fbpx
Говорят специалистите

Не е секси, но сексът може да го причини – що е то?

13 април 2022

Страдали ли сте някога от цистит? Ако не сте, няма как да разберете колко е неприятно, болезнено и досадно. Досадно, защото никога не си отива завинаги, все някога пак се връща и ти вгорчава живота. 

Ако пък сте от абонираните за това заболяване, значи няма какво да ви обясняваме. Направо ви предлагаме да четете следващите редове, които със сигурност ще ви бъдат полезни. Защото ако има едно нещо, което човек с цистит трябва да прави, то е да не забравя, че циститът може да бъде държан под контрол... с информация – кое го предизвиква, кое не го и най-вече – как да го лекуваме правилно.

В Майко Мила си поговорихме с уролога д-р Житиан Атанасов, за да разберем малко повече за тази болест.

красимира видео цистит
Д-р Житиан Атанасов, д.м., е член на Българското урологично дружество и възпитаник на Медицински университет – Плевен. Има научни публикации в български и чуждестранни медицински издания, както и много участия в научни форуми и конгреси в България и чужбина.

Какво е циститът

И така, ако никога не сте си задавали въпроса какво точно е цистът, въпреки че често страдате от него, редно е да се запознаете с него и официално. 

Циститът е възпаление на пикочния мехур, което се стимулира и предизвиква от различни патогени и рискови фактори. За съжаление, засяга по-често жените (мъжете много рядко и когато мъж има цистит, то вероятно е от друг вид, най-често – лъчев цистит) и в доста случаи е силно рецидивиращ. 

Защо жените са по-предразположени? По чисто анатомични причини – родени сме с по-къса уретра и страдаме от това още от раждането си. Да, циститът засяга и малките момиченца, които, докато още са с памперс, циститът винаги дебне отблизо.

И все пак, ако малкото ви момиче има цистит, непременно направете консултация с уролог, съветва д-р Атанасов, защото е редно да бъде изключено друго състояние - везикоуретрален рефлукс (или връщане на урина от бъбрека) заради нарушени клапни механизми на артериите от пикочния мехур към бъбреците. 

Какви са симптомите

Обикновено симптомите на цистита удрят впезапно - с чести позиви за уриниране, парене, болка, дискомфорт, а в по-тежки фази – с кръв в урината. Лечението би трябвало да започне веднага, с изследване на урината за микробиология, както и със съпътстваща терапия с фитопрепарати. 

Никога да не се започва лечение директно с антибиотици без направена антибиограма – това е съветът на д-р Атанасов. По думите му, изключително погрешно е да се ползват и антибиотици, които са ни помогнали някога в миналото, без да направим антибиограма, защото така се появяват резистентните щамове към всички антибиотици. 

След като сме приключили с антибиотичното лечение пък е редно да направим нова антибиограма, за да се види дали са изчезнали бактериите, както и да продължим с дълъг прием на фитопрепарати или хранителни добавки, подходящи за този тип лечение.

Какво да правим, ако лекарят ни не е направил антибиограма, а много ни боли и трябва спешно да започнем лечение?

Разбира се, винаги можете да започнете прием на антибиотик, но това, което трябва да знаете, е че този подход е неправилен. А при веднъж излекувана инфекция идва и въпросът как да поддържаме пикочните пътища здрави. 

Според специалиста най-добрият начин е чрез дългосрочното употребяване на хранителни добавки, за които не е необходима рецепта. Според препоръките на лекаря, апликациите на фосфомицин веднъж на 10 дни и изследване на стерилна урина веднъж на 30 дни също показват добър резултат, но пак подкрепени с чести микробиологични изследвания.

За какво трябва да следят хората, страдащи или предразположени към цистит

Най-вече да се пазят от настинки, от спорадични сексуални контакти, особено по-груби и интензивни такива, както и от хронифициращи инфекции. Също така, установена е връзка между цистита и редица заболявания, като тези у имуносупресирани пациенти, анатомично предразположените, генетични анатомични малформации, диабет. 

Циститът и басейнът също са в много близки, но лоши отношения – първо, заради температурата на водата. Без значение дали е много студена, или много топла, това дразни пикочните пътища. 

Другият фактор отново е контактният път, отново заради късата уретра, по който могат да проникнат микроорганизми. 

Някои хора страдат и от един малко по-особен тип цистит – интерстициалния такъв, който е хронично заболяване, при което се смята, че имунната система атакува стената на пикочния мехур. Симптомите включват хронична болка в таза, чувство на дискомфорт и повишено налягане в пикочния мехур, често уриниране.  

Поставянето на диагноза при него става само по един начин – с цистоскопия и биопсия. Това обаче е травмиращо за пациента, свързано е с хоспитализация и анестезия и начинът на доказване много пъти е по-лесен чрез метода на изключване, казва д-р Атанасов. 

Тоест, изключват се всички други видове цистити, докато не се стигне до този и пациентът не бъде подложен на тези процедури. В лечението се прилагат препарати, като натриевия хиалуронат, провеждат се и интравезикални инстилации – чрез уретрален катетър този препарат се аплицира в пикочния мехур. 

А кое НЕ предизвиква цистит въпреки масово разпространените вярвания в обратното

Намаленият прием на течности например. Той не е полезен и добър за никого, но все пак прекомерното стискане и регулярно неходене до тоалетна по малка нужда трудно би довело до цистит. 

От антибиотично лечение също не може да се получи цистит, но пък може да се стигне до други усложнения, като кандидоза и бактериурия, които да доведат до симптоми, подобни на циститите. 

Прекомерната употреба на алкохол, пържени и пикантни храни също биха могли да предизвикат симптоми, сходни на цистит, но да причинят цистит е невъзможно.

Ако сте жена, страдаща от хроничен цистит, и в момента кърмите, положението е сложно, признава д-р Атанасов. Първата линия на лечение в този случай са хранителни добавки и фитопрепарати, а от антибиотиците – цефалоспорини или други от групата на пеницилиновите препарати. Съветвайте се с лекар и не приемайте медикаменти на своя глава.

Още съвети от лекаря

Д-р Атанасов съветва пациентите винаги да настояват уринарната и отделителната система да бъдат разглеждани като едно цяло, когато идат на преглед. Ако пациентът има анамнеза само за парене и често уриниране, препоръката му е да не се гледа само пикочният мехур, а да бъдат огледани и горните пикочни пътища, защото камък в бъбрека например сам по себе си е източник на инфекция, а тя може да слиза надолу заедно с урината, и да предизвиква циститни оплаквания. 

Страдате често от цистити и вече се чудите дали да не се ваксинирате против него?

Ваксинационните препарати против цистит са добър избор, казва д-р Атанасов, защото засилват както локалния специфичен имунитет, така и общия. 

Ако обаче все още не сте взели такова решение, спазвайте поне най-съществените препоръки - никога не започвайте лечение на своя глава, не пийте антибиотиците само 2-3 дни, докато отшумят симптомите, защото така се създават резистентните щамове към антибиотичното лечение, и обърнете внимание и на нещо много прозаично – бельото. 

По-изрязаният тип бельо по-често води до инфекции, предупреждава лекарят, така че – сетете се с какви гащи ходеше Бриджит Джоунс и взимайте пример от нея. И никакви пържени картофи в леден басейн!


Съветите на д-р Житиан Атанасов споделяме с подкрепата на Bucconox.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross