fbpx
Новини

Мъжете казват по-бързо от жените „обичам те“

10 януари 2024
обичам те

Двете вълшебни думи „обичам те“ обикновено са кулминацията на интензивни и очевидно успешни отношения. И говорят за желание за сериозно обвързване с партньор. Проучване показва, че противно на клишето, че са дървета, мъжете по-бързо от жените признават любовта си. 

Проучването е на университетa „Абърти“ в шотландския град Дънди. За целта са анкетирани 3109 предимно хетеросексуални души в седем държави на три континента – Великобритания, Полша, Франция, Австралия, Чили, Колумбия и Бразилия.

Резултатите показват, че на мъжете са им необходими средно 108 дни, за да признаят любовта си. Жените пък се нуждаят от 14 дни повече – тоест средно 122 дни. Което също така означава, че на тях им отнема две седмици да отговорят на признанието на дърветата от мъжки пол.

Разбира се, има и такива индивиди – около 20% – които декларират любовта си още в първите два месеца. А има и екстремни любовчии – около 0,5%, готови с признанието след по-малко от седмица. Явно това са хора, които вярват в любовта от пръв поглед.

На другия край на скалата са екстремно бавните типажи. Около 8,8% от хората чакат над седем месеца. А 0,4% от изследваните чакат над година. 

Проучването изследва и момента, в който мъжете и жените за първи път си мислят да кажат „обичам те“. И при тези резултати мъжете са по-бързи. Те се замислят да признаят любовта си за първи път малко под 70 дни след запознанството. Жените се нуждаят средно от седем дни повече.

Защо мъжете са по-бързи

Изследователският екип е проучил и въпроса защо мъжете са по-бързи. Според тях видовете привързаност играят основна роля. При тревожен тип привързаност страхът от загуба доминира и мъжът се опитва да укрепи връзката чрез признание в любов и по този начин да успокои страховете си. Така нареченият отбягващ тип привързаност (който се нуждае от по-малко време, за да възприеме една връзка като близка и интимна), от друга страна, казва „Обичам те“ бързо, за да напредне по-бързо в интимните отношения.

Друго възможно обяснение е еволюцията. „Мъжете често поемат инициативата в насърчаването на романтичните връзки, така че да не пропуснат потенциално благоприятна възможност за „чифтосване“, твърдят изследователите. Тоест мъжете просто се опитват да вкарат жените в леглото по-бързо (което всички ние подозирахме).

Източник: Playboy.de

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross