fbpx
Новини

От понеделник всички на училище с тестове веднъж седмично

2 декември 2021

Всички ученици от 1. до 12. клас се връщат на училище от понеделник с тестване веднъж седмично. Това се отнася до всички паралелки, в които повече от половината родители са дали съгласие за тестване в областите със заболеваемост над 250 на 100 000 души, пише dnews.bg

Сутринта е обсъждано с експертите от здравното министерство възможностите за осигуряване на безопасна среда и възможностите, при които учениците могат да се върнат в клас. Изследването ще се прави в понеделник или в първия учебен ден от седмицата с щадящи тестове.

Вече има издадена заповед, като от нея става ясно, че за учителите тестването остава два пъти седмично.

"Предложението на експертите е тестването на учениците да се прави веднъж седмично, защото епидемичната ситуация го позволява, броят на заразените намалява непрекъснато и регистрираната заболяемост при деца под 19-годишна възраст е изключително ниска, и защото резултатите от тестовете, които се провеждаха в училищата през предишните две седмици, сочат нисък процент на положителни резултати", каза Кацаров.

Тестването веднъж седмично повишава леко риска, но е пренебрежимо малко повишение и не представлява сериозна опасност за цялостната ситуация, каза той.

За всички ученици ще са осигурени щадящи тестове, категоричен е Кацаров. Той заяви, че има договорени количества тестове, които по тяхна оценка, трябва да стигнат поне до средата на януари.

"Макар, че не е наше задължение да купуваме тестове за училищата. Ангажирахме се с това, за да помогнем на МОН", каза той.

Той повтори, че за големите ученици могат да се използват назални тестове за възрастни, но това трябва да го реши МОН.

От понеделник отпада също забраната за извършване на планови дейности, каза още здравният министър и допълни, че до момента няма данни за oмикрон у нас.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross