fbpx
Писма за 8 март

Писмо до моето настоящо Аз

8 март 2024
усмихната млада жена с таблет

„Писма за 8 март“ е специален проект на Майко Мила и на dm България, в който ви провокираме да напишете писмо до по-младото си аз или до своето дете. А ние ще наградим най-добрите. Пишете ни на konkursmaikomila@gmail.com до 6 март включително. Победителите ще обявим на 8 март. Наградите от dm България са страхотни – четири сета с козметика и вкусни изненади. Предвидили сме и поощрителни награди – книги от Майко Мила. 

Пенка Касърова пише писмо до себе си и участва в конкурса ни с някои съвети и напомняния към настоящото си Аз.


Мое настоящо Аз,
Реших да се обърна към тебе, защото ми се струва, че в даден момент би било добре да си помисля кое е останало важно за мене и кои мисли да си припомням, когато се задъхам от съмнения, несгоди или просто се почувствам слаба и сама. Освен официални писма, от десетилетия вече не се е налагало да пиша лични – технологии… Затова ще ме извиниш, мое Аз, че ще съм суха и пунктуална, дори към себе си.

Какво зная за живота? Кое да помня?

Не е добре да се представям като доста преживяла, все пак съм обикновена личност, за щастие? Нека си помисля за моето важно, а то се оказа семейството. Каквото и да се е случвало през годините, колкото и старателна и отдадена да съм била към работа, ангажименти, осъзнавам, че накрая винаги ми е оставало то. Затова първото, което ще си кажа, е „Бъди щастлива и благодарна, че имаш някого, че винаги ще има към кого да се обърнеш! Грижи се за тях и не ги забравяй!“.

Тук идва и друга моя мисъл – никога не прави нищо заради благодарност.

Прави каквото можеш, за да помогнеш, но не за да търсиш благодарност. При помощта търговията е просто невъзможна. Користта следва да е забранена. Получавала съм подкрепа, без да я очаквам, и то понякога е било в отговор на мое предишно действие. Признавам, изненадвала съм се, но очевидно това е мъдростта – прави добро, но не за благодарност, а защото така е редно между хората.

Обичай живота. Всяка сутрин благодари за новия ден, за слънцето над тебе!

Бъди любопитна. Не подценявай детето в себе си. Чети, пътувай и намирай красотата в малките неща. Една тревичка например може да е неподозирано изящна. Ако не откриваш малките радости, трудно ще усетиш пълнота и удовлетвореност.

Не скучай сама със себе си. Намирай си занимание, никой не е длъжен да те забавлява. Никой не е длъжен да те търпи кисела! Не спирай да търсиш новото и да се учиш!

Приеми хората такива, каквито са.

Животът е кратък, не съди, не кори. Може би другите имат причина понякога да не са особено приятни. Лесно е да критикуваш, ако ти самата си добре.

Здравето е отговорност. Лошото здраве може да стане бреме не само за тебе, но и за много от близките ти хора.

Преглеждай се редовно!

Движение, гимнастика, трябва да намериш сили в себе си, за да се занимаваш регулярно и да си добре. Трябва ти дисциплина, за да не трупаш килограми.

Да не забравя за прекалената амбиция – тя може да е разрушителна. Не се отказвай лесно, работи, търси, бори се, но не превръщай една цел в единствен смисъл на живота си.

Научи молитва. Думите носят сила, имат власт да доведат доброто, но имат и мощ да разрушават. Внимавай много с тях! Вяра в доброто, вяра в живота, може би и вяра в себе си трябва да носим.

Всеки човек е ценен, ценна си и ти.

Научи се да се грижиш за себе си, да се харесваш и обичаш, а това наистина не е лесно и не зная дали ще успееш.

Е, мое настоящо Аз, малко скучно стана… Но има нужда от време на време да спрем, да си помислим и да продължим. Все още има над какво да поработя, а някои неща ми се иска да бях ги осъзнала и по-рано.

Не спирай да търсиш, мое Аз, винаги има път напред, който да намериш. Лесно е да се предадеш, да плуваш по течението. Лесно е да намираш оправдания и да се оплакваш. Просто намери сили в себе си, изтръгни ги от себе си, ако трябва, и не спирай!

С надежда,
Твоето Аз

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross