fbpx
Раждане

Особености на раждането в Онтарио, Канада

17 април 2021

Любимата ни канадска майка ветеран Дарина Рангелова ни разказва какво е да родиш в Онтарио, Канада. Можем единствено да ви предизвикаме да откриете десетте (или колкото са там) разлики.


Първото нещо, което ми направи силно впечатление, е, че се смята за доста необичайно, дори съмнително, ако родилката няма никой близък за подкрепа по време на раждането. Допускат се до трима души, а сега в пандемията – само един. И това не се смята за “услуга” и не се плаща. Всъщност, цялото раждане е безплатно. Да, здравната система се издържа от данъците ни, но на всяка жена, независимо от финансовия ѝ статус и дали е плащала данъци, едно раждане ще бъде напълно безплатно. В Онтарио не се плащат здравни осигуровки и всеки има достъп до здравни услуги.

Преди и по време на "нормално" раждане може да се яде и да се пият течности. Клизма не се прави, защото се смята, че усилва болките.

Секциото е по медицински причини, не по желание. Неофициално съм чувала, че някои доктори склоняват да напишат диагноза, без да има такава, за да се извърши секцио по желание на жената.

Възрастта сама по себе си не е рисков фактор за "нормално" раждане, ако жената е здрава. Аз родих "нормално" на 40 години и никой не е смятал бременноста или раждането за рисково. Както и едно секцио не води задължително до следващо.

Бебето не се мие след раждането, само се забърсва и веднага се дава на майката – кожа до кожа. Ако майката не е в състояние, се дава на бащата отново кожа до кожа. Голи до кръста мъже с бебета не са рядкост в тукашните родилни отделения, особено ако майката е след секцио и има нужда от почивка. Препоръчва се бебето да се къпе веднъж седмично и да не се маже с нищо.

Свиждания могат да се правят цял ден без ограничение на броя хора, а бащата или друг близък може да остане през нощта, ако родилката не е изписана. По време на пандемия свижданията са съобразени с мерките за безопасност и са само от един човек.

Не може да се внасят балони при родилките и бебетата, но – убийте ме – не помня защо.

Можеш да си вземеш плацентата, ако ти трябва за нещо.

Никой не ти се кара, ако решиш да не кърмиш.

Всички манипулации на бебето, като вземане на кръв например, се извършват пред майката или поне с нейно разрешение.

При нормално протекло раждане, без усложнения, майката и бебето се изписват още в същия ден. При секцио докторът преценява според състоянието на родилката колко време ще остане в болницата.

Бебето се изписва задължително в кош за кола и се интересуват дали знаеш как да го ползваш. Ако не – сестрата обяснява. Нямам представа обаче какво се случва, ако нямаш такава и не можеш да си купиш, но съм сигурна, че имат решение.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross