fbpx
Новини

Може ли пластмасата да се разгради за дни, а не за години? Науката казва “Да”

5 май 2022

Група учени от Университета на Тексас в Остин са създали модифициран ензим, който може да разгради пластмаса само за дни, пише Vice. А пълното разграждане на пластмасата по принцип може да отнеме векове.

Учените са използвали машинно обучение, за да открият мутациите, при които могат да създадат протеин с бързо действие. Този протеин разбива съединението на полиетилентерефталат (PET) - синтетична смола, използвана за дрехи и пластмасови изделия. PET представлява 12% от световния отпадък.

Това се случва посредством процес, наречен деполимеризация. Най-впечатляващото е, че ензимите разграждат пластмасата за седмица.

“Едно от нещата, които можем да направим, е да разбием съединенията до първоначалните му мономери”, казва Хал Алпър, преподавател по инженерна химия и автор на изследването. “Това правят ензимите. И когато имаме оригиналния мономер, можем да правим нова пластмаса от нулата, без да използваме допълнителни петролни ресурси.”

Работата на учените от Тексас добавя нова линия към проучванията от 2005 г. Оттогава до днес са открити 19 различни ензима, които идват от бактерии, живеещи в пластмасата в околната среда.

Много от тези естествено зародили се ензими са съставени от пермутации на протеини, коиот функционират добре само при определени условия на температура и pH. Ензимът, открит от Алпър и екипа му, обаче, може да разяде 51 вида PET при най-различна температура и pH.

Надеждата на учените е, че този ензим ще помогне действително да се овладее световното замърсяване с пластмаса. А следващата стъпка е да се провери дали е възможно да се пренася и прилага в голям индустриален мащаб.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross