fbpx
И аз съм човек

Писмо до всички приятели и роднини, които бъркат в раната

6 октомври 2022

Получихме писмо от едно момиче, което минава през голямо изпитание заедно с партньора си. Двамата се опитват да имат деца и знаят, че при тях няма да се получи с щракване на пръсти. Въпреки това са готови да положат всички усилия, за да станат родители.

Ситуацията обаче допълнително се усложнява от всички близки, които имат огромно желание да разберат защо това младо семейство все още няма деца. Някои хора могат спокойно и аргументирано да отговорят на тези въпроси. Други - не. И понеже никога не знаем дали човекът срещу нас е от едните или от другите, най-добре е да си траем, докато някой ден не решат сами да ни споделят.

Публикуваме апела на нашата читателка към всички приятели и роднини, които са готови да зададат нетактичен въпрос. Ще се учудите колко много ще помогнете, ако се опитате да си го спестите.


Скъпи роднини и приятели, 

Вие, които сте загрижени за любимото ви младо семейство и трепетно очаквате те да си имат дете. Представяте си момента, в който ви го обявяват, и вече нямате търпение да ги прегърнете силно и да им зададете всички въпроси, които ви изгарят отвътре. 

С цялото ми уважение, моля ви, недейте!

Не дебнете знаци дали дамата е бременна. Не търсете под вола теле. Не им казвайте „Кога?!?“ и „Хайде, време ви е вече!!!“. Не им показвайте нетърпението си, защото не знаете в колко дълбока рана, най-вероятно, изсипвате сол, и то с чувалите. 

Уви, нещата не се случват толкова бързо, колкото младото семейство си е представяло и това е трудност, през която те двамата минават. Само те си знаят колко безсънни нощи са прекарали, плачейки, обвинявайки се, търсещи какъв е проблемът. Само те знаят колко трудно е било да се вземат в ръце и да спрат да си повтарят, че проблем има. Да повярват, че няма защо да бързат и че може би сега не е моментът. Да се опитат да се пуснат по течението и да не го мислят. Само те знаят дали всъщност действително няма някакъв проблем, с който се борят. 

Някои от вас често забравят колко дълго са чакали това щастие самите те, през колко болка са преминали и колко сълзи са проляли.

Моля ви, спомнете си го! Следващия път, когато ви се прииска да намекнете на младото семейство, че им е време за дете, или търсите знаци дали жената е бременна, защото се държи за кръста или защото е напълняла, или защото просто е решила да откаже цигарите. СПОМНЕТЕ СИ ГО!

Спомнете си и си прехапете езика. Бъдете милостиви! Защото една ваша дума може да коства цял ден неконтролируем рев, притеснение, нервна криза или паник атака. А по този начин изобщо не помагате на двойката. 

Крайно време е някои теми да останат лични.

А хората, независимо колко добродушно го правят, да спрат да се бъркат там, където не им е работата!

Пиша това писмо, след като прекарах цял ден плачейки и опитвайки се да се събера след поредния удар под кръста…  

Благодаря ви за отделеното време.

Надявам се, че следващия път ще се замислите, преди да зададете любимите си въпроси.


Ако и вие искате да напишете писмо на някого, дайте ни го на maikomilabg@gmail.com – ние ще го пуснем вместо вас.


Вижте още по темата:

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross