fbpx
Истории от лято 2022

На екскурзия

7 септември 2022

Текстът на Юлиян Димитров е част от конкурса ни Истории от лято 2022. Споделете ни вашата лятна история и спечелете награди от Майко Мила и Неда Малчева.

Голямата награда ще получи един от вас и тя включва: книгата на Неда Малчева “Ще видиш ти, като родиш”, двете книги на Майко Мила – „Да оцелееш като родител“ 1 и 2, пътеводителя “Стигнахме ли вече”, както и книгата на Красимира Хаджииванова „Животът от нещата„, плюс тапи за уши, безценно шишенце валерианови капки и чаша с дизайн от Неда Малчева. Ще раздадем и 10 поощрителни награди с някоя от емблематичните чаши на Неда.

Пишете ни на konkursmaikomila@gmail.com до 10 септември. Няма ограничение за обем и жанр. Вие сте!


От близкото до нас село Бараково винаги организират екскурзии до различни краища на България и извън нея. На 18 юни тази година беше предвидена поредната екскурзия с един ден преспиване до Велико Търново.

Планът беше да тръгнем в 6:00 сутринта и по пътя да се отбием в Габрово, до Дряновския манастир и Лясковец, а на следващата сутрин да посетим Царевец и Мини България. По живо по здраво тръгнахме малко преди 6 сутринта и горе-долу към 9 бяхме в град Габрово. Там посетихме Етъра, където закусих може би най-доброто - Етърска закуска, чийто вкус просто не мога да опиша, а дори и снимка не успях да направя, защото бях много гладен.

В Дряновския манастир запалихме свещи, разходихме се из комплекса, където си закупихме няколко магнитчета за хладилника и една подкова за здраве. Там похапнахме понички, колкото да залъжем глада, докато стигнем до Лясковец. Малко преди да тръгнем от Дряновския, манастир разбрахме, че сме с един по-малко, защото моят съквартирант по стая в хотела липсваше. Причината бе, че си е изгубил някъде шапката, която се оказа, че била паднала в рейса и била там през цялото време.

В Лясковец пък посетихме музея на гурбетчийското градинарство, единственият по рода си музей в България. Там нашият гид ни разказа историята на хорския бит преди години. После се настанихме в семеен хотел „Фреш“. Обстановката там беше много приятна, въпреки че на село съм свикнал да е една идея по-тихо. 

Няколко часа по-късно с моето семейство тръгнахме да вечеряме в град Лясковец, където ни упътиха към ресторант „Банята“. Вечерята беше много вкусна и бих се върнал още веднъж в Лясковец само заради храната.

След като се наядохме, тръгнахме към хотела, но това, което не знаехме, беше, че сме объркали посоката. В действителност е трябвало да завием надясно, а ние сме продължили направо към Горна Оряховица. По пътя си обрах няколко добре узрели сливи, понеже точно по това време на годината бяха най-хубави. Може би около километър по-късно, тате разбра, че пейзажът не е същият и се върнахме на кръстовището. Оттам тръгнахме за хотела и в 21:30 изморени се добрахме до него. 

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията

Виж още от Истории от лято 2022

made by cog + weband
cross