fbpx
Новини

1,74 на 1000 са нежеланите постваксинални реакции в България

8 юни 2021

Към началото на юни общият брой съобщения към Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) за постваксинални реакции след ваксина срещу Covid-19 е бил 2368. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването, цитирани от dnews.bg.

При обявените 1 353 249 направени ваксини, честотата е 1,74 на 1000, посочиха още от пресслужбата. ИАЛ наблюдава тенденция към все по-слабо докладване на постваксинални реакции в сравнение с предишните месеци.

При РНК ваксините тези реакции са характерни по-скоро след втората доза, като рядко се отчита повишаване на телесната температура над 38 градуса. По-рядко е било съобщавано за симптоми при стомашно-чревния тракт, за вариране в кръвното налягане и сърдечната честота, за уголемяване на лимфни възли.

Най-често съобщаваните реакции след поставяне на векторна (аденовирусна) ваксина са били грипоподобни симптоми - в немалко случаи температурата е била над 38 градуса, появявали са се болки в ставите и мускулите. Интензивни симптоми са имали хора под 50-годишна възраст. Относително по-малко са били съобщенията за локална реакция на мястото на инжектирането.

Продължителността на острите реакции при всички ваксинирани е била в рамките на 24-48 часа. Голяма част от реакциите - близо 90 на сто от съобщенията, са били направени от немедицински лица.
Не е имало съобщения за анафилактични реакции.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
made by cog + weband
cross