fbpx
Жените могат всичко

Петя: философия, финанси и авиация

2 март 2023

Разперила криле, при нас каца Петя Илиева-Желязкова. Философ, финансист, мениджър и... техник на газовотурбинни двигатели. А също така и майка на сладко малко бебе.

Желанието да учи обаче е по-силно от всичко и Петя изкарва alternative MBA в The Business Institute, после още един работилница пак там.

И понеже стана въпрос: The Business Institute и Майко Мила дават на трима от вас стипендии за придобиване на ключови бизнес умения в alternative MBA – програмата е съчетание от дисциплини за въведение в бизнеса и три надграждащи специализации. Две от стипендиите покриват 50% от таксата за програмата, а една – 90%.

Можете да кандидатствате тук и да си спечелите една от трите, за да получите реални практически знания, които да ви помогнат във всяко бизнес начинание или в настоящата ви работа.

Обучението е двусеместриално и включва 9 дисциплини. Първият семестър е Business Essentials – полагат се основите с най-важните за един бизнес теми: стратегия и позициониране; маркетинг мениджмънт; финансова грамотност; убедително представяне на проект. 

Във втория семестър можете да изберете между три специализации: „Мениджмънт инкубатор“, „Процеси и проекти“ и „Иновации и промяна“. В общата за всички курсисти дисциплина „Холистично управление на бизнеса“ и в трите специализации има включена онлайн симулация на Харвард. В две от специализациите има и дисциплини, базирани на методологията LEGO® Serious Play®.

Аlternative MBA започва на 23 март 2023 г. Пролетният семестър се провежда в периода март – юни, а есенният от октомври до февруари 2024 г. Сесиите се провеждат онлайн и присъствено в удобно за работещи време.

Крайният срок за кандидатстване е 12 март – побързайте и кандидатствайте за стипендия за aMBA с Майко Мила и The Business Institute!

А ето я и Петя, която е минала през всичко това и има какво да разкаже.

Петя Илиева-Желязкова
Петя Илиева-Желязкова

Представете се – коя сте, откъде сте?

Здравейте, казвам се Петя, на 32 години съм и съм родена и живея в София.

А какво правите?

Най-общо казано, занимавам се с авиация. В момента съм трейнинг мениджър в компания, която предоставя обучения в областта на авиационните регулации. Но наскоро завърших професионален курс за авиационен техник, обслужващ самолети с газотурбинни двигатели. Ако някой ден едното ми омръзне, мога да го сменя с другото.

Какво ви доведе до тази работа?

Нямам представа! Учила съм финанси и философия – ама комбинация, а? Но към средата на 20-те си години все още нямах никаква представа каква искам да стана, като порасна. Беше ми интересно всичко, но и нищо чак дотолкова, че да му отдам цялото си внимание. Всички ме питаха „Какво ще правиш с тази философия, след като завършиш?“, а аз вдигах рамене и си мислех „Ами, ще бъда сервитьорка с диплома“.

Истината е, че имах огромно желание да развивам алтернативното образование в България, тъй като смятам, че традиционният педагогически модел е остарял и системата създава зомбита, лишени от способността да раждат автентични идеи. Аз самата до голяма степен съм жертва на тази система, но в онзи момент все още нямах нито куража, нито самочувствието, за да се опитам да направя някакви качествени промени. От друга страна, летенето винаги ми е било гъдел в стомаха, и то не точно летенето, ами самите машини.

Съвсем на майтап през 2017 г. кандидатствах за стаж в „Луфтханза Техник“ София, откъдето пък не на майтап взеха, че ме одобриха. Когато ме разходиха за пръв път из хангара, вярвате или не, направо очите ми се насълзиха от вълнение. Тогава взех решението, че това ще е моята професия и така започна пътешествието ми в света на самолетите. Началото беше много трудно, но си заслужаваше, защото сега работя точно това, което харесвам – образование и авиация в едно.
Мениджър станах по неволя, но ми допадна.

А за това ли си мечтаехте като дете?

Далеч не, но това е защото през 90-те летенето все още беше лукс по нашите ширини, тогава пътуването при нас се случваше предимно с влака или автобуса. Но вероятно, ако бях летяла като дете, сега може би щях да съм стигнала дори още по-далеч.

