fbpx
Новини

Защо най-добрият колоездач в света взе фамилията на съпругата си

18 март 2024
колоездач Йонас Трине и Фрида
Снимка: instagram.com/jonasvingegaard

Преди месец най-добрият колоездач на планетата хвърли много тиха бомба в света на спорта. Без никакво предварително уведомление той смени името си в официалната си регистрация в Международния колоездачен съюз (UCI). И от Йонас Вингегор Расмусен стана Йонас Вингегор Хансен. 

Хансен всъщност е фамилията на съпругата му Трине Мари. А също така и третата най-популярна фамилия в Дания след Нилсен и Йенсен. И, както в повечето северни езици, означава син/дъщеря на Ханс. 

Според местните в Дания точно заради това струпване на хора с еднакви фамилии не е необичайно да използваш второто си име. Което пък е относително нова концепция в страната – вторите имена там са узаконени едва през 1904 г. Самият Йонас освен това е взел второто име на майка си (Карина Вингегор Расмусен), а не на баща си (Клаус Кристиан Расмусен). 

Мъж да вземе фамилията на жена си е нещо доста необичайно. Особено в света на спорта. Само си представете Кристиано Роналдо да стане Кристиано Родригес. Или Лионел Меси – Лионел Рокуцо, а Христо Стоичков – Христо Митов. 

Да погледнем и статистиката. Изследване от миналата година в САЩ твърди, че едва 5% от мъжете взимат фамилията на съпругата си. При жените този процент е 79.

Кой е Йонас Вингегор

Ако следите колоездачните предавания по „Евроспорт“, знаете, че Йонас Вингегор е най-добрият в света в момента. А ако не ги следите, ние ще ви кажем, че е не лошо да го правите най-малкото заради разкошните гледки, освен заради самите колоездачи. Йонас е двукратен победител в най-голямото събитие в света на този спорт – „Тур дьо Франс“. С още куп трофеи и победи зад гърба си, той е национален герой в Дания. И в двата случая, след като спечели „Тур дьо Франс“, той беше посрещнат от десетки хиляди в Копенхаген. А столицата на Дания е най-колоездачния град в света – 62% от жителите използват колело, за да ходят на работа, училище или където и да е другаде.

Вингегор стана първият датчанин, спечелил обиколката на Франция. И бихме се обзаложили, че тази година може и да спечели за трети път, макар и като Хансен. 

Кака Трине Мари

Съпругата на Йонас е по-възрастна от него с девет години. Запознават се в първия му професионален отбор – ColoQuick-Cult, през 2016 г. Трине работи в същата компания като маркетинг мениджър. Първоначално тя не иска връзка точно заради възрастовата разлика. Йонас обаче е упорит (като всеки колоездач) и успява да я убеди да започнат да се срещат. Двамата сключват брак през 2019 г., като още същата година тя става и негов мениджър. Две години по-късно Трине напусна ColoQuick, за да се съсредоточи изцяло върху кариерата на Йонас и семейството им. И това включва постоянни пътувания по състезанията. Което пък генерира великолепен снимков и видеоматериал.   

Животът с най-добрия колоездач

„Никога няма съмнение как се чувствам аз. Но с Йонас трябва да изтеглиш чувствата и усещанията от него. Заедно работихме, за да стане по-отворен, защото иначе всички решения бяха мои. А това не е функционално. Освен това той трябва да е по-ясен в позициите си, иначе никой няма да го следва. Нито като колоездач, нито като съпруг, нито като баща. Още в началото му казах, че не мога да бъда с човек, който иска да угоди на всички“, казва Трине.

Сега тя вече гледа по друг начин на възрастовата разлика. „Понеже имам повече опит, мога да поема повече отговорност. Най-вече в сфери, които не са му нужни. И да го улесня в живота извън колоезденето“, казва Трине. 

„Вкъщи си говорим за всичко. Например, ако го боли по време на състезание и трябва да вземе болкоуспокояващи – какъв послание изпраща това? Това ли е начинът, по който иска да спечели? Нашето семейство не подкрепя подобен стил. Иначе, ако иска да печели на всяка цена, може може да се оправя сам. Но този модел не работи за нас като семейство“, разказва Трине пред BT.

„Йонас трябва да е като фар за дъщеря ни Фрида. И той е. Той е най-добрият баща на света“, завършва тя.

П.П. И авторът на тези редове познава един мъж, който взе името на съпругата си. Както самият той казва – „с фамилия като нейната, трябва да съм малоумен, за да не го направя“. Наздраве, семейство Бираджиеви!

Петър Хераков

Редактор в Майко Мила

всички статии на автора
Споделете статията
cross