fbpx
от 0 до 3 години

Помощ! Тиранозавър в колата 

20 юни 2024

Пак е лято, пак е топло, пак има комари, пак тръгваме на море, планина, на село. И пак трябва някак да се пътува с тия деца. Кое ще мрънка, кое ще пищи, кое ще реве с мощта на тиранозавър. Малко са децата „еднорози“, които седят кротко в столчето си за кола, зяпат през прозореца или просто заспиват. 

Повечето питат по 1367 пъти „Стигнахме ли вече“, тръшкат се, почервеняват от зор да скъсат тези адски колани, които ги задържат в седнала позиция... И като цяло на родителите ни иде да повърнем щом дойде време да потегляме нанякъде.

И понеже все пак искаме да ви остане поне малко здрав разум, докато стигнете мечтаната дестинация, днес ви предлагаме няколко неща, които можете да правите с малките си деца в колата, за да не реват те като динозаври, да не ви питат още колко остава и вие да не се държите мъченически за главата. Даже може и да се забавлявате!

Добрите стари играчки

Вземете няколко по-малки играчки, с които детето ви отдавна не е играло или не е виждало. Елементът на изненадата със сигурност ще отвлече вниманието му и ще се сдобиете с поне 15-тина минути тишина, докато то разглежда новите си придобивки. Е, след това ще трябва да измислите нещо друго, защото знаем колко бързо им омръзва всичко.

Рисуване и оцветяване

Още една класика, която ще ви спечели 15 минути спокойствие. Заредете се с моливи, пастели и малки книжки за оцветяване. Най-добре е да са с по-дебели страници, за да бъде по-удобно на детето да рисува, докато пътува.

Лепенки

Вземете стикери на любими анимационни герои / животни / превозни средства, както и тефтер или малко блокче за рисуване, където детето ви да може да лепи лепенките. По-авантюристично настроените от вас могат да му позволят да украси с тях столчето си за кола. Но рискувате много, защото някои стикери остават залепени за вечни времена.

Приказки за слушане

Може да си ги изтеглите от интернет на флашка или пък да използвате някое приложение. Със сигурност аудио приказките ще привлекат вниманието на децата ви поне за малко, а и са приятни за слушане от цялото семейство. (Освен ако, разбира се, не сте ги слушали вече 9700 пъти.)

Саймън каза

Саймън каза: „Пипни си носа“. Саймън каза: „Вдигни си дясната ръка“. Тази игра е любима по детските партита и може да се играе в автомобил. Трябва да изпълняваш командата, само ако е изречена от Саймън. Ако изпълниш командата, но преди нея няма „Саймън каза“, изгаряш. Пробвайте и „Саймън каза: „Заспи“ – да видим какво ще стане.

Следотърсачи

Това е забавна игра за една идея по-големи деца. Преди пътуването си направете списък с неща, които да търсите в движение – мостове, тунели, червени коли, реки, големи дървета и т.н. Накарайте детето да се оглежда, докато пътувате, и да ви казва, когато види дадения обект. Можете да отбелязвате в предварително направен списък и да трупате точки. Който има най-много точки, печели нещо. Какво да е то – оставяме на вас.

Да живее храната

Може ли пътуване без нещо за хапване? Винаги взимайте по нещо любимо за леко похапване в колата – солети, крекери, плодове, бисквити и всичко, което знаете, че детето ви обича. (Нека не е супа топчета обаче.) Така също ще си осигурите няколко минути тишина и много трохи, разбира се.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross