fbpx
И аз съм човек

Не съм сърдита, просто така си гледам

16 май 2021

Знаете ли какво е Resting Bitch Face? И да не знаете Дарина Рангелова с нейното resting bitch face е тук, за да ви обясни, и да ви каже, че няма нужда постоянно да я питате защо е сърдита. Не е сърдита - просто така си гледа.

Resting bitch face (RBF) е термин за изражението на човек, който е в спокойно състояние, а изглежда сърдит, раздразнен, тъжен и дори надменен, без всъщност да изразява определена емоция.

И аз съм един типичен представител на хората с RBF. Да, изглеждам сърдита, дори като чета книга, гледам филм или ям любимите си кюфтета и ще се пръсна от кеф. Извинявайте, но не мога да се хиля, когато ям!

Хората с това изражение много лесно, да не кажа веднага, ги определят като надути, високомерни, надменни и каквото се сетите. Уверявам ви, няма нищо такова и не ви мразим. Просто така си гледаме.

Има учени, които са започнали да се занимават с този феномен, защо и как човек има това изражение и защо това притеснява околните. Някои смятат, че повече са жените с RBF, а други, че просто към жените има завишени очаквания да са приветливи и усмихнати. За мъжете се смята, че е приемливо да гледат "лошо", това го прави готин и мъжкар. А една жена, която гледа "лошо", е просто кучка.

Някои твърдят, че с възрастта можеш да придобиеш подобно изражение поради отпускане на кожата и увисване на ъгълчетата на устата. Сигурно е така, но аз например съм така, откакто се помня. Първите ми спомени, когато някой е предявил претенции към мен да се усмихвам повече, датират от 1 клас.

Стотици пъти са ме питали защо съм сърдита, дори когато съм била в изключително добро настроение. Това винаги ме е шокирало. Като дете не разбирах какво не ми е наред, за да ме питат подобни въпроси, да ме карат да се усмихвам и защо ТРЯБВА да се усмихвам. Сигурно е по-приятно да имаш усмихнат човек насреща, но не е мой проблем, че не изглеждам според очакванията ти.

На много места се споменава, че хората страдат от синдрома RBF. Донякъде е вярно, защото това изражение може да затрудни комуникацията и отношенията в работата например. Не че изобщо не се усмихваме, просто не можем да го правим постоянно и когато не изразяваме емоция. Адски е натоварващо непрекъснато някой да те пита:

"Какво ти е?"
"Защо си сърдита?"
и моето номер едно
"Усмихни се малко".

Не знам как са другите с RBF, но на мен никога не ми е правило впечатление изражението на човека срещу мен, че и да му правя забележка, а не вярвам да не съм срещала други като мен.

Вече има и софтуер, в който можеш да качиш снимката си и да провериш до каква степен имаш RBF. Аз лично нямам никакви съмнения за себе си. А ако сте много зле, пластичните хирурзи вече предлагат корекции и в тази насока.

Макар и малко, RBF има и добри страни. По-малко вероятно е да те заговарят непознати и си идеален за игра на покер.

Аз лично вече съм свикнала с моето сериозно/сърдито изражение и дори вече ме забавлява. И все пак искам да ви призова да не казвате "Усмихни се малко". Не само не помага, а така наистина ни скапвате настроението. Гледайте в друга посока, като не ви харесва.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross