fbpx
Говорят специалистите

Перименопаузата и какво трябва да знаем за нея

2 октомври 2020

Преди менопаузата жените минават през преходен период, който се нарича перименопауза.

„Перименопаузата е времето преди менопаузата, в което се минава от фертилни към постфертилни години“, казва за Parents д-р Маш Сейбъл, международен експерт по женско здраве и менопауза.

По време на перименопаузата се губи балансът на репродуктивните хормони (основно естроген) в женското тяло. В резултат на това може да се наблюдава нередовен месечен цикъл, горещи вълни, напълняване и други симптоми.

Кога започва

Обикновено започва в 30-те или 40-те години на жената. Обичайно трае между 1 и 3 години, но може да продължи и 10 години, казва д-р Сейбъл. 

Периодът приключва, когато яйчниците вече не произвеждат яйцеклетки и жената не е имала менструален цикъл през последните 12 месеца. Това е сигнал, че менопаузата официално е започнала.

Според д-р Сайбъл в САЩ средната възраст за старт на менопаузата е 51 години. Между 5% и 10% от жените са в менопауза на 45-годишна възраст, а една на 100 влиза в този период на 40 години.

Преди началото на менопаузата повечето жени вече са изпитвали симптомите на перименопаузата в продължение на няколко години.

Какви са симптомите

Някои жени имат много силни симптоми, които се отразяват на живота им, докато други едва забелязват промените.

Ето някои сигнали, които може да означават, че жената е в перименопауза:

 • промени в менструалния цикъл – „Мензисът може да е по-лек, с по-големи интервали или обратното – с по-малки, или пък да варира“, казва д-р Сейбъл.
 • горещи вълни – зараждат се случайно и траят няколко минути. Може да причинят втрисане, изпотяване, зачервяване по лицето.
 • нощно потене
 • проблеми със съня
 • промяна в настроението
 • разсеяност
 • раздразнителност
 • промяна в либидото
 • леки кожни промени (акне, окосмяване, сухота и т.н.)
 • слаб пикочен мехур (уринарна инконтиненция)
 • напълняване
 • намалена фертилност 

Това са нормалните симптоми на перименопаузата, но съветът на специалиста е да се посети гинеколог, когато жената ги забележи.

„Необходимо е да изключите други състояния с подобни симптоми. Този момент е добър, за да се направи по-обстоен преглед“, смята д-р Сейбъл.

Трябва да потърсим гинеколога си при тежко вагинално кървене, продължителен цикъл (над 7 дни), зацапване, кръв или съсиреци. 

Трябва да се изключат миомни възли, хормонален дисбаланс и някои видове рак.

Може ли да се забременее по време на перименопауза

„По-трудно е да се забременее в този период, но категорично може да се случи“, казва д-р Сейбъл.

Жените, които се опитват да заченат, трябва да заложат на фертилно лечение. 

А тези, които не желаят това, може да използват различни форми на контрацепция, докато не се влезе официално в менопаузата (12 месеца без цикъл).

Как се лекуват симптомите

Много жени нямат нужда от допълнителна помощ, за да се справят със симптомите на перименопауза, но други биха се чувствали по-добре с лека намеса.

Най-разпространените опции са хормонална терапия, медикаменти и промени в начина на живот.

Хормонално лечение

Тъй като много от симптомите възникват заради спад в нивата на естрогена, хормоналната терапия би могла да е полезна за облекчаването им. 

Лекарите могат да препоръчат прием на естроген под формата на хапче, гел, вагинален пръстен, крем или пластири.

Но е добре да обърнете специално внимание на нивата на прогестерона, които може да се окажат доста ниски в този период. И ако естрогенът е висок, а прогестеронът нисък – тъкмо този дисбаланс създава най-големите проблеми.

Прегледайте щателно щитовидните си хормони, за които не е достатъчно да са просто в норма, а трябва да са оптимални.

Промени в начина на живот

Според д-р Сейбъл ето какво може да се помогне на жената, за да се чувства по-добре в този период:

 • може да се ползват вагинални лубриканти (за предпочитане такива без глицерин) за облекчаване на евентуалната вагинална сухота;
 • движете се достатъчно, за да предотвратите качването на тегло, да си осигурите по-добър сън и да намалите ирационалността и променливите настроения, които се свързват с перименопаузата;
 • опитвайте се да спите добре и редовно
 • спрете тютюнопушенето
 • хранете се здравословно с достатъчен прием на калций, фибри, плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни.

Без значение кой метод ще изберете е важно да знаете, че симптомите може да се променят с времето.

„Може и да откриете нещо, което работи. Но не забравяйте, че сте в преходен период. Пубертетът не приключва за минута, същото е и с перименопаузата“, казва д-р Сейбъл.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross