fbpx
Новини

Мъжкото антибебе хапче е на хоризонта

21 февруари 2023

„Просто плувай, просто плувай…“, пее гордо Дори в „Търсенето на Немо“. Мантрата ѝ върши работа и рибките, хванати в рибарската мрежа, се измъкват от нея, за да доплуват до щастливия край. Сигурно по същия начин пеят и милионите сперматозоиди, които търсят яйцеклетката, за да я оплодят. Но скоро няма да могат, защото ентусиазмът им ще бъде рязко приключен от нов вид хапче – антибебе хапче за мъже. Или поне така твърдят учените, които го разработват. 

Идеята им вече е тествана върху мишки, чиито сперматозоиди се зашеметяват за няколко часа. Достатъчно дълго, за да не могат да доплуват до яйцеклетката. Вече са проведени тестове върху човешка сперма в лабораторни условия и резултатите са обнадеждаващи. Но тестовете в реалния живот с хора трябва да почакат още малко. Първо на ред са кралете и кралиците на животинския секс – зайците, а после и двукраките.

Мъжкото антибебе хапче е без хормони 

Най-голямата разлика с женските антибебе хапчета е, че тук не се използват хормони. Това всъщност е и най-голямото предимство на новия метод. Той съвсем целенасочено блокира само един протеин – разтворимия аденилил циклаза. Този протеин сигнализира на клетките, че е време за „плуване“.

Тестовете с мишки са показали, че единична доза от медикамента, наречен TDI-1 1861, спира движението на сперматозоидите преди, по време и след сексуалния акт. Ефектът продължава с пълна сила около три часа. 24 часа по-късно мобилността на следващия випуск сперматозоиди е напълно възстановена. 

Разбира се, хапчето не предпазва от инфекции, предавани по полов път. За това единственото сигурно решение продължават да е презервативът.  

Напълно нов подход към мъжете

Проучванията в световен мащаб показват, че близо 50% от всички бременности са непланирани. В момента мъжете имат само два начина да не разчитат на партньорката си – презерватив или вазектомия. Експериментира се и с други методи за медикаментозна контрацепция, но те се нуждаят от дълъг предварителен период за приемане на лекарства. Преди четири години имаше тестове с хапче, регулиращо хормоните. По същото време се тестваше и гел, който се нанася върху раменете. Гелът блокира естественото производство на тестостерон, така че да няма спермогенеза, като същевременно привнасяше изкуствен тестостерон, който запазва желанието за секс и поддържа други функции, които зависят от този хормон.

Мъжкото антибебе хапче може да вдигне контрацепцията на друго ниво.

„Идеята да се използва този протеин е много хитра и неприлагана досега. Фактът, че работи и че ефектът изчезва бързо, е изключително вълнуващ. Ако тестовете при мишки бъдат повторени със същата успеваемост при хора, това ще е огромен научен пробив“, обяснява професорът по андрология от университета в Шефийлд Алан Пейси за BBC

Проблемите пред мъжкото антибебе хапче

Всичко звучи супер, но не бързайте да се радвате. Дори и всички тестове да са успешни, ще минат поне десетина години, преди хапчето да се появи за масова употреба. Освен това фармацевтичната индустрия не вярва особено, че подобно хапче ще има успех. „Компаниите не инвестират достатъчно в изследвания за мъжки контрацептиви. Решението със сигурност е базирано на бизнес логика, а не на научна такава“, казва професор Пейси. 

Най-вероятно има право. Изследване във Великобритания през миналото десетилетие твърди, че 70 от 134 попитани жени биха се притеснявали, че партньорът им е забравил да си изпие антибебе хапчето. По-масово изследване в Германия, проведено сред 9000 мъже, обаче твърди, че над 50% от тях са готови да използват хапче, което спира сперматозоидите. Тоест, може би някогашният мачо, който не се интересува, че жената може да забременее, ако не си е взела хапчето (защото, хей, кой съм аз, че да използвам винаги презерватив), бавно плува към миналото. Просто плувай, просто плувай…

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
made by cog + weband
cross