fbpx
Животът с деца

Осъзнаването, че детето ми работи на по-бавни обороти помогна на цялото семейство

30 октомври 2023
майка с деца

Аз съм от хората, които се стараят да свършат всичко максимално бързо все едно участвам във въображаемо състезание. Ето защо приех за жестока ирония на съдбата факта, че 10-годишната ми дъщеря зацикля върху най-прости задачи. Като например да прекрачи прага на вратата всяка сутрин. Това упражнение е игра на волята, която системно губя. В резултат винаги закъсняваме закъдето и да сме тръгнали, а аз продължавам деня си заредена със стрес и гняв. 

Постепенно осъзнах, че този тип проблеми на практика се дължат на разминаване в скоростта на осмисляне на задачите и важността им. Или на скоростта, с която двете възприемаме входящата информация. 

Ако бързате, докато детето ви едва навлича чорап, ще се побъркате. Ако и двамата се моткате, целият ви график ще отиде по дяволите. Или ако едното дете е светкавица, а другото се конкурира с охлюв, по-пъргавото ще намрази факта, че е зависимо от бавното и трябва да го чака.

Познаването на степента, в която отделните членове на семейството ви усвояват информация, управляват времето си и вземат решения може да се окаже ключа към намаляване на стреса и вкъщи, и в живота по принцип.

Разберете семейната динамика

„Скоростта на мислене включва количеството време, за което човек приема информацията, успява да я осмисли и да отговори“, пише в книгата си „Умни деца, които не се справят“ д-р Елън Браатен, директор на програма „Учебна и емоционална оценка“ в  Централна болница в Масачузетс и професор по психология в Медицинско училище Харвард. 

Семействата имат членове с различна скорост на мислене, но най-често срещания конфликт е между родител с мълниеносни възприятия и бавно дете. Ще дам пример с майка, която във Facebook група за възпитателни практики се оплака от чудовищния обем от време, за което детето ѝ си пише домашното. 

Въпросната дама вече диша по-спокойно, след като детски терапевт ѝ обясни колко изтощителен е живота на дъщеря ѝ: все пак тя полага тройно повече усилия от връстниците си, за да внимава в час и да изпълнява задачите си. Терапевтката я помоли за допълнително търпение, защото в крайна сметка това, което е лесно за майката, изобщо не е толкова лесно за детето.

Друга често срещана комбинация е родител и дете с бавна скорост на мислене. Д-р Браатен отбелязва, че дори на пръв поглед това да звучи примамливо в синхрона си, отношенията могат да се нажежат до червено, защото и двамата винаги закъсняват. По-бавните деца имат нужда от рутина, от структурирано всекидневие и допълнителни спортни активности. Без тях те лесно могат да загазят и да приемат родителите или учителите си за естествен враг. 

Как да се справим с потенциални проблеми в ученето?

Проблемът със скоростта на възприемане на информацията често се забелязва вкъщи, но става още по-фрапантен и необратим в училище.

„Учителите не са обучени да разпознават различните скорости на мислене и могат да си направят грешни изводи, като да решат, например, че дадено дете не е умно“, казва Скот Ардън, професор и завеждащ катедра по образователна психология в Университета в Джорджия. Това е често срещан предразсъдък. Всъщност бавната скорост на мислене няма нищо общо с интелигентността. Има много хора с изключително висок коефициент на интелигентност и доста бавна скорост на мислене.

В масовия случай може да имате този проблем, без да страдате от дислексия, дефицит на внимание или хиперактивно разстройство. Често обаче те вървят ръка за ръка. Според експерти 60% от хората с бавна скорост на мислене имат хиперактивно разстройство, а 30% са диагностицирани с дислексия. За да сте наясно със състоянието на детето и начините да го подкрепите, е препоръчително да мине през невропсихологическа оценка при специалист. 

Трудно е да се говори за статистика при деца с безпокойство, защото е почти невъзможно да се установи дали това, че са бавни ги прави тревожни или тревожността ги кара да са по-бавни. „От изключително значение е да запазите спокойствие, когато детето зацикля и изпадне в стрес заради неспособността си да осмисли какво се иска от него“, казва д-р Браатен.  

