fbpx
Новини

Ново затваряне на страната от 22 март

18 март 2021

Ситуацията в страната за последните 2-3 седмици е следната - продължават да се увеличават случаите на пациентите, които постъпват в лечебни заведения, както и на положителните проби за К-19. Всичко това ни мотивира да предприемем ограничителни мерки за цялата страна, които да бъдат въведени от понеделник и да бъдат с продължителност 10 дни. 

Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, цитиран от dnews.bg, в началото на редовния брифинг за актуалната епидемична обстановка и въведените противоепидемични мерки в страната.

Мерките, които ще бъдат в сила 10 дни, считано от 22 март, са следните: 

 • Преустановяват се посещенията във всички заведения за хранене и развлечения. Допускат се само доставки или вземане на храна за дома и офиса. Всички юридически и физически лица, които са собственици или управляват обекти в хотели, следва да организират дейността си по начин, по който храната да се доставя по стаите;
 • Преустановяват се присъствените учебни занятия в училища и университети, затварят детски градини и ясли;
   
 • Преустановяват се посещенията в игралните зали и казината;
   
 • Преустановяват се посещенията във всички търговски обекти, с изключение на супермаркети и хипермаркети;
   
 • Преустановяват се посещенията в търговските центрове с изключение на магазини за хранителни стоки, аптеки, дрогерии, банки;
   
 • Преустановява се провеждането на конференции, семинари, конкурси, тиймбилдинги и други обществени мероприятия;
   
 • Преустановяват се посещенията на фитнес центровете и басейните;
   
 • Преустановява се провеждането на всички културно-развлекателни мероприятия - музеи, кина, галерии и др.;
   
 • Не се допуска организирането и провеждането на събирания и тържества от частен характер - сватби, кръщенета и други с присъствието на над 15 души;
   
 • Преустановява се провеждането на екскурзии;
   
 • Преустановява се провеждането на групови извънкласни занимания.

По отношение на заболеваемостта последните данни са 551 на 100 000 души, това е средната стойност за страната. В сравнение с миналата седмица има нарастване с 40%, а на базата на две седмици - нарастване с 94%.

По отношение на смъртността има стръмно покачване на кривата. За една седмица се е покачила с 46 %, а на база на две седмици - със 124%.

Това ни слага на трето място в света по интензивност на нарастване на смъртните случаи и сме след Чехия и Унгария. Това са данни от един специализиран сайт към „Ню Йорк Таймс“ за Изследване на пандемията като динамика. Там сме и на седмо място в света по нарастване на случаите регистрирани на ден. Това каза председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

"България с нищо не е изключение от ситуацията с коронавируса. Вълната на британския вариант обхвана целия континент", коментира доц. Кунчев. 

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross