fbpx
Бременност

Може ли да летя със самолет, докато съм бременна?

20 май 2024

Пътуването със самолет по време на бременност е съвсем нормално нещо. Помните ли Красимира, която отиде до другия край на света (че и се върна оттам) бременна?

Тук има един полезен наръчник какво трябва да имаме предвид, ако ще пътуваме със самолет, докато сме бременни.

Като общо правило повечето авиокомпании позволяват на бременните да летят до 36-ата седмица на бременността, но задължително трябва да направите проучване, преди да резервирате полета си, за да проверите ограниченията. Консултирайте се и с вашия акушер-гинеколог или акушерка, преди да пътувате – особено ако сте с по-висок риск от усложнения по време на бременност.


Преди да пътувате

Независимо дали ще се развихрите, или ще опаковате само обичайните вещи от първа необходимост, има нещо допълнително, което трябва да обмислите, преди да резервирате полет, докато сте бременна: застраховката.

Пътуване в първи триместър

Летенето в началото на бременността всъщност се счита за доста безопасно. И не, металните детектори и скенерите по летищата няма да навредят на плода.

„Бременните жени трябва да спазват същите основни предпазни мерки за пътуване със самолет, които важат за всички останали“, казва д-р Раул Артал, бивш заместник-председател на Комитета по акушерска практика на Американския колеж на акушерите и гинеколозите (ACOG).

Но има нещо, за което бременните жени, пътуващи със самолет трябва да помислят. И то важи за всеки триместър. Това са кръвните съсиреци. Вероятността да се образуват е 7 пъти по-голяма, ако сте бременна. И особено по време на дълги полети. За да намалите риска, можете да резервирате място до пътеката, да се разхождате от време на време и да раздвижвате краката и пръстите си, докато сте седнали.

Попитайте лекаря си дали не би препоръчал и компресивни чорапи.

Сутрешното гадене и умората могат да бъдат сред най-големите оплаквания през първия триместър. Затова консултирайте се с лекаря и за лекарство против гадене. Може и да не ви става лошо в самолет по принцип, но по време на бременност не се знае знае ли се.

Второ тримесечие

Според ACOG „най-подходящото време за пътуване е средата на бременността (от 14 до 28 гестационна седмица). Тогава се предполага, че вие отново сте достатъчно енергична, сутрешното гадене е намаляло или изчезнало и все още можете да се придвижвате лесно. След 28-ата седмица може да ви е по-трудно да се движите или да седите дълго време.“

Ако летите по време на втория триместър, пийте течности и помислете за вече споменатите компресивни чорапи, за да намалите отоците и риска от образуване на тромби. Гледайте и да сте наясно с лечебните заведения в близост до дестинацията ви. За всеки случай.

Ако сте бременна с близнаци, може и да ви препоръчат да спрете да пътуването и по-рано поради по-високия риск от усложнения.

Трети триместър

Докога можете да летите, ако сте бременна? Ако сте сравнително здрава и не сте изложена на риск от усложнения като преждевременно раждане, прееклампсия, гестационен диабет или плацента превия, обикновено се разрешава пътуване до 36-ата гестационна седмица. Въпреки че някои акушер-гинеколози може и да кажат, че е по-добре да сте си по-близо до вкъщи, в случай че се появят някакви усложнения или пък самото бебе не реши, че иска да се появи по-рано.

Високорисковите пациентки и жените с предизвикана от бременността хипертония, диабет и сърповидно-клетъчна болест може да бъдат посъветвани или изобщо да не летят, или да не летят след 24-ата седмица .


Източник: Parents.com

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross