fbpx
И аз съм човек

Най-добрият подарък за майката? Не посягайте към сервиза с чинии и отвертка-шестогран!

25 септември 2017

Всеки от нас доста често среща поне една майка, която а) скоро е родила; б) има рожден ден; в) има имен ден; г) 8 март е; д) Денята на майката е (който се отбелязва на различна дата в различните държави, а в България масово се отбелязва на 8 март, защото българката, нали, не е жена, ако не е майка... иначе по християнския календар Денят на майката е на Благовещение); е) все някакъв повод ще изникне, който налага търсене на най-добрият подарък за някоя майка.

Обикновено ужасът от предстоящия повод се изписва основно в очите на мъжа ѝ или приятелите ѝ мъже. Разбира се, има хора, които успяват чудесно да се справят със задачата. Но сега все пак ще се опитаме да помогнем на всички да намерят най-добрият подарък. Толкова прекрасен, че да зарадват искрено всяка майка.

И така, какво може да се подари на една жена, като се има предвид И ролята ѝ на стожер в обществената единица „Семейство“ и във вечния цикъл на живота? Как се избира подарък за човека, доставил с доста мъки 3-те килограма живот и който след това полага всекидневни грижи и възпитание на поколението, със смесица от благородство, дъга, еднорози и вълшебен прах?

Не върви, нали, на този прекрасен човек да му подарим чинии, вълнени чорапи или отвертка-шестогран. Ако случайно сте хукнали да купувате едно от изброените - за Бога, спрете се на секундата!

Ами тогава какво?

Злощастният татко често разчита на рекламите по телевизията, където изключително спретнати и усмихнати, стегнати, фризирани и гримирани жени ахват от блаженство, когато той им подари цветя/парфюм/прах за пране/натурален сок от портокал.

По-смелите решават да въвлекат и децата в някаква обща идея за идеален подарък-изненада за мама, като например да ѝ поднесат закуска в леглото, с което ѝ показват колко важна е за семейството, носейки ѝ поднос като на кралица.

Боже. Мой. Милостиви. Моля. Те. Без. Закуска. В. Леглото.

Добрите намерения не са гаранция за добро изпълнение. Мама обикновено се буди от миризмата на прегорял хляб и истерично тряскане на посуда в кухнята. Търпеливо трябва да изчака около час и половина, колкото ще отнеме на милото ѝ семейство да сипе кафе в чаша и да сложи препечена филийка с конфитюр на чиния, които да бъдат донесени в спалнята. Тя трябва да се престори на заспала и да се събуди с приятна изненада, за да зарадва останалите членове на семейството - все пак, дори когато тя е в центъра на вниманието, майката трябва да се грижи за самочувствието и на останалата част от семейството.

И така, тя се буди. И какво открива?

Ако кафето не е студено, ще е студена препечената филийка, която ще има вкус на стелка. Конфитюрът от филийката непременно ще капне върху възглавницата, което ще значи, че мама трябва да смени и изпере спалното бельо. Мама ще остане търпеливо усмихната и изненадана (сега разбрахте ли защо по-горе говорехме за благородство!) и ще отиде в кухнята, където ще завари сцена от апокалиптичен филм на Ридли Скот. Ще успее да преброи всички тигани, защото ще са използвани, няма да храни котките, защото те ще са изблизали маслото от купичката, в която иначе седи с похлупак, ще измете кухненския под наред с трохите от половин хляб, които са паднали от плота.

Да обобщим накратко, ако не сте внимавали с идеята за закуска в леглото: мама се буди от задушлива миризма на прегоряло, лепне от размазан конфитюр, ще пере половин ден и има да чисти кухня. Ами, благодаря, АМА НЕ, нямаше нужда, дет' се вика.

