от 0 до 3 години

Операции на гърдите и кърмене

13 ноември 2022

Без значение какво е мнението ви за операции за уголемяване, повдигане и намаляване на бюста, те са все по-често срещани. И по козметични, и по медицински причини. Всички тези интервенции могат да повлияят на нервите и каналите в гърдите, като по този начин оказват влияние върху лактацията. Науката е установила, че прекъснати поради оперативен разрез каналчета се възстановяват, но това става бавно. 

Въпреки това майки на новородени, които са претърпели операция на гърдата, на зърната или някаква друга медицинска интервенция, могат да кърмят бебета си и трябва да бъдат насърчавани да го правят. Всички жени след раждането могат да произведат минимално количество коластра. А то е много ценно, колкото и малко да е. 

Митовете за гърдите и кърменето са много, но повечето нямат общо с реалността. И то без значение колко логично ви звучат.

Операция за уголемяване на гърди и кърмене с гръдни импланти

Операцията за уголемяване чрез гръдни импланти е малко вероятно да навреди на произвеждането на майчино мляко, въпреки че може да доведе до проблеми с натрупването му в гърдите. Размерът на гърдите преди уголемяване също е важен, тъй като може има анамнеза за недостатъчна жлезиста тъкан. По този начин ниското количество мляко може да не е отражение толкова на операцията, а по-скоро да бъде свързано с причината, поради която жената е избрала да увеличи гърдите си.

Най-честата процедура за уголемяване е тази, при която имплант се поставя в гънката, където гърдата се среща с гръдната стена, под мускула. Така поставен, имплантът не влияе върху способността за производство на мляко. Ако е добре поставен, имплантът няма да е засегнал нито жлезистата тъкан, нито нервите.

Много момичета си слагат импланти докато мисълта за бебе още е далечна. Ако пластичният хирург е добър, той ще ви информира за възможните рискове. След това той ще избере оптималния тип достъп и метод за инсталиране на импланти. Използват се най-вече методи под гърдата (инфрамамно) или подмишницата (аксиларно). Периареоларният достъп (имплантът се вкарва в разрез по контура на зърното) може да бъде нежелан, тъй като увеличава вероятността от увреждане на нервите (90%). Това обаче не означава, че след уголемяване на гърдите през ареолата, пациентът ще загуби способността си да кърми. 

Иначе материалът, от който са имплантите, не вреди по никакъв начин на кърменето. Все пак зърната за новородени и бебета са направени от същия силикон. Освен това този материал не изтича, дори ако мембраната е повредена. Тоест няма как да влияе върху качеството на млякото. 

Тоест кърменето след мамопластика, противно на популярния стереотип, всъщност не се нарушава в по-голямата част от случаите. Но е важно да се вземе предвид, че по време на бременност гърдите се увеличават и разтягат. Поради това е добре мамопластиката да се прави след раждането на детето. Също така е по-добре да не планирате бременност в рамките на една година след мамопластиката - белезите трябва напълно да заздравеят. 

Операцията за намаляване на гърдите 

Най-често срещаните операции на гърдата са за поставяне на импланти. Все по-често обаче има операции и за премахване на имплантите. Причините са различни - има естетически, има и медицински. Най-често обаче е поради срастванияна и размествания, които предизвикват болки и дискомфорт. Тогава се налага да се махне голяма част от жлезистата тъкан около импланта. А след това, естествено, кърменето вероятно ще бъде нарушено.

Изглежда, че най-малко вредните техники са тези, при които ареолата и зърното остават прикрепени към гръдната тъкан, а гръдната тъкан под зърното-ареоларната област не се отстранява. 

Разбира се, има и жени с твърде голям бюст, който в даден момент започва да им пречи. Най-добрият пример е бившата номер едно в тениса Симона Халеп. Румънката намали бюста си в началото на кариерата си, а след това се изстреля към върха За щастие повечето майки с голям бюст си го харесват и рядко се стига до намаляване на гърдите. Освен ако не става дума за извънредно голям размер, който тежи на костната система, натоварва гръбнака и вреди на здравето.

Как можете да увеличите производството на мляко след намаляване на гърдите

Директният отговор е с висококачествена двойна електрическа помпа за кърма. Помпата може да помогне да изградите процеса на произвеждане на млякото, да управлявате натрупването и да избегнете запушени канали.

След раждането на бебето, изцеждайте ръчно коластрата много често през първите няколко дни (най-малко на всеки 2 до 3 часа). С увеличаване на предлагането удвоявайте изцеждането. Правете го поне 8 пъти на ден в продължение на 5 до 10 минути (след кърмене), докато сте сигурни, че вече правите много мляко и бебето яде добре. 

Ако бебето не засуква добре гърдите, изпомпвайте за 10-15 минути всеки път, след като бебето е направило опит да суче или е било хранено по различен начин. Разбира се, ако не се получава, или имате друг проблем - потърсете консултант по кърмене.

Лифтинг на гърдите

Много често увиснали големи или малки гърди се подлагат на лифтинг. И макар естетическият резултат да е положителен, пораженията по образуващите кърма механизми са сериозни. Най-добре да си правите лифтинг, след като сте родили и сте откърмили децата си. Още по-добре, след като сте взели решение, че повече няма да раждате. И без това нова бременност може да опропасти хубавия ефект на повдигнатите гърди. 

Кърмене след изгаряне

Възможно е да се е наложило да махате някакво образувание по кожата чрез изгаряне. Такава интервенция обаче не би могла да влияе на кърменето ви. Дълбоки изгаряния обаче могат да овредят каналчетата за кърма и жлезистата тъкан. Ако сте имали някога такова изгаряне, твърде вероятно е да имате проблеми с кърменето. Ако е пострадала само едната гърда, кърмете с другата – това е безценно за бебето.

Медицински операции

Случва се майка да бъде оперирана, докато все още кърми. Ясно е, че известно време тя не би могла да кърми детето. В такива случаи майките трябва да възобновят кърменето възможно най-скоро след операцията. И без да се притесняват за болкоуспокояващите - анестетичните лекарства се появяват в много ниски нива в млякото. Що се отнася до изцеждането - то не се препоръчва на оперирани кърмачки.

Хирургична биопсия (без фина игла) или лумпектомия на гърдата може да доведе до образуване на белези. Процедурите обаче рядко увеличават риска от проблеми с кърменето като запушени канали, мастит или по-ниско количество в тази гърда. Стига, разбира се, разрезите за биопсия да не са прерязали млечните каналчета.

За финал

Ако сте претърпели някакъв вид операция на гърдата, това може да повлияе на способността ви да произвеждате толкова мляко, колкото е необходимо на бебето. Съответно е хубаво, когато родите, да споделите с лекаря на вашето бебе или с консултанта по кърмене. 

Операцията може да повлияе както на количеството тъкан на гърдата, така и на функционирането на нервите ѝ. Но все пак - повечето хирургични процедури, ако са направени прецизно и с отношение към бъдещо кърмене, не би следвало да повлияят по никакъв начин.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
made by cog + weband
cross