Как могат да помогнат родителите?

Способността на дъщеря ми да приема информация адекватно е под средната. Преди да разбера това мислех, че тя просто се инати и игнорира постоянните ми молби да побърза или да завърши някакво действие. Наказвах я като ѝ забранявах да излиза и да не ползва електронни устройства, но ефектът беше нулев. 

След като научих, че не е способна да контролира темпото си, спрях да я обвинявам, че се мотае по-дълго от всички останали. Започнах да я будя 30 минути по-рано от брат ѝ, за да се подготви за училище. Когато излизаме да хапнем навън, още с влизането в ресторанта взимам меню за нея, за да има достатъчно време да прецени какво ще поръча. Залагам таймери, за да се подсеща кога да превключва задачите си.

Ето и други тактики, с които родителите могат да помогнат на детето си да се справи с бавната скорост. 

Научете децата какво да очакват 

Децата се научават да действат по-бързо, когато знаят какво да очакват. Д-р Браатен предлага създаването на домашен календар, в който има подробна разбивка на деня. Обсъдете я сутринта и дайте на детето достатъчно време да превключи от една активност или задача към следващата.

Съществуват и полезни приложения, с чиято помощ децата с по-бавна скорост на мислене могат да планират деня си. У дома ползваме бяла дъска, върху която дъщеря ми с удоволствие слага отметки, когато е свършила с една задача. Ако детето ви е по-малко и все още не умее да чете, използвайте картинки, за да му покажете какво очаквате да постигне. 

Бъдете конкретни 

Постарайте се да смените посоката на комуникация от общи инструкции като „Отиди да си почистиш стаята“ към по-специфични изисквания. Аз започвам с „Нека отидем до стаята ти, за да си оправиш леглото“. След това я карам да си събере играчките. На финала я моля да сложи мръсните си дрехи в коша за пране. Звучи досадно и затормозяващо, но с практиката детето започва да действа само по вече отработените стъпки.

Говорете с учителите им 

Потърсете помощ и в училището на детето ви. Д-р Ардън съветва да се срещате с учителя в началото на всяка година, за да синхронизирате информация за начините, по които детето учи най-добре. Поддържайте комуникация през целия учебен процес и обсъждайте нуждите на детето и неговия прогрес. 

Ако детето има доказано забавено възприемане на информацията, родителят може да поиска изготвяне на индивидуален учебен план, с който то да се справя по-добре в клас, както и ресурсен учител.

Използвайте силните страни на всеки в семейството

Скоростта на възприемане на информацията на съпруга ми е по-бавна от моята и той е много по-търпелив, когато помага на децата ни за домашните. Синът ми е бърз и го поощряваме, че подканя сестра си да е навреме с миенето на зъбите и лягането. 

Ако и вие имате дете, което възприема информацията доста по-бързо от останалите в семейството, намерете начин да възнаградите тази скорост. Направете ги лидер на импровизиран проект за използването на нова технология, от който се очаква да проведе обучение за другите. В книгата си д-р Браатан описва случай, в който бързият син в едно семейство помага на баща си да сортира семейния албум по папки в компютъра. Момчето обичало да работи с баща си по такъв тип задачи, което позволявало на майката да работи на спокойствие със сестра му по домашните ѝ. 

Фокусирайте се върху позитивите 

Децата с бърза скорост на мислене са в пълен синхрон с лудото темпо на света и често търсят конкурентна среда за развитие. Докато те биват възнаградени за бързата си мисъл и остроумие, красотата на връстниците им с по-бавни възприятия е умението им да живеят в момента. Те гравитират около активности, в които по-бавната реакция е плюс.

Дъщеря ми ме учи, че животът не е състезание, което трябва да спечеля на всяка цена. С помощта на непрексънато усъвършенстващ се набор от практики се уча как да забавям темпото, докато тя започва да действа малко по-бързо. 

Автор: Сузи Гласман за Parents.com

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross