fbpx
Новини

Айде, че ще гасим! Последно повикване за Lumina Park

5 март 2024
Lumina Park светлини
Снимка: Lollita Photography

Ако все още не сте преживели визуалното пиршество, наречено Lumina Park „Вълшебната градина“, имате време до 17 март, за да поправите тази грешка. Тогава е финалът на първото издание на светлинния парк. В него месеци наред ни посрещаха светещи животни и растения от джунглата и дълбините на морето. Сред атракциите, разположени в Ботаническата градина на БАН, има още бляскави арки и колесници, хора в лъщящи ретро костюми, звезди и митични същества. Всички тези разкошни светлинни светове са дело на двама известни полски художници – Марта Мулава и Ярослав Козиара.

Снимка: Wanderful Nomads

За тези от вас, които държат да си напишат домашното, даваме и точна бройка: над 130 светлинни и 3 арт инсталации се разпръснаха в площ от почти 2 километра в рамките на първото издание на Lumina Park в България. Това неусетно някак ни „побратими“ с още десетина еврипейски града, в които подобни събития се превръщат в традиция през есенно-зимния сезон. Силно се надяваме това да се случи и при нас, защото от Lumina Park обещават, че ще се върнат с нова приказка, в която, сигурни сме, ще имаме готовност да се гмурнем.

Концерт за финал

На 10 март – точно седмица, преди да угаснат светлините на първия Lumina Park у нас, организаторите ни дават страхотната възможност да преживеем „Вълшебната градина“ и с музика. Три музикални сцени ще бъдат разположени в най-магичните кътчета на Ботаническата градина.

Първият концерт с настроение за танц е на Мила Робърт, която ще изпълни най-новите си парчета.

Победителката в петия сезон на „Гласът на България“ – Ния, излиза на втората сцена с китариста Явор за два сета – от 19:00 и от 21:00 часа.

Никола и Иво от група Cool Den и лупъра Ставри готвят шоу с много Ал Грийн, Принс, Джъстин Тимбърлейк, Шон Пол и авторска музика. Концертът ще продължи от 19:00 до 21:45 часа, а специално за него паркът ще работи с удължено работно време – до 23:00 часа.

Подкрепата е важна

Lumina Park не е атракция от типа „изгори, за да светиш“ (съвсем нарочен подбор на думи). През петте месеца, в които „Вълшебната градина“ светеше над София, екипът ѝ подкрепи редица каузи и инициативи.

Една от тях беше социално предприятие Оле Мале на Фондация „Майко Мила“, което дава възможност на родители на деца с увреждания и хора от уязвими групи да работят от дома си и да се издържат сами. Всеки, който иска да се присъедини към каузата, може да купи картичка от Lumina Park и пощенска марка – има ги на касите. Картичките (ще е чудесно, ако са надписани) може да пуснете в специална пощенска кутия, от която всяка седмица те биват събирани и изпращани с Български пощи до цялата страна. 50% от приходите от всички пощенски картички отиват в подкрепа на „Оле Мале“. В парка се предлагат и мартениците на „Оле Мале“.

Още нещо много важно: въпреки че е визуално колоритен, Lumina Park не е разточителен. За инсталациите се използва LED осветление от най-съвременна енергийно ефективна технология, като консумацията му се равнява на едно стандартно домакинство. В допълнение към това паркът ще се включи в глобалното послание на WWF за Часа на Земята, като загаси за минута светлините си.

Посетете Lumina Park, докато все още имате възможност.

Може да си запазите вечерните часове в последните две седмици, тъй като паркът ще работи без почивен ден от 18:30 до 22:00 часа, а билетите до края на сезона ще бъдат с 20% намаление за всички категории.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross