fbpx
Новини

Моите, вашите, нашите будители

1 ноември 2022

С огромно удоволствие ви казваме “Честит празник!” и предаваме почти едно към едно дочут разговор между 5-годишно и 3-годишно дете по повод днешния ден:

3-годишно: – Защо се казва “Празник на будителите”? Мене никой не ме буди сутрин, аз сам си ставам. Аз имам ли празник?

5-годишно: – Ами мама казва, че не празнуват днес тия, дето стават най-рано, а други хора. В общи линии…

3-годишно: – Какво значи “в общи линии”?

5-годишно: – Не знам точно, тати го казва. 

3-годишно: – Добре, де, а кой празнува днес?

5-годишно: – Аз разбрах, че са тези, които са будни отвътре. И светят. 

3-годишно: – Ама как светят? С лампичка ли?

5-годишно: – Оф, не знам, ще питаш мама, тя ще ти обясни. 

3-годишно: – В общи линии нищо не разбрах.

Тук героите излизат за детска градина и историята мълчи дали са успели да разберат какво точно е “в общи линии” и “будител”. Въпреки това ние веднага крадем детското определение за “будител” - човек, който е буден отвътре, и си го запазваме за вечни времена.

С него наум разгледахме и разкошната фотографска изложба, открита буквално преди часове в Градската градина в София. Експозицията е подредена в Галерията на открито пред Народния театър и включва 13 изявени български творци, учени, спортисти, които са истински будни отвътре и успяват със своята светлина да разсеят всеки мрак и да събудят и останалите. 

Пред обектива на Костадин Кръстев - Коко застават Райна Кабаиванска, Явор Гърдев, проф. дн Христо Пимпирев, акад. проф. Пламен Карталов, Найден Тодоров, Веско Ешкенази, Благородна Танева, Стефка Костадинова, Весела Димитрова, Ивет Лалова, Здравка Евтимова, доц. Снежина Петрова, Дарин Маджаров. Всички те разказват кои са техните будители и пред кого се прекланят на днешния ден. Част от тях участват в инициативата и със свои възпитаници, които са поели пламъка от учителите си и продължават достойно труда им.

Проектът се реализира за втората поредна година по идея на ФАНТАСТИКО ГРУП със съдействието на Столична община. През годините компанията подкрепя благотворително различни културни и образователни институции по повод Деня на народните будители. Бенефициенти през 2022 г. са Нов български университет и Националното музикално училище “Любомир Пипков”.

Тази година проектът оживява и на специална лендинг страница, където всеки може да прочете и да чуе посланията на участниците в изложбата. Още по-въздействащо ще е, ако предвидите в градския си маршрут една разходка покрай таблата на алеята пред Народния театър и разгледате фотографиите отблизо.

А сега ни кажете вашето определение за будител? И кои са вашите будители?

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross