fbpx
Животът с деца

Няколко звезди с деца от сурогатни майки

21 февруари 2022

Сурогатното майчинство е опция за много семейства, които се борят от години с безплодие и проблеми със забременяването. То е възможен избор и за еднополовите двойки, които искат да имат деца. 

В България сурогатното майчинство не е регламентирано, макар че има текстове в Наказателния кодекс, според които износването на дете с цел предаването му за осиновяване е наказумо. В много страни по света то е забранено със специално законодателство. 

В други е разрешено, но под условие да не се получава материална облага за него и да не се рекламира. А има и такива места, на които то е напълно разрешено включително с всички финансови аспекти.

В Европейския съюз няма единно отношение по въпроса на сурогатното майчинство и всяка държава решава как да третира подобни отношения според ценностите, разбиранията и законодателството си. 

Смятаме, че разговорът за сурогатното майчинство е важен и следва да бъде проведен. Интересно ни е да научим какво мислите и вие по темата.

Тук ви показваме няколко известни лица, които по една или друга причина са избрали сурогатството за своя начин да посрещнат децата си на този свят. 

Ето ги и тях:

Ким Кардашиян и Кание Уест

Третото и четвъртото дете на вече разделената звездна двойка Кардашиан-Уест са родени от сурогатна майка.

Ким е споделяла многократно за усложненията от първите си две бременности. С първата е имала прееклампсия, заради която е родила в 34 седмица. И двата пъти е била с плацента акрета - когато плацентата е захваната твърде здраво за стените на матката. Понякога това състояние налага оперативно отстраняване на цялата матка.

След като е посъветвана от лекарите да не забременява повече, Кардашиян и Уест решават да продължат с децата, но със сурогатна майка. Появата на Чикаго и Псалм чрез сурогатство Ким описва като “най-големия подарък”.

Кристен Уиг и Ави Ротман

Комедийната актриса Кристен Уиг и съпругът ѝ имат близнаци, родени чрез сурогатна майка в началото на 2020 г.

Актрисата споделя, че са правили опити за забременяване с инвитро процедури 3 години, преди да се решат на сурогатство. За нея периодът на борба с безплодието е донесъл само “стрес и болка”.

Алек и Хилария Болдуин

Алек Болдуин и съпругата му Хилария имат шест деца. Последно към семейството им се присъединява Мария Лусия, родена през март 2021 г. И това е само 6 месеца, след като Хилария ражда Едуардо. 

Алек и Хилария не потвърждават, но и не отричат ползването на сурогатна майка. По всички сметки обаче личи, че е било точно така. Просто двете бременности се засичат.

Сара Джесика Паркър и Матю Бродерик

Паркър и Бродерик са родители на три деца - момче и две момичета близначки. Момичетата са родени от сурогатна майка през 2009 г. 

Брат им е по-голям. Актрисата забременява, докато снима пети сезон на “Сексът и градът”. Джеймс се ражда през 2002 г. Седем години по-късно се появяват близначките Табита и Марион с помощта на сурогатна майка. 

Сара Джесика Паркър споделя, че след раждането на сина ѝ са започнали проблемите ѝ с безплодието. 

Джими Фалън и Нанси Джувонен

Двете деца на популярния водещ са родени със сурогатна майка. Двойката е говорила доста за проблемите си със забременяването в течение на годините.

Двамата споделят, че са опитвали да имат дете в продължение на пет години. След това прибегнали до инвитро процедура и сурогатна майка и за двете им дъщери, родени с година и половина разлика.

Тайра Бенкс и Ерик Асла

През 2016 г. моделът Тайра Бенкс и тогавашният ѝ партньор посрещат на бял свят сина си Йорк, роден от сурогатна майка.

Двамата се решили на тази крачка след едногодишно лечение на безплодие и няколко неуспешни инвитро процедури. 

Елън Помпео и Крис Айвъри

Звездата от “Анатомията на Грей” и съпругът ѝ имат три деца, две от които са родени с помощта на сурогатна майка.

Помпео неколкократно публично е изказвала благодарност и признание към жената, която е направила това за нейното семейство.

Джордж Лукас

Създателят на “Междузвездни войни” има четири деца с много голяма възрастова разлика. Най-малкото е на 9, най-голямото вече никак не е дете, защото е на 41.

Първото му дете е осиновено заедно с първата му жена. Като самотен баща Лукас осиновява второто и третото си дете. 

А четвъртото е родено от сурогатна майка по времето на брака с втората му съпруга.

Никол Кидман и Кийт Ърбън

Кидман има четири деца. Първите две са осиновени заедно с Том Круз, докато двамата са женени.

През 2008 г. Никол Кидман ражда дъщеря си Съндей от настоящия си съпруг Кийт Ърбън. Две години по-късно се появява и втората им дъщеря - Фейт Маргарет, този път с помощта на сурогатна майка.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross