fbpx
Новини

Мис Вселена като символ на съпротивата в Никарагуа

4 декември 2023
Шейнис Паласиос Мис Вселена

Ясно е, че не горим от ентусиазъм за мис конкурси, любов и вселенски мир. Но има случаи, когато подобен конкурс придобива различен оттенък. Точно това се случи с последния Мис Вселена, проведен в Ел Салвадор в средата на ноември. Той беше спечелен от Шейнис Паласиос от Никарагуа, която стана първата Мис Вселена от Централна Америка. Нашата страна също имаше участничка – родената в Крим Юлия Павликова, чийто баща е българин.


Победата на Паласиос дойде като гръм от ясно небе в Никарагуа. Радостни тълпи излязоха по улиците на Манагуа за първи път след масовите протести през 2018 г., които бяха потушени със смъртоносна сила. Режимът в Никарагуа първоначално поздрави Паласиос, но след това блокира празненствата. Има и защо – самата Шейнис участва в демонстрациите през 2018 г. и противниците на режима я възприеха като символ на надеждата. 

Шейнис Паласиос Мис Вселена

Тези протести имаха за цел да свалят президента Даниел Ортега. Ортега е 78-годишен бивш революционен герой, който помогна да се сложи край на бруталната диктатура на Сомоса, продължила четири десетилетия. Оттогава обаче изглежда, че и той върви по същия път и се опитва да превърне Никарагуа в авторитарна държава. Последният му реален президентски мандат започна през 2007 г. и оттогава я кара по познатия сценарий. Протестите през 2018 г. продължиха три месеца, преди да бъдат смазани с над 320 убити. А националният флаг в синьо и бяло беше забранен. 

Историята на Паласиос

Паласиос е от бедно семейство. Тя, майка ѝ и баба ѝ продават понички (buñuelos), за да ѝ платят университета. Разбира се, това води до подигравки от някои нейни колеги, но пък историята ѝ резонира с тази на много никарагуанци. Още повече, че университетът ѝ беше затворен от Ортега. 

Шейнис не каза нищо политическо по време на церемонията. Тя цитира британската феминистка от 18. век Мери Уолстънкрафт като вдъхновение, преди да посвети короната си на „момичетата по света, момичето в мен… и на повече от 6 милиона души в моята страна“. Но нейното облекло говореше повече от думите – на финала тя беше в бяла рокля и синьо наметало. 

Паласиос е упорита в желанието си да бъде кралица на красотата – първият ѝ успех е, че става Мис Тийн Никарагуа през 2016 г. После влиза и в десетката на Мис Тийн Свят през 2017 г. След три години прекъсване печели Мис Свят Никарагуа. Още три години по-късно печели Мис Никарагуа. Между всичките конкурси успява да завърши масови комуникации в университета в Манагуа. Работи и като журналист, и като телевизионен водещ на шоуто Entiende tu mente, в което се дискутират теми, свързани с менталното здраве.

Красавицата и режимът 

В навечерието на състезанието официалните медии в Никарагуа я засипаха с презрение. Една водеща от пропагандния Canal 13 каза, че Шейнис е по-подходяща за „Мис Бунюелос“ (по името на поничките, които продава семейството ѝ, бел. ред.).

После, когато Паласиос спечели, правителството публикува съобщение, с което я поздравява. Но адресът беше без обичайния подпис на Ортега. Нямаше и подпис от страна на Росарио Мурийо – неговата съпруга и вицепрезидент. После обаче Мурийо пусна подкаст, в който говореше за „заговорници, които планират преврат“. Освен това според нея щяло да има „изфабрикувани провокации“ под претекст, че се празнува титлата Мис Вселена.

Междувременно режимът задържа тиктокър, който защити Паласиос от официалната критика, и принуди двама художници – Винк Арт и Торч Мистико – да замажат стенопис, който бяха започнали в нейна чест в град Естели. 

Шейнис Паласиос Мис Вселена

Мис Вселена без достъп до Никарагуа

Все още не е ясно дали на Паласиос ще бъде позволено да се върне в Никарагуа. Режимът вече забрани на директора на франчайза „Мис Никарагуа“ Карън Селеберти, да се върне в страната. Съпругът и синът на Селеберти също са били арестувани миналата седмица. Мартин Аргуело Леива и 16-годишният Бернардо са арестувани при възрастната майка на Мартин, при която живеят, защото е болна от Айцхаймер и не може да се грижи сама за себе си.

Подобни мерки не са нещо необичайно за Ортега. Той лиши от гражданство над 300 души за последните пет години. Освен това във въпросния период най-малко 600 хил. души са напуснали страната.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross