fbpx
Животът с деца

На кино с деца през лятото

24 юни 2024
Снимка: Pexels

С покачването на градусите идват и идеите за море, планина, изобщо бягство от всекидневието. Ако не можете в момента да си позволите споменатото бягство и ви се налага да сте в града, насреща са филмите, които поемат нелеката задача да ни откъснат поне за малко от реалността.

Продълженията

Лоши момчета

Сред хитовете това лято отново се подреждат продълженията. Големите филмови студиа за пореден път не смеят да предложат нещо ново, а залагат на добре забравеното старо. Така още в началото на юни те изтупаха от прахта класиката от 1995 г. „Лоши момчета“ като пуснаха четвърто продължение.

Уил Смит и Мартин Лорънс отново са добър екранен тандем след почти 30 години и успяват да привлекат новото поколение, което вече е закърмено с високите скорости на „Бързи и яростни“ и мегавселената на Marvel.

Гарфилд: Филмът

Друг познат герой, който може да гледаме, е Гарфилд. Мързеливият котарак с нестихващ апетит дебютира още през 70-те в комикса на Джим Дейвис, като влиза набързо и в киното с множество производни – от сериали до пълнометражни заглавия.

И това съвсем не е случайно: все пак рижавото животно има лафове, които могат да се превърнат в пътеводна светлина за мнозина: „Аз страдам не от излишно тегло, а от недостатъчен ръст“ или „Ако чакаш достатъчно, всяко нещо само идва при теб“.

Първият голям филм е от 2004 г., а 20 години по-късно, сигурно в трети котешки живот, добре оформеният герой се появява в „Гарфилд: Филмът“, за да види как изглежда ситуацията на улицата.

Аз, проклетникът

Pixar също не отидоха по-далеч и предложиха втора част на хита си „Отвътре-навън“, който им донесе „Оскар“ през 2015 г. Анимацията се представя доста добре с включването на допълнителни емоции в главата на порасналата главна героиня Райли.

В началото на юли пък идва на ред и на четвъртото продължение на „Аз, проклетникът“.

Поредицата, показваща симпатичната страна на злодеите начело с достолепно закръгления Гру, стартира през 2010 г. Оттогава продължава да следи перипетиите на героя в развитието му на съпруг, баща и таен агент, в чиито мисии бръмчат наоколо дребните подскачащи същества миньоните.

Дедпул и Върколак

Тинейджърите могат да се нареждат на опашката за топли пуканки от 26 юли, когато излиза „Дедпул и Върколак“ с Райън Рейнолдс и Хю Джакман. На режисьорския стол сяда Шон Леви („Свободният човек“, „Нощ в музея“), който се надяваме да е заредил сюжета с достатъчно свеж хумор, силен ешкън, достойни каскади и умела научна фантастика.

Летните кина

Освен хитови заглавия, които може да видим из моловете, филми може да гледаме и в некомерсиални киносалони.

Оказва се, че това лято се очертава бум на летните кина в София. Платформата за късометражно кино „Кинематограф“ планира над 25 прожекции на най-различни места из целия град.

Повечето са в паркове, но ще има в Гьоте-институт, в двора на 127. СУ, на кръговото в кв. „Павлово“. Други локации са парк „Студентски“, парковете в „Младост“ 2 и 3, Северен парк.

В селекцията влиза всякакво кино

Документално, игрално, експериментално кино, анимация – с филми, подходящи за цялото семейство.

Между другото, това е и един от малкото шансове да се запознаем с кратката форма на киното, която често е по-интересна от пълнометражното, тъй като концентрира любопитни теми в малко минути.

Всички прожекции са с вход свободен, започват в 20:30 и продължават около 80–90 минути.

Срещи на младото европейско кино

До 28 юни тече десетото издание на кинофестивала „Срещи на младото европейско кино“, посветен на детската и младежката публика от 3 до 19 години.

Събитията в рамките на фестивала ще се провеждат в зала „Славейков“ на Френския институт, залата на Чешкия център, залата и лятното кино на Гьоте-институт и в Kino Kabana.

Входът е свободен след направена резервация на безплатен билет тук.

В програмата са включени общо 17 събития, сред които прожекции на специално селектирани филми, тематични дискусии и работилници, оригинален киноконцерт.

За по-големите има специална филмова селекция, в която млади хора разказват собствените си смели истории – например момиче от Афганистан, което се бори със стереотипите и иска да стане боксьор.

Програмата ще завърши с музика на живо по време на прожекциите.

Детско кино в Културен център G8

На кино с децата може да отидете и в Културен център G8, където сутрините на всеки уикенд са заети с множество предложения за най-малките. Познати персонажи като Астерикс, Мулан, Пепеляшка и Пинокио звучат в различни вариации, а има и съвсем нови истории, изброяващи какво може да се обърка, ако има „Котки в музея“ или „Кучета в операта“.

Избор за кино през лятото има. Якото на детските прожекции е, че винаги са със съпътстваща програма от смях, сълзи, викове, възклицания, ходене до тоалетната и разсипване на пуканки. А това определено ще ви държи в пълна кондиция. Така, де, никакво отпускане в летните жеги!

Петя Славова

Редактор в Майко Мила

всички статии на автора
Споделете статията
cross