fbpx
Бременност

Отива Лилия на гинеколог...

27 април 2016

Лилия Петрова ни даде този чудесен текст и ние моментално се възползвахме от щедрия жест, за да го споделим и с вас!

Не мога да устоя да не ги опиша. Тези мъже и жени, чиито имена и ръце завинаги ще останат в паметта ми….

Ще започна с д-р С., която преди повече от 15 години представи, на моя беден до тогава от гинекологична гледна точка опит, вагиналния видеозон с думите – „Тичай да си купиш презерватив от аптеката, даже два”. Добре че беше жена, че не се притесних сериозно, а и в последствие размерът на съответния апарат окончателно ме развесели.

По-късно през годините, след като дойдох в столицата да си търся късмета, естествено, се наложи да си търся и нов гинеколог. Та тогава се случи и кратката ми среща с д-р М. Той противно на вече обръгналия ми на модерна вагинална апаратура организъм ме прегледа простичко и мануално и веднага установи, че имам сраствания, възпаления и накратко е необходимо незабавно и високоплатено лечение. И това без никакви изследвания. Провинциалното ми благоговение беше преборено от също толкова провинционалния ми скептицизъм – Я па тоя! - и така попаднах на д-р К. или както я наричах на женските партита – Баба Костенурка.

Баба Костенурка беше толкова сбръчкана и толкова бавна... точно като прякора си. За ходенето на преглед при нея отделях минимум два часа. След като положех дупе и крака на „магарето”, започвах да следя с интерес свещенодействията ѝ. Тя миеше ръце, сменяше си очилата, сядаше на табуретка току пред…нали се сещате кое…., насочваше пак натам специално поставения прожектор. И започваше…. Тук вече не виждах точно какво става, но се чуваше подрънкване на инструменти и от време на време - изсумтяване.

„Вчера сте правила секс”

По време на един такъв преглед, след като внимателно беше ровила в мен около десетина минути, тя се показа иззад краката ми, махна очилата си и каза: „Вчера сте правила секс”. Твърдението ужасно ме смути. Не бях правила секс не просто вчера, а за огромно мое съжаление - през последните шест месеца (не всички са убедени, че това е драма - вижте тук). Нали се сещате – старото гадже звъни и драматизира, проект-новото нещо се дърпа и ти си седиш любовно нещастен и сексуално незадоволен в емоционалните кълчища. Казах ѝ го максимално деликатно, като за нейната възраст – „Ами не, не, всъщност не съм”. И диалогът продължи така:

„Ама моля ви се, не ме лъжете, правила сте!”

„Не, аз такова, извинявам се, ама не съм”

„Защо ме лъжете, нали ВИЖДАМ, че сте правила”!

Тук вече изумях! Бре, виждало се! Чак си помислих – абе, да не би аз нещо да не си спомням и да съм се поддала на упоритите набези на бившия? Не бях, но от неудобство да споря с по-възрастните смотолевих нещо, че да, да, ама нали... щото не било кой знае какво и то се забравя, нали….

След раздялата с нея, си викам - абе стига съм ги подбирала, ще отида в кварталната поликлиника, те там са си специалисти хората, я каква опашка има, значи са доволни пациентите.

Вината на майките за липсата на оргазъм

Влязох при д-р И. (гинеколог), прегледахме се, предписахме си там стандартните таблетчици против гъбички. Тъкмо вече ще слизам и се сетих да я питам защо понякога точно след секс получавам свирепи болки в корема. И не само свирепи, но и упорити - дори след сериозно натъпкване с лекарства ме мъчат с часове. И тогава леко грубоватата докторка ме изгледа и каза: „ Знаеш ли защо те боли корема след секс? Ще ти кажа. Защото българските мъже са лоши е..чи!”. И докато се опитвах да смеля неочакваната диагноза, продължи: „И знаеш ли защо са такива? Защото майките им не са ги научили!”

Аз съвсем се притесних, сестрата наведе глава над регистрационната тетрадка и подозрително се разтресе. А докторката продължи: „Ми така де, кой, ако не майката, трябва да научи сина си, че трябва да се грижи за удоволствието на жената. И задължително, ама задължително да я докара до оргазъм. Ето ти мойто момиче, явно в тези случаи не си изпитала оргазъм, изнервила си се, получила си спазъм и схващане на всички органи – от матка до жлъчка - и си страдала. И защо? Заради българските майки!” .

Благодарих, излязох и веднага звъннах на бившия да го уведомя, че това дето все го твърдях за секса ни, вече е потвърдено от лекар.

Има и други образи (не само в литературния смисъл на думата), за които мога да пиша. Но ще завърша с гинеколог 1 и гинеколог 2, които не ме разсмяха, а разплакаха:

Докторът, при който отидох след безсънна нощ и по време на прегледа ми каза: „Вътре е, сърцето бие, Господ си знае работата!” и после ми даде първата снимка на сина ми – незабележима светла точка в малко по-голямо тъмно петно.

Докторката, която държеше ръката ми при внезапния край на втората ми бременност. И заедно с мен плака, когато след години ми показа дъщеря ми.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross