fbpx
Новини

МЗ се отказва от идеята за детска болница в стария строеж в Александровска

26 юли 2021

Изглежда, че първата крачка към изграждането на истинска детска болница е направена. 

Със специално писмо до гражданската инициатива “ЗА истинска детска болница” Министерство на здравеопазването съобщава, че е изискало от своето дружество „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД (ЗИКДБ ЕАД) да се прекратят всички дейности, свързани с изпълнението на договора за инженеринг, както и всички произтичащи от него процедури по ЗОП, свързани с упражняването на независим строителен надзор и инвеститорски контрол, съобщават от “ЗА истинска детска болница”.

От МЗ са дали и указания на изпълнителния директор на ЗИКДБ ЕАД да започне процедура за прекратяване на договора на основание чл. 58, ал. 4 от договора, с едномесечно предизвестие до изпълнителя ДЗЗД „Детско здраве“. Основание за това от ведомството намират в „изразената позиция на МРРБ, че е недопустимо изработването на Подробен устройствен план за уреждане на градоустройствения статут на незавършения строеж“, се казва още в съобщението.

Предстои да се установи дали изпълнителният директор на дружеството е изпълнил указанията на МЗ.

Има още работа до постигането на целта за качествена педиатрична грижа, увенчана със съвременно лечебно заведение за деца. Стъпките за постигането на това са ясно посочени от гражданската инициатива “ЗА истинска детска болница” още през 2019 г.: 

  • анализ на нуждите на детското здравеопазване;
  • сериозно и детайлно техническо задание за детска болница;
  • международен конкурс за проект и изпълнител;
  • публично участие в контрола на всички нива;
  • цялостна концепция за реформа в детското здравеопазване.

Работа има много, но със сигурност посоката е тази.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross