fbpx
Истории от лято 2022

Моето слънчево лято

22 август 2022

Текстът на Теодора Борисова е част от конкурса ни за летни разкази „Истории от лято 2022". Споделете ни вашата лятна история и спечелете награди от Майко Мила и Неда Малчева.

Голямата награда ще получи един от вас и тя включва: книгата на Неда Малчева “Ще видиш ти, като родиш”, двете книги на Майко Мила – „Да оцелееш като родител“ 1 и 2, пътеводителя “Стигнахме ли вече”, както и книгата на Красимира Хаджииванова „Животът от нещата„, плюс тапи за уши, безценно шишенце валерианови капки и чаша с дизайн от Неда Малчева. Ще раздадем и 10 поощрителни награди с някоя от емблематичните чаши на Неда.

Пишете ни на konkursmaikomila@gmail.com до 10 септември. Няма ограничение за обем и жанр. Вие сте!

Лятото бе започнало с много бързо намигвaне. Аз и моите съученички не бяхме измислили с какво да го запълним. Аз си мечтаех за нов приятел, Саша за по-скорошно отиване на море, а Ники (Никол) за домашен любимец.

Срещахме се всеки ден на беседката зад блока и чакахме с нетърпение да сбъднем мечтите си.

Тъй като сме творчески личности с цветни идеи, всяка от нас беше с цветна аура и весел нрав. Аз, Моника, обичах да шия на старата машина на баба и си правех роклички от платове от стария ѝ скрин. Ники беше завладяна от накитите, всякакви разноцветни мъниста присъстваха по ръцете и шията ѝ. Саша беше бунтарка, умееше да пее и рисува. Имаше талант и ни рисуваше татуировки по ръцете с къна.

Бяхме най-добри приятелки от началното училище и ето, все още се забавлявахме заедно.

На 16 и с готовност да покорим света. Живеехме в крайдунавски град, красив и уютен. През един топъл юлски ден, пиейки кафе на беседката, открихме вестник, паднал на земята. В цветно каре имаше написан конкурс за най-нестандартен специалитет с вегетариански продукти. Тъй като се занимавахме с различни от готвенето хобита и учехме в езикова гимназия, съжалихме, че не е в нашата област. Естествено, имаше и награда – седмица в луксозен хотел в Каварна.

Почнахме да съчиняваме идеи за оригинална рецепта.

Аз предложих плодово суши - сладък ориз варен в мляко и увит в палачинки плюс течен шоколад за украса. Саша предложи кус кус с плодова салата, мед и кокосови стърготини. А Ники - сладолед от пасирани плодове, тип сорбе с добавка йогурт. Всяка от нас си подсигури необходимите продукти и се заловихме за работа да ги пренесем.

В лятната кухня на социалната работилница, в която помагахме всяка сряда и петък, приготвихме произведенията си. Там останаха очаровани от палачинките суши с ориз и мед, кус куса с пъпеш, ягоди, боровинки и мед и сладоледа с йогурт и ядки, праскови, банани. Посетителите на центъра бяха възрастни хора.

Снимахме шедьоврите си.

Качихме ги на сайта и почти забравихме за конкурса. След две седмици ми се обадиха да ме поздравят, че ние трите сме изтеглени за голямата награда. Обадих се на Саша, тя не повярвя. Звъннах на Ники. Тя долетя направо в нас да види да не се бъзикам. Звъннах на организаторите и потвърдих наградата пред Ники. Срещнахме се със Саша и тя още не искаше да повярва. Говорихме с родителите си. Бащите ни се съгласиха и приключението започваше. Братът на Ники щеше да ни заведе, работеше в автошкола.

Дойде заветната дата и ние трите се озовахме в райско кътче. Красиво и непренаселено. Първия ден беше божествено, всичко като в приказка, а ние - принцеси в замък. Носеха ни багажа, храна ни предлагаха и в стаята, но ние се хранехме с другите гости. И на втория ден, както сме тъкмо по нощници, се чука на вратата.

Младо момче ни кани на разходка с лодка.

Каза, че е син на собственика. Веднага познах – моята сбъдната мечта! Облякохме се и бяхме готови за круиз. Той беше подготвил кошница с плодове и кроасани. Хладилна чанта с вода и кафе. Времето и водата бяха като по заявка. Слънце, всички бяхме щастливи. На връщане Камен завърза лодката и ни пожела лек следобед. На пристана се чу леко цвилене. Малко кутре се мъчеше да плува. Спасихме го и го заведоха в хотела. Там разрешаваха домашни любимци.

И така цяла седмица слънце, плаж и много смях. Мечтите на трите ни се изпълниха с магическа пръчка. Нарекохме кучето Кай – с буквата на Камен. Ники се влюби в кучето и го взе с нас на прибиране.
Това беше нашата весела ваканция с Камен.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross