fbpx
Писма за 8 март

Мамо, ти била ли си някога луда?

8 март 2024
майка и дъщеря на залез прегръдка

„Писма за 8 март“ е специален проект на Майко Мила и на dm България, в който ви провокираме да напишете писмо до по-младото си аз или до своето дете. А ние ще наградим най-добрите. Пишете ни на konkursmaikomila@gmail.com до 6 март включително. Победителите ще обявим на 8 март. Наградите от dm България са страхотни – четири сета с козметика и вкусни изненади. Предвидили сме и поощрителни награди – книги от Майко Мила. 

Вижте чудесното писмо с 21 съвета на Надежда Петрова към дъщеря ѝ Яна.


– Мамо, ти била ли си някога луда? – пита Яна по средата на магазина.
– Дефинирай луда – отговарям отегчено.
– Ами например да излизаш по нощите с приятелки и да правиш глупости.
– Била съм луда значи – гордо казвам аз.
– Е, вече няма да бъдеш. Вече си възрастна!

Здравей, моя Яна! О, извинявай, знам, че всъщност предпочиташ „Янче“. 

Здравей, моя Янче!

Помниш ли, когато ми каза, че вече няма да бъда луда, защото съм възрастна? Цялата опашка в магазина се смя, а аз просто се натъжих, че ме виждаш такава. Някак с времето преживях другите хора да ме наричат „леличката“, „госпожата“ и „жената“. Но това да бъда възрастна точно за теб беше преломно. 

Каквото – такова.

Възрастните хора, особено жените, обичат да дават акъл. И макар да не ми го искаш, днес ми е сантиментално и искам да ти кажа някои важни мои истини за живота. В крайна сметка, аз акъл започнах да искам от майка ми чак като родих. И разбрах колко съм ѝ благодарна за всичкия непоискан такъв преди това. 

Мила Янче, да си момиче е прекрасно приключение и трябва да му се наслаждаваш!

При мен невинаги е било така. Разказвала съм ти, че носех очила от съвсем малка, а по моето (детско) време моделите далеч не бяха шарени, красиви и леки. Очила носеха малко деца, поради което привличах негативи от останалите. Фамилията ми допълнително усложняваше нещата, знаеш. Подигравките към мен бяха всекидневие и с годините растях без особено самочувствие. До степен, че не вярвах, че някой може да ме харесва и обича истински и винаги поставях под съмнение собствените си способности.

Това обаче се промени постепенно, когато заминах да живея и уча в чужбина.

Осъзнах, че мога да се справям във всякакви ситуации сама и започнах да се обичам. И когато започнах да се обичам, нещата в живота ми се наредиха. 

Янче, аз много искам ти да имаш самочувствие и да се обичаш! Затова ти споделям няколко от моите трикове. Но внимавай – това не са магически трикове! Любовта към себе си е път, така че ги приеми като спирки, на които през годините ще оставаш повече или по-малко и към които ще се връщаш в различни моменти. 

 1. Животът се живее с хората – те са най-важният ти ресурс. Бъди добра с хората и с техните чувства. Но изисквай същото в замяна.
 2. Чети книги! Много книги. Различни книги. Никога не подценявай безвремието на един следобед с хубава книга в ръка.
 3. Не се ядосвай, когато някой те подценява. Напротив – възползвай се от това, за да се оттласнеш още по-високо. 
 4. Учи езици и пътувай, за да ги говориш на място. Dolce vita-та е още повече долче, когато е на италиански. 
 5. Първото „Обичам те!“ е велик момент. Но то е също толкова важно и значимо като всички останали „Обичам те!“. Не се срамувай / страхувай да го казваш или да го чуваш. Но не се и насилвай да го правиш. Работи за отношенията ти и бъди винаги честна към себе си и към човека до теб. 
 6. Подарявай си божури без повод! По изключение може и лалета. 
 7. Ходи в Краево и се усамотявай със светулките, щурците и звездите. Ще се изненадаш колко неща ще чуеш в тишината. 
 8. Излизай с приятелки по нощите и прави глупости. После винаги си махай грима старателно и си мий зъбите, преди да заспиш.
 9. Понякога приятелствата между жени са голямо изпитание – подбирай внимателно хората, с които един ден ще бутате заедно колички.
 10. Париж винаги е добра идея. А подкрепена с топъл шоколад от Angelina – направо гениална!
 11. Обаждай се на бабите и дядовците си и ходи да ги виждаш. Тяхната обич е необятният океан, който ще люлее мислите ти във всеки важен миг от живота ти.
 12. Бъди смела и опитвай нови неща! Но не се чувствай длъжна да опитваш нещо само за да си модерна и „готина“. Това винаги, ВИНАГИ играе срещу теб!
 13. Всеки проблем има различно музикално решение. Понякога то е в Queen, а друг път – в Жо Дасен. Едно обаче е сигурно – винаги е на грамофон! 
 14. Каквото и да стане, винаги си добре дошла у дома – да си споделиш, да си поплачем, да се посмеем, пък дори и да си помълчим. Ако към това искаш да прибавим и домашна баница, само ми звънни и ще е готова!
 15. Когато се появи ТОЙ, ще го познаеш по лекотата в душата ти. Дано ни послушаш за „лошите“ момчета преди него...
 16. Където и да живееш, за когото и да се омъжиш, научи децата си на български, говори им за България и ги води тук. 
 17. Carpe diem и си налагай да бъдеш благодарна. Поставяй поне за малко в скоба онзи вечен стремеж за повече и просто спирай да благодариш за сега.
 18. Моля те, казвай ми когато бъркам (но някак дипломатично, а не с типичното ти въртене на очи). 
 19. Запомни, че не дължиш нищо на мен и татко ти! Не възприемай любовта ти към нас като дълг. 
 20. Едно ягодово смути може да реши много проблеми. Останалите съставки ще ти дам лично. 
 21. Каквото и да се случва – най-доброто винаги предстои! 

Мила моя Янче, да съм майка на теб и Никола е най-трудното и най-смисленото нещо, което ми се случва. Колкото и да не ти се вярва понякога, наистина давам най-доброто от себе си в това житейско приключение. 

Никога не забравяй какво ти казах в онази родилна зала в Ньой сюр Сен преди почти 10 години, когато ме хвана за пръстчето и ме погледна повече от ясно с тези големи черни очи. Знаем си го завинаги само аз и ти! 

И понякога ми давай шанс да не бъда единствено и само възрастна в очите ти. 

Защото още ми се лудее. 

С теб!

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross