fbpx
Новини

По-висок риск от диабет, ако не ви стават дънките, коите сте имали на 21

6 октомври 2021

Ако не ви стават дънките, които сте носили, когато сте били на 21, сте в опасност от развитие на диабет тип 2 според един от световните експерти в областта. Ако откриете, че повече не влизате в същия размер панталони, вероятно имате прекалено много мазнини, казва проф. Рой Тейлър от Университета в Нюкасъл, пишe The Guardian

По време на годишната конференция на Европейската асоциация по изучаване на диабета Тейлър представи данни от проучване в начален стадий, според които хората с диабет тип 2 и нормално тегло могат “да влязат в ремисия”, ако отслабнат.

8 от 12 души успели да се отърват от болестта, сваляйки между 10 и 15% от теглото си. Участниците с диабет тип 2, които имали нормален индекс на телесни мазнини, успели да сваля нивото на мазнини в черния дроб и панкреаса и активността на клетките, произвеждащи инсулин в панкреаса, била възстановена. 

Тейлър, който е водещият учен в проекта, казва: “Обикновено лекарите смятат, че хората с диабет тип 2, които не са с наднормено тегло, се разболяват от него по други причини. Това, което показахме, е, че ако хората с нормално тегло свалят между 10 и 15% от него, има много голяма вероятност да се отърват от диабета." 

Участниците в проучването, които имали среден ИТМ от 24,5 преминали програма за сваляне на килограми, включваща нискокалорийна течна диета за две седмици. Всеки ден те консумирали до 800 калории под формата на супа и шейкове.

Те минали през три етапа на програмата, докато не свалили необходимите килограми. След като целта била постигната, изследванията показали намаляване на омазняването на черния дроб и 8 от 12 души преминали в ремисия. Това означава, че нивата им на кръвна захар били под контрол и пациентите не се нуждаели от никакви лекарства.

Тейлър казва, че резултатите, макар и начални, “показват много ясно, че диабетът не се причинява от затлъстяване, а от това, че си твърде тежък за собственото си тяло”.

И добавя: “Ако не можете да влезете в същия размер панталони, значи имате прекалено много мазнини и следователно риск от развитие на диабет тип 2, дори и да не сте с наднормено тегло.”

Д-р Люси Чеймбърс, директор на комуникациите на проучванията в Diabetes UK, която финансира изследването, каза, че се радва на откритията, но предпазливо, защото са все още в много ранен етап, като всички резултати се очакват през 2022 г.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross