fbpx
Новини

Не им спирайте видео игрите! Нека се научат как се правят

18 март 2021

Колко от вас не са побеснявали от гледката на детето ви, което шести час цъка игра на компютъра вместо да тича здравословно и качествено навън и да рита топка, да прескача огради и да краде череши? Всички сме побеснявали. Аз самата полудявам само като видя, че голямата ми дъщеря пак е седнала да си се въобразява на дракон и крещи от стаята „Ей, сега ще дойда, само да спечеля една ризница и да ида на една мисия, ще отнеме… двайсет и три минути!“ 

Двайсет и три минути за ризница и мисия. Поне да носеше нещо реално вкъщи. Да беше отишла за кисело мляко, това да ѝ е мисията. Не си ги представяхме така нещата, нали?

Но всъщност, ако се върнем малко назад, ще се сетим как самите ние висяхме в интернет клубовете, цъкахме на портативни електронни игри и откарвахме цели нощи пред Age of Empires. 

Игрите са част от живота на малките хора, дори и на големите.

Кой мъж не си мечтае за един PlayStation да му стопля душата. Коя жена не би му правила компания, а на децата направо им иде отръки. За повечето е забавление, но има деца, за които геймингът е най-голямата страст и хоби. За моето дете геймингът донесе супер добър английски, нови приятели от цял свят и страст към рисуването, та ѝ прощавам, че киселото мляко не ѝ е мисия.

Ако сте от онези родители, на които децата им са се посветили на игрите и дори ви се хвалят колко са добри и къде са стигнали, не ги обезсърчавайте. Това е, което обичат. И погледнете нещата в съвсем нова светлина.

Мислили ли сте някога как се прави игра? Кой я измисля, кой разчертава механиката, кой я рисува, чие въображение я ражда и как стига до вас. А давали ли сте си сметка колко страхотно е да участваш в този процес, колко е развита тази индустрия и колко много щастливи млади хора с въображение, любов и вълнение работят в нея

Може би е време да си дадете, защото

това може да е бъдещето на детето ви

или на младия човек, дето се мотае по гащи до банята, макар че вече е на възраст да ходи прилично облечен. 

Има едно място, където страстта по гейминга е обучение и то не какво да е, а по високи технологии, създаване на истории на игри, рисуване на магични герои и моделиране на завладяващи светове. Място, създадено от художествения директор за Pixar на „Търсенето на Немо“ – Антони Христов, който 37 години е живял и работил в Холивуд (18 от които в компанията Pixar!), и от управителя на Saatchi & Saatchi Милин Джалалиев.

Място за професионалисти, обвързано с най-модерните тенденции, технологии и разбирания за този мултимилиарден бизнес. Там тинейджърът ви (стига да има завършен 10 клас) ще има възможност да превърне страстта си в работа (а да си харесваш работата е велико). Мястото е ARC Academy, а ние ви го препоръчваме с цяло сърце.

Какво в подробности представлява основната програма на ARC Academy:

Game Dev е името на двугодишната им програма. По време на обучението в нея студентите се запознават с всеки аспект от създаването на една видео игра, както и с реалните позиции и процеси на работа в гейм студиата. 

Първата година от програмата е въвеждаща в основните направления в game development - гейм дизайн, създаване на светове и персонажи, 3D моделиране, продуциране, game engine. 

През втората година студентите се профилират в конкретна професия в гейм индустрията: Game Design, Concept Art, 3D Art & Animation. Това прави академията подходяща за хора с разнообразно предишно образование – от математически през художествени и езикови до софтуерни и професионални училища.

ARC Academy е място на професионалисти, които работят по най-съвременните световни продукти, разбират целия световен пазар на игри, подготвят кадри на световно ниво и създават общност от млади хора, които истински горят в това, което обичат. 

Дайте шанс на децата си да правят това, което обичат, и то в България. Покажете им сайта, разкажете им какво могат да изучават в тази академия и после ги оставете – те ще поемат нататък сами, при това с огромен интерес.

И поне ако няма да носят кисело мляко, ще имат шанса да станат професионални изобретатели и изкуствоведи по игри и после да се хвалят какви страхотни родители имат. В края на краищата не е ли това родителската задача – да покажем на децата какви възможности имат и да им позволим да ги развият и да бъдат щастливи.

Елисавета Белобрадова

Съоснователка на Майко Мила

всички статии на автора
Споделете статията
cross