И аз съм човек

Странният случай с отровените ученички в Иран

8 март 2023

Вече четвърти месец странни случаи на отровени ученички предизвикват напрежение и паника в Иран. Според BBC става въпрос за почти 1000 потърпевши. Народният представител Шахриар Хейдари, който цитира неназован „надежден източник“, твърди, че близо 900 момичета от цялата страна са били отровени до момента. Според правозащитни групи има потвърдени 7068 потърпевши в 103 училища в 99 града.

Засега няма инцидент с фатален край, но потърпевшите имат сериозни дихателни проблеми, световъртеж, гадене и умора.

Първите потвърдени случаи (и то според държавните медии) са в град Кум. На 30 ноември се разбра за 18 ученички от една гимназия, които са хоспитализирани. При друг инцидент в Кум на 14 февруари повече от 100 ученици от 13 училища са приети в болници. Държавната информационна агенция Tasnim описа случаващо се като „серийни отравяния“.

Защо е толкова важно, че съобщенията излизат в държавни медии ли? Защото това означава, че властта няма как да подтисне информациите и се страхува, че ако го направи, проблемите само ще се увеличат. Миналата седмица ядосани родители протестираха пред седалището на губернатора на Кум.

Буквално преди дни 37 момичета от Пардис бяха хоспитализирани в столицата Техеран. Според Fars News те са били в „добро състояние и много от тях са освободени по-късно през деня“. Държавните медии съобщават за отравяния на ученици през последните месеци в още две провинции – Чахармахал и Бахтиари. Има и поне един инцидент на отравяне в училище за момчета – на 4 февруари в Кум.

Иранският здравен министър Бахрам Ейнолахи посети пострадали ученици в Кум преди две седмици. Той обяви, че симптомите включват мускулна слабост, гадене и умора, но че „отравянето е леко“. Проби от потърпевши са тествани в иранския институт „Пастьор“, но не са идентифицирани микроби или вируси.

Какво казват пострадалите

Повечето потърпевши съобщават, че преди да им стане зле, са усетили миризма на мандарини или развалена риба. Освен това твърдят, че са чули слаб взрив, точно преди да замирише и след това да им прилошее.

Заместник-министърът на здравеопазването на Иран Юнес Панахи, който отговаря за научните изследвания и технологиите, заяви, че отравянията са били „химически по природа“. Според него обаче не са използвани агенти, които се употребяват във военни действия. Потърпевшите не могат да заразят други хора. Първоначално той каза, че отравянията са умишлени и крайната им цел е закриване на училища за момичета. В началото на седмицата обаче Панахи беше принуден да промени мнението си и каза, че бил „цитиран погрешно“.

„Отравянето на ученици в девическите училища не е нито произволно, нито случайно“, коментира Мохамад Хабиби. Хабиби не е случаен човек – той е говорител на Асоциацията на иранските учители. Той попада сред растящия брой хора, които смятат, че отравянията може да са свързани с протестите, обединени от лозунга „Жени, живот, свобода“. В разгара им през есента социалните мрежи бяха пълни с видеа на протестиращи ученички, които сваляха хиджабите си и скандираха антирелигиозни слогани. „За да заличат ползите от свободата на облеклото, властите трябва да увеличат страха в обществото“, добавя Хабиби.

Иран протести
Кадър от есенните протести в иранско училище

Първият арестуван е журналист

Джамилех Кадивар, виден ирански политик, също смята, че отравяния не са инциденти по погрешка. „Продължителността и честотата на отравянията в училищата през последните три месеца доказва, че тези инциденти не могат да бъдат случайни. Най-вероятно са резултат от организирани групови действия“, написа тя в държавния вестник Etelaat.

Бившият вицепрезидент Мохамад Али Абтахи беше по-категоричен в подозренията си. „Боко Харам ли дойде в Иран?“, попита риторично той. Абтахи не е единственият, който поддържа тезата, че опитите за отравянията са дело на хардлайнери, вдъхновени от действията на Боко Харам в Нигерия. Там ислямистката групировка тероризира родителите, за да не пускат момичетата си на училище.

Върховният лидер на Иран – аятолах Али Хаменей, нарече опитите за отравяния „непростимо престъпление". „Властите трябва да се заемат сериозно със случая. Извършителите на престъплението трябва да бъдат наказани сериозно. За тях няма да има амнистия“, заяви той на 6 март.

Както често се случва в държави с авторитарни режими обаче, думите се различават от случващото се в действителност. Органите на реда в Иран обявиха първия арест по случая и той е на журналист. Става въпрос за работещия в Qom News Али Портабатабей. Във вторник на разпит бяха журналисти, работещи в Hamehan, Event 24 и Shargh. Бяха разпитани и други трима души - Азар Мансури (генерален секретар на реформистката партия Ittehad Mellat), Садег Зибалакам (реформистки настроен професор от Техеран) и актьорът и писател Реза Кянян.

Има и предишни случаи на масови опити за отравяния – в Афганистан

Мистериозните опити за отравяния в Иран не са първият подобен случай. Нещо такова се случваше и в Афганистан преди години. Това разказва пред CNN Дан Касета, базиран в Лондон специалист по отбраната и сътрудник в Кралския институт.

„За съжаление подобни инциденти се разследват много трудно. Често единственият начин да се открие причинителят, е да се вземат проби по време на разпространението, а това обикновено е трудно или невъзможно. Тези инциденти в Иран удивително приличат на десетки инциденти в училища в Афганистан между 2009 и 2012 г. В някои от тези случаи имаше сериозни съмнения за пестициди. Но повечето от тях остават необясними“, обяви Касета.

Интерпретацията за инцидентите в Афганистан е, че по този начин талибаните са плашели родителите, за да не пускат дъщерите си на училище.

За разлика от Афганистан обаче, в Иран няма точно такъв религиозен екстремизъм. Дори и по време на ислямската революция през 1979 г. жените и момичетата продължават да посещават университети и училища.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
made by cog + weband
cross