fbpx
Новини

От днес зелен сертификат и за антитела

11 ноември 2021

От днес е осигурена възможността за издаване на удостоверение за наличие на антитела срещу SARS-Cov-2, доказано чрез лабораторен тест, пише dnews.bg. Съгласно заповед на министъра на здравеопазването всички граждани, които имат направено изследване за наличие на IgG антитела срещу SARS-CoV-2 след 11 ноември 2021 г. и лабораторният резултат е със стойност над 150 BAU/ml, ще могат да изтеглят своето удостоверение от интернет портала на Националната здравно-информационна система (НЗИС) на адрес https://www.his.bg/bg/dgc.

Те трябва да въведат ЕГН, номер на лична карта и Национален референтен номер (НРН) на резултата от изследването. НРН може да бъде получено от лабораторията, направила изследването. На място може да бъде взето и самото удостоверение. Документът е валиден 90 дни от датата на направеното изследване и важи само на територията на България. С него няма възможност да се пътува зад граница.

Генерираното удостоверение за наличие на антитела срещу SARS-Cov-2, доказано чрез лабораторен тест е с различен формат от европейския модел на зелен сертификат. В документа се съдържат всички задължителни атрибути - QR код, номер на удостоверението, лични данни на лицето, начална и крайна дата на валидност, лабораторен резултат от изследването на антителата и номер на лабораторията или лечебното заведение, където е взета пробата.

За да бъде валидно удостоверението, изследването за антитела задължително трябва да е направено след 11 ноември 2021 г. от лаборатория, която е успешно интегрирана с НЗИС. Тестове, направени извън територията на Република България или в лаборатории, които все още не са свързани с информационната система на Министерство на здравеопазването, няма да могат да бъдат използвани за генерирането на електронния документ.

Важно е да се информирате дали избраната от вас лаборатория за провеждане на изследването отговаря на условията.

Близо 2,4 млн. е броят на изтеглените Covid сертификати и удостоверения през портала на НЗИС до този момент. От обявяването на противоепидемичните мерки на 19 октомври 2021 г. до днес има изтеглени над 1,480 млн. документа.

Образец на удостоверението можете да видите тук. 

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross