fbpx
Силата в теб!

Подай рибеното масло тук!

30 март 2020

Проектът ни „Силата е в теб!“ тече с пълна пара и вече знаем, че грижата за тялото изисква нещо повече от само желание. Понякога ни трябва и малко „побутване“ отвън под формата на някой и друг витамин или протеин. Затова се радваме, че партньор в проекта ни е dm България с техните продукти от областта на спорта и здравето.

Вече ви разказахме за супер важните магнезий, B12, даже за целия В-комплекс, от които така имаме нужда. Сега на фокус са Омега 3 мастните киселини.


Не може да не сте чували колко ползи за здравето имат Омега 3 мастните киселини, а ако случайно не сте чували, сега ще ви разкажем. В идеални условия Омега 3 би трябвало да можем да си набавим по естествен начин от по-мазните и дълбоководни риби, като скумрия, сьомга, риба тон, сардини, но тъй като това е много спорно дали може да се случи в днешни дни, повечето хора ги приемат под формата на добавки.

Най-общо казано, омега 3 мастните киселини са масти, извлечени от тъканите на въпросните риби. А здравните ползи от тях са  изключително разнообразни. Около 30% от рибеното масло се състои от омега 3 мастни киселини, а останалите 70% са други видове масти, като към тях обикновено има и някакво количество витамин А и D.

Основната част от омега киселините в рибеното масло се падат на известните с труднопроизносимите си имена EPA (ейкозапентаенова) и DHA (декозахексаенова) мастни киселини. Тук е редно да отчетем и факта, че е много важно да приемаме достатъчно омега 3 мастни киселини, защото начинът ни на хранене предполага големи количества омега 6 мастни киселини (растителни и мазнини от ядки). Но е най-добре и двата вида да бъдат приемани балансирано.

Какви са ползите от Омега 3 мастните киселини?

Съществуват доказателства, че те подпомагат сърдечно-съдовата дейност. Не е мит, че хората, които ядат повече риба много по-рядко страдат от сърдечни заболявания. Освен това рибеното масло има данни да намалява нивата на „лошия“ холестерол, както и на триглицеридите с около 15-30%.

Омегите предотвратяват натрупването на плака по кръвоносните съдове. И способстват за понижаване на кръвното налягане при хора, които страдат от хипертония.

Мозъкът ни също се влияе благоприятно от приема на омега мастни киселини. И товае нормално – самият той е съставен на 60% от мазнини и голяма част от тях са именно Омега 3. 

Намаляването на теглото е още един от хубавите странични ефекти от приема на рибено масло. Омега 3 мастните киселини могат да помогнат за подобряване на телесната композиция и да намали рисковете от развиване на други болести при хора, страдащи от затлъстяване. Комбинирани с диета и спорт, те помагат за сваляне на излишните килограми.

Ползите за имунитета също са големи – Омега 3 го стимулират да се отбранява срещу инфекции. Тялото пък получава сили да се справя с травми и наранявания. Рибеното масло помага още за поддържане на здрава и хубава кожа. Добре се повлиява дори и такава с проблеми - псориазис и дерматит.

Бременните имат най-много причини да приемат Омега 3, тъй като тези мастни киселини са от жизненоважно значение за правилното развитие и растеж на плода. Депресията, както и проблемите с концентрацията и хиперактивността, също се повлияват благоприятно от приема на рибено масло. Въобще, както и да го гледаме, приемът на Омега 3 мастни киселини има много повече ползи, отколкото можем да изброим. Ние се постарахме, но сме убедени, че пропускаме някои от тях.

Пийте рибеното масло всеки ден

Това, което не пропускаме обаче, е да си пием рибеното масло всеки ден. Ние сме се убедили от личен опит, че наистина има благоприятно влияние върху настроението и кондицията ни. Сега ще попитате – а какво рибено масло да пия? Ние, знаете, обичаме да ни е по-лесно, затова просто си взимаме Омега 3 мастни киселини 1000 mg от dm, наши партньори в програмата #силатавтеб. Капсулите съдържат рибено масло и масло от сьомга. В една опаковка има 60 капсули, което означава, че ни стига за месец. Можете да пиете по 1-2 таблетки на ден, по време на хранене. И съвършено спокойно този прием може да продължи няколко месеца. 

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross