Новини

Виртуална помощ от чат бот за съвсем реални проблеми с домашното насилие

26 октомври 2021

Това няма да е последният материал, свързан с домашното насилие, защото дори и една жертва да е останала на този свят, има смисъл да се говори. За съжаление сме много далече от изкореняването на тази пандемия. 

Тъкмо обратното след март 2020 г. и изолацията, в която попаднахме всички, проблемите с домашното насилие се задълбочиха в световен мащаб и за това алармират всички организации и институции, ангажирани с темата.

Хубавото е, че оръжията за борба с този враг са ни ясни – превенция и подкрепа за жертвите. А превенцията включва преди всичко информация, за да може да разпознаваме насилника, преди да станем негови жертви. А ако все пак сме попаднали в капана, е важно да има инструменти, които да ни помогнет бързо и сигурно да се измъкнем от него.

Такъв инструмент е новият Viber бот за превенция на домашното насилие в България, който се казва “Силна” и е разработен от фондация Future Perfect.

“Силна” е достъпен безплатно за всички Viber потребители без оглед на операционната система или устройството, на което ползват приложението за комуникация. Достатъчно е да посетите специалния адрес на бота или да изпишете “Силна” в търсачката на Viber.

Когато намерите канала, може да започнете комуникацията с бота по различни теми, свързани с домашното насилие. Има и обща информация под формата на полезни статии, както и важни телефони, контакти със специалисти, бърза връзка със 112. 

Домашното насилие е реална опасност за всеки един. Никой не е застрахован, че няма да попадне в капана му рано или късно. Затова всеки механизъм за превенция и подкрепа е добре дошъл.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
made by cog + weband
cross