fbpx
от 13 до 18 години

„Ние печелим от вашите пари.“ Хазартната зависимост и децата

13 май 2024
тийн телефон карта

Хазартната зависимост може да се появи още в предпубертетна възраст. Има по-рискови групи, но на практика всяко дете, под влияние на едни или други фактори, може да стане нейна жертва. Това казва в интервю за Майко Мила Рада Наследникова – клинична психоложка и психотерапевтка. Няма данни колко подрастващи в България са зависими, защото един от проблемите, и то кардинален, е, че 

не се подхожда научно към този въпрос 

Не се прави акуратна оценка на проблемите, няма качествена превенция, лечение и рехабилитация. 

Официални данни няма, но според експерта по киберсигурност Явор Колев около 40% от децата до 18-годишна възраст по някакъв начин са залагали в хазартни сайтове или онлайн платформи за забавление. 

В края на миналия месец бяха приети промени в Закона за хазарта, които забраняват рекламата на платформи за залагания в медиите. Когато говорим за онлайн реклама обаче, става дума за легални платформи, информационни сайтове и други електронни медии, докато сайтове извън страната и сайтове, които не са лицензирани от българските институции, могат да избегнат санкциите, обяснява Явор Колев, директор „Информационни техлоногии и киберсигурност“ в „Лев Инс“, създател и бивш ръководител на структурите за противодействие на киберпрестъпността в ГДБОП и ДАНС.

Хубаво е, че има рестрикции, но не е достатъчно, защото е необходим системен подход, добавя Рада Наследникова. „По селата, по малките градчета е страшно – хазартът е национален спорт. Спирането на рекламата няма директно да повлияе на хората, които вече имат проблем. Качествената превенция е по-обща – чрез изграждането на спортни зали, ангажиране на децата, развитие на клубове и т.н., тоест на подрастващите да бъде дадена възможност да изразяват себе си, да бъдат в добра среда. Другата посока, в която трябва да се работи, е свързана с грижата за психичното здраве – ограничаване на насилието в училище, работа със семействата, ако в тях има насилие, предпазване от всякакъв вид рисково поведение при тийнейджърите и т.н.“

Как започва зависимостта

Децата играят електронни игри и притежават електронни устройства от най-ранна възраст. Съществуват различни форуми и платформи, в които те общуват помежду си, има водещи играчи. 

„Да вземем за пример тази популярна игра Fortnite, която според мен съдържа много елементи от хазарта, там можеш да купуваш артефакти, за да подобриш играта си и да печелиш битки. Границата е много тънка и много лесно може да се премине към хазартни залагания“, подчертава Колев и добавя: 

„Често децата започват с изпращането на есемеси от телефоните на родителите си, купуват артефакт за някоя игра, чрез който печелят чрез есемеси, които са получили, за да участват в игри на други деца – така натрупват огромни телефонни сметки. По-късно започват да използват личните данни на родителите си, за да участват в хазартни онлайн платформи. Някои от лицензираните оператори избягват това, тъй като изискват снимане с личния документ на лицето, което го притежава, и/или биометрични данни. Има обаче много нелицензирани хазартни оператори, при които формално въведените правила за възраст над 18 години не се спазват. Много често деца източват и дебитните карти на родителите си с участие в подобни залагания.“

Кои деца са по-уязвими

Всеки би могъл да стане зависим при съотвените „подходящи“ условия. По-рискови обаче са деца в нездрава семейна система, без социална подкрепа, неглижирани или с насилие в семейството, деца с проблеми в училище, деца, чиито родители са с психично заболяване или със зависимости. По-изложени на риск са също подрастващите с тревожни, депресивни разстройства, по-импулсивните. 

„Разбира се, не значи, че ако някой от посочените фактори е налице при дадено дете, то непременно ще развие зависимост. Често децата, попадайки в компания, са впечатлени от хора с проблемно поведение, тогава започват да го практикуват, за да бъдат харесани. В тийнейджърска възраст те все още не са изградени личности и са по-уязвими, любопитни са, искат да опитват нови неща. Играят хазартни игри, защото харесват всякакви силни усещания. Затова не бих отделила този тип „залитане“ от наркотиците и алкохола, от всички бандитски неща, които правят заедно“, обяснява психоложката Рада Наследникова.

Какво може да се направи

Важно е децата да бъдат включвани в градивни дейности. Освен това да бъдат запознати с рисковете от хазарта, но не с плашене. Защото какво се получава – казват ти, че е много страшно, опитваш и виждаш, че не е така. Тогава ефектът е обратен и децата губят доверие в посланията, които би трябвало да ги предпазят. А посланията са много важни. Например едно от много ефективните послания на онлайн казино в Канада звучи горе-долу така: „Ние печелим от Вашите пари, нашата печалба за миналата година е... (огромна сума) – всичко това е от Вашите загуби, Вие няма да спечелите, Вие плащате за удоволствието да играете“. 