Като дете със сигурност обичах да бърникам в куфарчето с инструменти на баща ми и можех да поправям дреболии. Както казах, мениджър станах по неволя и не съм искала да бъда на ръководна позиция, защото ме плашеше отговорността. Иронично, сега точно това ми харесва в работата ми. Харесва ми да вземам решения и се радвам, когато ми се гласува доверие.

Петя Илиева-Желязкова
Петя Илиева-Желязкова

Защото решихте да учите alternative MBA?

Реших да уча aMBA, защото липсват тоновете суха и неприложима в живия живот материя. Вярвам дълбоко в ученето чрез правене, а не чрез просто наизустяване и евентуалното припознаване на чужди идеи като свои.

Далеч не казвам, че четенето не е важно, тъкмо обратното, но са ни необходими и определени инструменти, чрез които да извлечем най-важното от прочетеното и да го приложим на практика, а това от своя страна е съвсем различно умение. Що се отнася до самата aMBA програма, смятам, че е абсолютно задължителен набор от дисциплини за всеки млад мениджър и лидер, който иска да опознае по-добре бизнеса и да разбере как той функционира отвътре.

Какво научихте?

За себе си намерих ограмотяване в областта на маркетинга, стратегиите и пазарното позициониране, както и управлението на екип – все елементи, неизменна част от успешното управление и развитие на бизнеса.

Програмата е много различна от останалите, в които съм участвала досега. Alternative MBA насърчава студентите да мислят абстрактно и чрез ролевите игри, симулациите на Харвард и реалния бизнес казус, пред който са поставени, те са провокирани да бъдат креативни и сами достигат до отговори на въпросите, които ги вълнуват. Разбира се под менторството на експерти (фасилитатори практици, бел. ред.) в съответната област.

Добрите и лошите страни на това, което правите?

Динамиката и фактът, че ученето никога не спира, определено са плюс за мен – винаги има накъде още да се расте. Като лоша страна, персонално за мен, бих отчела, че в авиацията, от гледна точка на сигурността и безопасността, е добре всичко да бъде двойно и тройно застраховано, има много правила и процедури, които трябва да бъдат стриктно следвани и това прави системата доста тромава. За нетърпеливи хора като мен това е истински кошмар, но се налага, защото така е правилно.

Знаем, че имате и малко дете. Да зададем вечния въпрос „Как се справяте с всичко?“.

Да, имам едно много желано и мечтано бебче, което съвсем скоро ще навърши една година. Беше изключително важно за мен по време на отпуска ми по майчинство да ангажирам активно ума си с учене, защото не исках да губя тренинг, а и като превенция срещу следродилна депресия. Оказа се, че работи. Съчетавам всичко доста трудно, но с добро планиране и с приемането на факта, че от време на време ще има и провали – успявам.

Как си почивате от режима работа-дете-работа-дете?

Принудително си почивам (смее се). Рядко ми остава време за почивка в истинския смисъл на думата. Почивам си, когато изляза на разходка с детето, а когато съм наистина напрегната и искам да остана сама, излизам с колата и шофирам безцелно из града.

Допреди детето, имах завиден спортен ентусиазъм и обожавах да изтичвам по няколко километра всеки ден, както и да карам колело. Планирам да възобновя тези дейности съвсем скоро, тъй като са жизненоважни за доброто психично, емоционално и физическо здраве, а и искам да възпитам същото у детето си.

Чувствате ли се успяла?

Все още не съм съвсем сигурна какво значи да си успял. Ако означава да си удовлетворен и сутрин да ставаш с усмивка на лице, то тогава съм успяла.

Какво ще кажете на тези хора, които се колебаят дали да се пробват в Тhe Business Institute?

Ами аз пробвах aMBA с The Business Institute Бизнес института и след това пробвах и работилницата „Управление на проекти: холистичен подход“. А сега планирам и трети курс. Оставям изводите за тях (смее се).

Като ви слушаме – философия, финанси, мениджърство и желание за промяна в системата на образованието – следващата крачка е да имате собствено алтернативно училище?

Обичам да следвам естествения ход на нещата, не си поставям крайни и категорични цели. Имам някои стартъп идеи и при всички положения, ако ми се отдаде удобна възможност да реализирам някоя от тях, ще се възползвам. Ще видим накъде ще задуха вятърът.
Но е сигурно, че следващото предизвикателство ще е майсторският клас Leadership Excellence с The Business Institute, който ще надгради някои от вече придобитите знания по време на aMBA програмата. Нямам търпение!


Петър Хераков

Редактор в Майко Мила

всички статии на автора
Споделете статията
cross