fbpx
Няма страшно – това са просто данъци!

Опознай данъците, за да си ги платиш

15 февруари 2024
монети, будилник, книги, калкулатор

Текстът е създаден с подкрепата на българската система за електронни плащания ePay.bg.


Едно от най-хубавите усещания на този свят е удоволствието от първите спечелени пари. Не говорим за петте лева, които родителите ти дават, защото си измил чиниите и си си оправил стаята, не говорим и за евентуалната печалба от търкане на талонче „Зодиак“ в тотото, а за истински спечелени с труд пари. В този момент човек го обзема усещане за изумителна свобода и дори малко започва да си въобразява, че ехее, само 2–3 години така и ще може да се пенсионира като милионер на някой карибски остров и да покаже на другите, че нещо не са го живели този живот както трябва.

ДО МОМЕНТА, В КОЙТО НЕ ТРЯБВА ДА СИ ПЛАТИШ ДАНЪЦИТЕ 

(А също и тока, водата, интернета, сиренето и други неща, които не се самозараждат от нищото в шкафа, хладилника и компютъра.)

Ако си мислите, че данъците са ни дадени на този свят, за да ни скапват настроението и да ни отдалечават от мечтата за карибски острови, може би сте в началото на кариерата си като данъкоплатец. 

Данъците и осигуровките са пари, които всеки гражданин, както и бизнесите в една държава, трябва да плащат, за да можем всички ние, в идеалния вариант на тези взаимоотношения с държавата, да живеем нормално и удобно. Да се придвижваме по поддържани пътища, да се разхождаме в чисти и красиви паркове, да можем да разчитаме на помощта на обществени услуги като полиция, пожарна, медицинска помощ, администрация. Без данъци самата държава няма как да съществува и да функционира и ще настъпи социален колапс.

Най-общо казано, всеки нормално функциониращ човек, който е здрав и прав, работи и печели пари тук, е длъжен да плаща данъците си, за да може да продължи да ползва всички тези и много други привилегии, които описахме по-горе. Те няма как да бъдат осигурявани напълно безплатно, тоест никой да не осигурява средства за тях. Защото това би означавало и всички учители, лекари, администратори и десетки хиляди други професионалисти да работят... безплатно. Което, сами разбирате, е нелепо и невъзможно. 

След краткото обяснение в любов към данъците стигаме и до съществената част на този текст, а именно – какви данъци (за физически лица) има в България.

Повечето хора знаят за основните и най-масово плащани данъци – данък общ доход, ДДС и, да речем, патентен данък. 

Данъкът общ доход, известен още като „ЛЕЛЕ, НЕ СЪМ СИ ПОПЪЛНИЛА ДЕКЛАРАЦИЯТА“

Това е данъкът, за който часовникът вече тиктака, защото крайният срок за подаването на декларацията за него и плащането на самия данък е 30 април. Добрата новина е, че Националната агенция за приходите (НАП) въведоха преди няколко години услугата „Автоматично попълнена данъчна декларация“, с което улесниха живота на няколко милиона души. Вие все така ще трябва да влезете в сайта на НАП с ПИК или с електронен подпис, за да видите и одобрите това, което излиза попълнено в декларацията ви, но усилията са в пъти по-малки и умрелите нервни клетки – също. 

Това, което трябва да знаете обаче, е, че декларацията ще е видима и попълнена в профила ви в НАП ОТ 10 МАРТ НАТАТЪК, тъй като дотогава счетоводителите подават към НАП съответните данни, а агенцията от своя страна започва да ги обработва и „налива“ по декларациите.
Този данък включва доходите от трудовите ни правоотношения, доходите от друга стопанска дейност, от наем, от прехвърляне на права или имущество и от други източници. 

МЕСТНИ ДАНЪЦИ И ТАКСИ

Патентен данък

Това е данъкът, който плащат всички хора, упражняващи занаятчийски професии – като шивач, фризьор, козметик, автомонтьор, тапицер и т.н., както и всички заведения, обектите с търговска дейност под 100 кв. м, продажбите на вестници, заложните къщи, развлекателните услуги и др.

Данък наследство

Ако сте български гражданин и някой ден се събудите като наследник на имот, гора, ценни книжа, превозно средство или нещо друго в България или в чужбина, зарадвайте си се подобаващо, а след това се информирайте какъв данък имате да платите върху полученото наследство. Например данъкът за братя и сестри и техните деца е в граници от 0,4 до 0,8 на сто за наследствен дял над 250 хил. лв., а за всички останали лица – от 3,3 до 6,6 на сто за наследствен дял над 250 хил. лв.

