fbpx
Новини

Слушай музика, помогни на диви животни

13 септември 2022

Повечето от нас тръпнат в очакване (и то със сигурност не приятно) на първите учебни дни и последващото купуване на помагала, моливи, химикалки, тетрадки и прочие. Да не говорим за общото писане на домашни с по-малките ученици. Но докато чакаме и стискаме палци да не се стига отново до онлайн училище, можем да направим реален общ урок за всички.

Ще ви съобщим, че според последните данни от Червената книга на Република България около 400 вида растения и 78 вида животни на наша територия са на ръба на изчезването. А за съжаление видове като брадатият лешояд и тюленът монарх отдавна са заличени от местната фауна.

Дом на много от застрашените видове са Родопите.

Причината е кръстопътното разположение на планината между Европа и Азия, влиянието на Средиземно море и сравнително слабото човешко присъствие. Това си е истински рай за дивата природа и за хора, които искат да си починат от цивилизацията. Социалната кампания “Призив – в подкрепа на застрашените видове в Родопите“ обаче се бори да насочи обществения интерес именно към Родопите и към проблема с изчезващите видове. И тъй като животните не могат да говорят (режещият с флекс в 8 сутринта в събота не се брои), зовът за помощ се отправя чрез най-универсалния език – музиката.

За целта е създаден специален музикален албум - "Призив", който съчетава ембиънт музика и гласа на Родопите и неговите нечовешки обитатели с характерни звуци от живописната природа – птици, жаби, щурци, потоци - абе, дива природа.

Компилацията е продуцирана и записана от музиканта Ангел Симитчиев. Всеки стрийминг на албума ще се превърне във финансово дарение към дейността на фондация „По-диви Родопи“. Даренията идват от минерална вода “Велинград ALCALIA” и ще се осъществят в пет етапа спрямо броя слушания, които ще бъдат отчитани чрез брояч в реално време на официалната страница на кампанията, където има и допълнителна информация за цялата инициатива. Албумът се разпространява в Spotify и YouTube.

За “По-диви Родопи”

Фондацията e част от паневропейската инициатива за възстановяване на дивата природа в Европа – Rewilding Europe. Ключова цел на фондация “По-диви Родопи” е да постави основата на устойчиви практики, които насърчават опазването на природата, зеления бизнес и образованието. В заложените ценности на фондацията са опазването и възстановяването на дивата природа на Източните Родопи, чрез запазването на типичния мозаечен ландшафт и възстановяването на основните екологични процеси в Родопите.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross