fbpx
„Четвърти“ триместър

Нощното кърмене: как, защо и докога

23 април 2022

Всяка майка знае, че честите нощни събуждания, когато новороденото трябва да бъде успокоено или хранено, са естествена част от майчинството. А и е наистина прекрасно да прегърнеш бебето в нощната тишина и да го сложиш на гърдите си. Но идва момент, когато непрекъснатият сън на бебето и майката става по-важен от нощното кърмене.

В този текст ще отговорим на въпросите, свързани с този момент. Предоставяме препоръки на американски специалисти, но отново ще повторим, че всяко бебе е уникален случай. Тоест ако нощните събуждания не спрат, това може да е просто различен модел. И вие нямате никаква вина, макар че опитвате да въздействате с различни похвати. Както пишем тук, моделът на сън на всяко дете търпи собствените си изменения.

Необходимо е да се подчертае, че намаляването на нощното хранене по никакъв начин не означава пълно отхвърляне на кърменето, освен ако майката няма това намерение. Това е просто намаляване на броя на кърменето по време на нощния сън.

Също така е важно да запомните, че кърменето е не само процесът на насищане на бебето, но и времето на физическа и емоционална близост между майката и бебето. В някои ситуации този фактор е от първостепенно значение и не трябва да намалявате броя на храненията.

Събуждане за нощното кърмене

Много деца се събуждат за хранене от един до няколко пъти на нощ, въпреки че поради свързаните с възрастта им възможности, те вече са в състояние да спят дълго време, без да се събуждат. Причината е, че те са свикнали да получават калории през нощта. Освен това често нощните събуждания и необходимостта да засмуче гърдите, за да заспи отново, са причинени от асоциацията на заспиването.

Това означава, че като се събуди в края на цикъла на съня (на всеки 40-90 минути), бебето просто не може да заспи отново, без да суче, дори и да не е гладно в този момент. За някои деца е достатъчно да направят няколко глътки, за да се успокоят. Други се хранят по-дълго и добавят калории, от които тялото не се нуждае в този момент.

Когато детето се събуди, за да задоволи глада си, то активно суче и поглъща кърма поне 5 минути. Ако само суче, за да се успокои, бебето изсмуква малко мляко. От друга страна ако бебето е гладно през нощта, не се препоръчва драстично да се намалява броят на нощните хранения. Все пак - бебето ви е гладно, значи определено трябва да го нахраните.

Колко нощни хранения трябват на бебето?

Преди да започнете да намалявате нощното кърмене на бебето, трябва да се уверите, че то е готово за това и че очакванията ви са реалистични. Ако няма проблеми, бебето е здраво, спокойно, яде добре през деня и наддава, говорете с вашия лекар, преди да започнете да намалявате нощното кърмене.

Ако бебето яде през нощта по-често, но спи достатъчно и това ви устройва, няма проблем. Ако бебето ви се храни по-рядко, но педиатърът ви е доволен от това как расте и наддава, вие също се справяте чудесно.

До каква възраст да продължите нощното хранене?

Кърменето нощем зависи от възрастта на детето.

 • При възраст 0-3 месеца: средният брой нощни хранения трябва да бъде колкото и когато бебето поиска или т.нар. кърмене на поискване. На тази възраст трябва да храните бебето си, когато е гладно.
 • На възраст 3-4 месеца: през първите 4-5 часа само сън без кърмене, след това 2-3 хранения.
 • При бебета на 4-6 месеца: без нощно кърмене през първите 7-9 часа, само сън. След това 1-2 хранения.
 • За деца на 6-9 месеца: 7-9 часа сън без хранения, след това може едно хранене. Разбира се, може и без него, ако детето няма нужда.
 • Над 9 месеца: нощното хранене обикновено е по избор на родителите. Препоръчва се сутрешно хранене.

Кога трябва да отучите бебето от нощно хранене?

Готовността на бебето да намали нощното хранене може да се прецени, ако си отговорите на следните въпроси:

 • По-голямо ли е от 6 месеца и храни ли се добре?
 • Бебето роди ли се навреме с нормално тегло?
 • Кърмите бебето през нощта, за да се успокои, или е гладно?
 • Кърменето за бебето свързано ли е само със заспиването?
 • Оплакват ли се всички членове на семейството от недоспиване и чувстват ли постоянна умора?
 • Нощните събуждания непостоянни ли са (времето и броят им са различни всяка вечер)?
 • Детето яде ли повече през нощта, отколкото през деня?
 • Случвало ли се е бебето да спи три или повече дни подред непробудно без хранене или с едно хранене между 22:00 и 24:00?
 • Бебето яде ли веднъж през нощта - около 3-4 часа сутринта, а после отказва ли да се храни сутрин?

Ако преобладават положителни отговори, бебето е готово да намали броя на нощните кърмения.

Как да намалим нощното хранене

Ако не можете да кажете точно кога и колко време бебето ви яде през нощта, наблюдавайте го 2-3 нощи. След като разберете ритъма му, може да планирате отказването.

 • Започнете с храненията в първите часове на сън. Бебето определено не е имало време да огладнее, така че не е гладно.
 • Ако сученето през нощта е свързано със заспиването, разделете процесите. Кърмете преди лягане, за да го успокоите и отпуснете. След това му дайте време, сложете го по-късно да спи и не му давайте да суче.
 • Намалете времето, което бебето прекарва на гърдата ви през нощта. Ако го храните с мляко - намалете количеството в шишето.
 • Увеличете дневния прием на калории.

Ако утешавате бебето си през нощта, без да му давате гърдата, но то започва да плаче, когато го сложите в креватчето, този плач е най-вероятно причинен от асоциацията със заспиването. В такъв случай трябва да помогнете на бебето да заспи без кърмене. Опитайте да изчакате, понякога докато плаче - заспива.

Ако не се получава, може да ви се наложи да потърсите помощ и подкрепа от специалист. Не се колебайте – те не хапят.

Няколко хитрини да се „помирите“ с нощното кърмене

Разбира се, колкото повече продължава нощното кърмене, толкова повече "страдание" за вас. Ето няколко хитрини, които могат да ви помогнат да се „помирите” с нощното кърмене.

 • Нощните хранения са важни. Вашето тяло произвежда повече пролактин (хормонът, който насърчава производството на мляко), когато кърмите през нощта. Тоест нощното хранене помага да се запази производството на мляко.
 • Научете се да кърмите като легнете настрани, с възглавница или две, за да поддържате главата си. Възглавница между коленете може да ви помогне да се чувствате комфортно.
 • Можете също така да изпробвате „отпуснатото“ положение на кърмене. Вие сте в полулегнало положение в леглото си, поддържана от възглавници, с бебето с коремчето надолу към гърдите и корема ви.
 • Дръжте бебето близо до себе си през нощта. Храненето през нощта е по-лесно, ако не се налага да се разхождате из коридора. Същото важи и за памперсите, бутилка вода и кърпи за попиване на кърмата.
 • Не гледайте часовника, това че е някакъв безумен час само ще ви раздразни. А и вече сте будни – все тая колко е часът.
 • Когато бебето ви се събуди, за да суче, нека в стаята е тъмно. Така ще му е по-лесно да заспи пак.
 • Може да изцедите с ръка малко мляко предварително. Така ще увеличите количеството мляко с високо съдържание на мазнини, което ще изсуче бебето нощем.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross