fbpx
И аз съм човек

Какво трябва да знаем за пенсионното и здравно осигуряване

26 май 2021

Днес специалистите от счетоводна къща Fourmate ни консултират за всичко важно, което трябва да знаем за пенсионното и здравно осигуряване. Продължаваме поредицата, която стартирахме преди време с тях, за да може да получим от първа ръка адекватна информация по важни счетоводни, данъчни и финансови теми. Досега говорихме за важните стъпки при завръщане на работа след майчинствокакво трябва да знаем при започването на нова работа и кои са важните моменти в личното ни счетоводство.


Когато работим някъде на трудов договор, ни осигуряват за следното:

  • Осигуровка за пенсия
  • Здравно осигуряване
  • Осигуровка за общо заболяване и майчинство
  • Осигуровка за безработица

Три стълба

В България пенсионното осигуряване се основава на принципа на трите стълба:

Първият е стълбът на държавното обществено осигуряване. То ви позволява да получавате пенсия, когато достигнете нужния осигурителен стаж и възраст.

Вторият стълб е на допълнителното, задължително пенсионно осигуряване. При него лицензирани пенсионноосигурителни дружества управляват професионален и универсален пенсионен фонд, в които отиват вноските за бъдещата пенсия.

Професионалният фонд е задължителен, ако работите при условия на първа и втора категория труд. Вноската за него се покрива изцяло от работодателя. Универсалният фонд е задължителен, ако сте родени след 31.12.1959 г. и се осигурявате в държавното обществено осигуряване.

Тук вноските се разпределят както за сметка на работодателя, така и за ваша сметка. В момента съотношението е, че 40% са за сметка на служителя, а 60% са за сметка на работодателя.

Третият стълб е допълнителен и можете да се възползвате от него, ако искате да си осигурите допълнителни средства, когато се пенсионирате. Той е напълно доброволен и не е задължителен.

Защо е важно да знаем къде отиват парите ни за пенсия?

Добре е сами да изберете своя пенсионен фонд, за да сте сигурни, че парите ви отиват на доверено място. Всичко това се прави, за да си гарантирате сигурност, когато имате нужда от нея. А също и за да се избегнат неприятни ситуации като фалит, запор на средствата и др., които ще нарушат спокойствието ви.

Ако не изберете сами своя пенсионен фонд, то ще бъдете разпределени служебно.

Как става служебното разпределяне?

Когато започнете работа, имате 3 месеца, в които можете да изберете своя пенсионен фонд. След като изтекат тези три месеца и не сте направили своя избор, вноските са служебно разпределени в зависимост от доходността и броя на осигурените лица в различните пенсионни фондове.

Как да разбера към кой пенсионен фонд съм разпределен?

Ако сте разпределени служебно към някой пенсионен фонд, то той е длъжен да ви информира с писмо. Често, обаче, поради подадена остаряла, невалидна или грешна информация, не получавате такива писма.

Ако досега не сте се интересували кой е вашият пенсионен фонд, но искате да разберете, първо трябва да поинтересувате къде сте разпределени. Това може да стане по един от следните три начина:

  1. Да подадете молба към НАП;
  2. Да проверите онлайн на страницата на НАП. За целта ще ви бъде нужен идентификационен номер (ПИК). Него можете да получите отново в НАП;
  3. Да посетите служба „Допълнително задължително пенсионно осигуряване“ на НАП и от там да получите информация срещу лична карта.

Така, след като разберете към кой пенсионен фонд сте разпределени, ще можете да прецените дали искате да останете там, или искате да се прехвърлите другаде.

Други осигуровки

Здравното осигуряване ни дава достъп до безплатна здравна помощ. Дава ни право на личен лекар, безплатни медицински прегледи, болничен престой, операции, ваксиниране и пр.

Осигуровката за общо заболяване и майчинство дава право за ползване болнични и майчинство, като през този период се получава обезщетение от държавата.

Осигуровката за безработица дава право на обезщетение от държавата за периода, в който сме останали без работа.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
made by cog + weband
cross