Да заведем майката и семейството на обяд някъде е друга чудесна идея за приятна изненада-подарък за отрудената майка. Звучи примамливо и лесно за изпълнение. Ще облечем децата, ние ще се облечем, ще се качим в колата и ще отидем на онова място на язовира, което мама много харесва, където ще похапнем вкусна храна, сготвена от някой друг, ще се чекираме във Фейсбук, ще се снимаме усмихнати с децата и ще запомним този ден като приятен.

Какво може да се обърка?!

В действителност, още преди да стигнете, сте загубили час от живота си. Бебето се е наакало, другото дете не може да си намери любимата жълта блуза, майката се опитва няколко пъти да се напъха в любимите дънки отпреди бременността, колата трябва да бъде разчистена от празни пластмасови бутилки... да не изреждаме списъка, че ще загубим още един час.

Някак си успявате да не се сбиете с другите шофьори по пътищата, които завиват без мигач, правят обратен завой на светофара или паркират напреко върху пешеходната пътека. Когато пристигате на въпросното любимо на мама място се оказва, че и други мами са били изненадани със същата идея. Налага се да паркирате напреко на пешеходната пътека, защото другата възможност за паркиране е в язовира.

Само след около час чакане, сядате на освободената маса пред тоалетната. Самият обяд го пропускате, защото точно като сервират храната, бебето се разплаква и трябва да бъде накърмено, а другото изгладняло дете ви изяжда порцията. Снимките също ги пропускате, защото искате да забравите този ден.

Не бойте се, мили татковци, мъже и гаджета. Виждаме паниката в очите ви и ще ви подадем спасителен пояс. Ще споделим една от големите тайни на майчинството, която повече майки няма да си кажат без бой.

Перфектният подаръка за една майка е

да не е майка за малко

Точно така. Обожаваме децата си, семейството си, но сме майки по 365 дни, всеки ден, 24 часа на ден. Когато ни подарявате нещо, нека е да не сме майки за час, два или ден, при това в екстремни условия, като на ръба на язовир.

Мечтаният подарък за майката е ДА СЕ НАСПИ. Изобщо – да спи. Много да спи. Да спи непробудно и без някой да я буди или ръчка. Да подремне. Да подремне няколко пъти в рамките на един ден. Да не готви. Да не мие чинии и да не зарежда миялната. Да не пуска пералня. И да не простира. Да не събира сухите дрехи от простора. Да не слуша семейни спорове. Да не сменя памперс. Да не мие наакано дупе. Да не помага с домашно по математика. Да не глади. Да не става да храни бебето няколко пъти нощем.

Най-добрият подарък за майката е да я няма за малко.

Под „няма я“, имаме точно това предвид – няма я, отишла е на фризор, или на маникюр, или на пазар (но пазар ЗА СЕБЕ СИ, а не за да напазарува, за да сготви гювеч), или на кино, или на бар, на дискотека, на разходка, седнала е да си чете книжка, да гледа филм или всичко изброено едно след друго.

Всяка майка иска поне за малко да проведе смислен разговор с възрастен, който е за различна от децата тема, и иска поне за малко това, което прави, да не е прекъсвано от „Мамо?“.

Поглеждаме излющения лак на палеца на крака, който лакирахме преди 5 месеца и със сигурност знаем, че това е най-добрият подарък за една майка – някой друг да е майка за малко. Искаме в края на деня да целунем децата за лека нощ, когато са вече нахранени, изкъпани, с пижами, сънени и завити и да пропуснем цялата пледоария преди този момент.

Ако не вярвате, попитайте майката дали такъв подарък би ѝ харесал.

Затова, мили татковци, мъже, гаджета и съпрузи, пропуснете букета цветя. Това, което искаме е тиха спалня, в която можете тихичко да се присъедините към нас, след като сме се изкъпали сами, необезпокоявани от деца, нахранили сме се на спокойствие, лакирали сме си ноктите и сме успели най-накрая да прочетем книгата, която започнахме преди 3 години.

След хубав, дълбок и непрекъснат сън, майчините ни запаси от благородство, дъга, еднорози и вълшебен прах пак ще са пълни.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross