fbpx
Здраве

С малко дете на плаж: Какво може да ни развали прекарването

6 юли 2024

Лято е и всички се готвим да маршируваме радостно към плажа, но трябва да ви кажем нещо и то не е, за да ви скапваме почивката и да ви тревожим, а за да ви напомним, че плажът и морето са част от природата и тя крие своите изненади и дори опасности.

Нещата стават още по-непредвидими, когато на плажа с нас са и децата. Самите те крият достатъчно опасности, а в комбинация с плаж и море, нещата могат да излязат извън контрол, особено когато децата са по-малки.

И понеже всички се надяваме на спокойна и безпроблемна почивка, днес ви напомняме някои неща от опит, за да ви е спокойно и безопасно на плажа. Детето, ако е достатъчен професионалист, ще намери и други начини да ви развали прекарването.


За предпочитане изберете плаж със спасител

Информирайте се какъв е флагът, има ли някакви течения или особености на терена под водата.

Огледайте пясъка

Преди да се настаните на шезлонг или да опънете кърпата си на пясъка, огледайте периметъра за опасни предмети, които морето може да е изхвърлило – бутилки, остри пръчки, по-големи камъни, дори медузи.

Внимавайте за дупки в пясъка

Едва ли има по-голямо забавление от копаенето на дупки в пясъка и строенето на замъци, но трябва да запомните, че дупката, която копае детето ви, не бива да бъде по-дълбока от нивото на коленете му. Децата лесно могат да се окажат в капан в по-дълбоки изкопи и да бъдат затрупани под тежкия пясък.

Винаги наблюдавайте децата, докато копаят дупки в пясъка и не им позволявайте да копаят в по-големи дюни, където пясъкът е по-лек и рехав и може лесно да се стовари върху тях. Преди да си тръгнете от плажа, винаги запълвайте обратно изкопаните дупки, за да не пропадне някой в тях на следващия ден.

Следете за резки промени във времето

Ударът от мълния е реална опасност по време на плажуване. Чуете ли гръмотевици, трябва да се подслоните на закрито. Най-безопасните места по време на гръмотевична буря са стабилни постройки или автомобили. Изчакайте поне 30 минути след затихването на бурята, за да се върнете на плажа.

Не оставяйте детето без надзор във водата

Независимо дали може да плува, дали е с пояс, спасителна жилетка или се плиска само на брега, винаги трябва да има един възрастен, който да го наблюдава и да е наблизо. Къпането в морето е закаляваща процедура и удоволствие за детето, но преди всичко е важна неговата безопасност.

С особено внимание трябва да се подходи към децата с повтарящи се възпаления на ухото. В случай че детето има хронични проблеми, посъветвайте се с лекар дали не е добра идея да се къпе в морето, но без да се гмурка.

Трябва да се внимава малките деца да не поглъщат голямо количество морска вода, защото има опасност от чревни инфекции. Ако забележите, че детето трепери, то веднага трябва да се извади от водата. 

Никога не разрешавайте гмуркане, без да сте проверили дълбочината и характера на дъното. Дете, което не умее да плува, НЕ бива да влиза без спасителна жилетка или пояс в морето. НЕ позволявайте ползване на надуваем дюшек при дете, което не умее да плува.

Пазете се от слънцето

Най-добрият вариант е децата да стоят на сянка под чадъра, намазани със SPF50, но знаем, че няма как да вържем детето на едно място, особено когато е на плаж. За това има няколко задължителни правила за безопасно излагане на слънце:

Слънцезащитният продукт задължително да бъде със SPF50 и да е специално създаден за детска кожа. Минералните слънцезащитни продукти са най-ефикасни. Нанесете слънцезащитния продукт поне 30 минути преди излагане на слънце по цялото тяло. Нанасяйте повторно на всеки 2 часа или след излизане от водата и хубаво подсушаване, защото няма слънцезащита, която да е 100% водоустойчива.

Деца под 6-месечна възраст не бива да бъдат излагани на слънце. За най-малките е най-добре да стоят под дебела сянка, облечени в леки памучни дрехи и с шапка.

За останалите деца е препоръчително да носят бански и шапки с UV защита.

Топлинен удар и летни вируси

Случват се и такива неща по време на почивка. На плажа е сравнително лесно да прегрееш, а летните вируси дебнат отвсякъде. Вижте ТУК съвети от педиатър какво да правим в случай на прегряване и топлинен удар. А ТУК можете да видите какви са видовете летни вируси и как да се справите с тях.

И за финал два съвета, които всички знаем, но е добре да си припомняме от време на време – избягвайте слънцето в часовете между 12:00 и 16:00 и пийте достатъчно вода! Това важи както за малки, така и за големи.

Вяра Иванова

Отговорен редактор на Майко Мила

всички статии на автора
Споделете статията
cross