В Закона за местните данъци и такси влизат още данък върху недвижимите имоти, данък върху даренията, данък при възмездно придобиване на имущество, данък върху превозните средства; туристически данък; данък върху таксиметров превоз на пътници.

ДАНЪК ВЪРХУ ДОБАВЕНАТА СТОЙНОСТ 

Или така нареченото ДДС – данък, който се начислява върху стойността на всички закупени стоки или получени услуги. Това е косвен данък (тоест, дължи се за направени продажби, потребление или консумация), който се внася в бюджета и формира значителна част от държавните приходи. ДДС се внася от продавача, но де факто го плаща купувачът, тоест физическите лица са платците на този данък.

ДАНЪЦИ, ЗА КОИТО МОЖЕ БИ НЕ ПОДОЗИРАТЕ

За да има и нещо весело, ще ви разкажем за алтернативния данък върху доходи от събиране на диворастящи гъби и плодове например. Той се налага върху доходи на физически лица (които не са търговци по смисъла на Търговския закон) от събиране на диворастящи гъби и плодове, с изключение на такива от лечебните растения. Те се облагат еднократно с алтернативен данък в размер на 30 лв. за всеки месец, през който се извършва дейността.

Това не е толкова странен данък, ако се огледаме в други места по света като Естония, където собствениците на крави плащат данък „кравешки газове“, а на Балеарските острови, включващи Ибиза, Майорка, Менорка и други популярни дестинации, туристите плащат данък „слънце“ в размер на 1 евро за престой. Като се има предвид, че годишно там се изсипват милиони туристи, събраната от данък сума се оказва значителна. Целта е с тези средства да бъдат финансирани дейности като почистване на плажовете и възстановяването и поддържането на екологичния баланс на островите.

И КАКВО СЕГА?

Разбира се, това далеч не са всички съществуващи данъци в България, но са едни от най-често налаганите и плащаните. Истината е, че много хора не са наясно и се плашат от думата „данък“, защото темата за данъците никога не е присъствала в учебната програма, а е била нещо отдалечено и сложно, което възрастните се налага да правят, а децата не разбират, докато самите те не станат възрастни (а често и тогава не разбират). 

И ако попълването на данъчна декларация все още може да представлява някаква трудност за някои хора, то плащането на самите данъци отдавна не е. В случай че в главата ви изниква апокалиптична картина на 8-метрова опашка и хора, взели си отпуск, за да си платят данъците, моментално се отърсете от нея, защото вече сме в 2024 година и тези неща стават много по-лесно.

Можете например да платите както чрез системата за електронни плащания ePay.bg, така и на касите на EasyPay, които са вече над 3400 на територията на страната. Ако решите да го правите на каса, ще трябва просто да кажете ЕГН-то си. Така ще разберете има ли вече излязла сума по някой от дължимите данъци, включително местни данъци и такси.

Ако искате да платите с банкова карта, можете да го направите на ePay.bg, вижте как:

След като веднъж сте платили, ще получавате автоматично новите си задължения, когато излязат и ще можете да ги плащате само с няколко клика. 

Разбира се, можете да заплатите данъците си и на място в съответната община. 

Няма да казваме още веднъж да си платите данъците, но…

Знаем, че може би не живеем в най-уреденото, спретното и спокойно място на света. Обаче, колкото и клиширано да звучи, всичко зависи от нас и от готовността ни да сме нормални и съвестни граждани. Колкото по-нормални и съвестни са гражданите на една държава, толкова по-нормална е и самата тя. Макар „нормално“ да е доста разтегливо понятие, но сещате се какво имаме предвид.


ePay.bg е компания с 25 години опит в дигиталните разплащания в България. На практика предлага плащане на всичко, което дължите или пък много искате да имате – от битови сметки, през данъци и такси, до почивки и мебели за дома. Стремежът на екипа на ePay.bg винаги е бил да създава услуги, които да са търсени, достъпни и разпознаваеми от потребителите. И понеже никой не бива да бъде ограничаван как, къде и по кое време да си плати данъците или да си поръча торта – онлайн може да го направите през ePay.bg или мобилното приложение, но ако сте зажаднели за социални контакти и имате само пари в брой – тогава всички над 3400 каси на EasyPay са вашето място.    

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
Етикети
cross