„Ако на един тийнейджър му кажеш, че ако подкара колата на родителите си, може да катастрофира и да умре, той няма да се впечатли, защото в тази възраст се мисли за безсмъртен. Но ако му кажеш, че една катастрофа може да го обезобрази и той да погрознее, посланието ще въздейства. Затова е хубаво родителите да имат добра връзка с детето да разговарят спокойно с него, така че то да може да споделя; да не искат да чуват от него само отговори, с които те да са спокойни. И трябва да му обясняват какво е хазартът, че крие риск, че хората, които играят, преследват пари, които не са техни, че понякога може и да спечелиш, но в дългосрочен план ще загубиш“, казва Наследникова.

Наказанията

Според нея наказанията могат да задълбочават проблема. Ако се ограничат излизанията, контактите с рискови приятели, вземане на устройството (телефон, компютър), от което са правени залагания – това не е наказание, а адекватно намаляване на рисковете. Но ако наказанието цели да нарани, да унижи или да подчини детето, то става част от проблема. 

Отнемането на телефона обаче трябва да стане през разговор. Детето не трябва да се чувства преследвано. Един тийнейджър може, бягайки, да отиде в още по-опасна среда. Проблемът е, че симптомите на зависимостта може да бъдат симптоми на самия пубертет – отдръпване, смяна на интереси, агресивно поведение. Но ако има изчезване на пари, поява на някакви придобивки – това вече са сериозни симптоми.

Хазартната зависимост често върви заедно с употребата на алкохол и наркотици. Родителите трябва да знаят къде ходят децата им, с кого, какви са родителите на приятелите им. От друга страна, ако толкова рано има рисково поведение, то е червена лампа за други проблеми – депресия, тревожност, някаква личностова патология, сексуално насилие. Ако родителите срещат трудност с децата, трябва да посетят специалист – детски или семеен психолог.

Контрол в интернет

Според Явор Колев трябва да контролираме какво правят децата ни в интернет от най-ранна възраст. Има достатъчно филтриращи инструменти, които дават възможност да се ограничи достъпът до незаконно и вредно съдържание.

„От кампанията „Пази детето в интернет“ разбрахме, че родителите не се интересуват какво правят децата им в интернет. Затова вторият етап на програмата е насочен към тях, защото те са първата преграда на децата към опасностите онлайн. 

Не съм привърженик на ограниченията, на забраните – родителите трябва заедно с децата да посещават такива места в интернет, защото дори игрови платформи, които са насочени към съвсем малки деца, могат да бъдат опасни.“

Колев подчертава, че в никакъв случай на дете не бива да бъдат искани лични данни за участие в игрови платформи. Предоставянето на имейл не е достатъчно условие, за да бъде извършена измама, но този имейл може да бъде бомбардиран с различни типове реклами. За да бъде извършена някаква измама, се изискват повече лични данни – документ за самоличност, платежни инструменти, номера на кредитни или дебитни карти.

Към коя институция да се обърнат родителите

По отношение на рекламите на хазартни оператори в интернет, компетентен е СЕМ, който, ако установи нарушения, информира НАП и агенцията налага санкции. По отношение на деца, попаднали в хазартна зависимост, е добре да се информират правоохранителните органи, Детската педагогическа стая и комисиите за противообществени прояви, където психолози да работят с децата. Обикновено момчета и момичета, които са в хазартна завимост, извършват различни нарушения, дори престъпления. 

Има ли лечение на хазартната зависимост

Всяка зависимост е като хринично заболяване – може да се постигне доживотна ремисия. Възможни са някакви връщания, но въпросът е човекът да се поддържа и да може да води пълноценен живот. Затова е важна рехабилитацията и лечението. 

„В България няма нито една специализирана програма за лечение на хазартнозависими. Лекуват се в малобройните рехабилитационни програми за други зависмости. Тийнейджърите, които правят опити за самоубийство, пак нямаме къде да ги пратим. Пращаме ги в едни ужасяващи психиатрии. Това не са клиники с дворчета, с групи, с подкрепа, с психотерапевтична работа.

Много е важно да се подходи по научен начин към психичното здраве по принцип и към зависимостите в частност, да се мисли системно. Да се предвиди в малките градове да има стадиони, забавления, театрални школи, психолози, достъпни програми за превенция на рисково поведение – неща, които де юре уж съществуват, но де факто ги няма. Държавата трябва да инвестира в човешкия ресурс, а това не носи мигновена печалба. То носи печалба впоследствие, защото може да имаме по-здрави поколения. Засега не сме имали такива далновидни управници“, казва Рада Наследникова. 

Таня Иванова

Автор в Майко Мила

всички статии на автора
Споделете статията
cross