fbpx
от 3 до 6 години

„Мамо, аз много обичам л*йна“

24 юни 2024

Вяра Стойкова и нейната 3-годишна дъщеря държат да ни разкажат за забавната страна на лайната. Има и такава, разбира се, като при всяко друго нещо.


Не, не сме въвели нова диета или метод на възпитание вкъщи, който включва изпражнения.

Когато направи изявлението от заглавието, 3-годишната ми дъщеря имаше предвид, че много обича новата си играчка, която не изпуска от ръце.

Новото любимо нещо, с което дъщеря ми заспива на обяд и вечер, е едно голямо, кафяво плюшено лайно с очи и уста, разтеглена в ехидна усмивка.

Сигурно се чудите кой ѝ го е подарил?

Със сигурност не са бабите и дядовците ѝ. Бях аз! Родната ѝ майка я дари с този сувенирен екскремент. И благодарение на мен дъщеря ми с гордост и удивително добро произношение, добави в речниковия си запас думата „лайно“. 

Няма го вече бебешкото „ако“, „акенце“ и такива лиготии.

Вече сме във фаза „лайно“. И не ме е срам, че ми е забавно!

Реално, това лайно си е мое – майтапчийски подарък от едни по-диви времена и спомен от един паметен рожден ден. Реших да ѝ го дам в изблик на отчаяние от моя страна и изблик на мрънкане от нейна страна, че няма с какво да си играe. Нищо че стаята ѝ прилича на детски хипермаркет.

„Ето ти това лайно“ - заявих аз, мятайки симпатичното плюшено изпражнение в нейна посока.

Последва едно сладко и протяжно „Лайнооо“ от нейна страна и една голяма прегръдка за новото ѝ най-добро приятелче. Аз застинах за миг, осъзнала, че съм отворила Кутията на Пандора.

И сега си ходим така навсякъде – мама, тя и лайното. Още не му е измислила име, но тръпна за този момент. Спи с него, яде с него, играе с него, иска да го водим на разходка и до магазина.

„Много обичам лайното“ и „Аз обичам да ям лайна“ са изречения, които чувам доста често в последните дни. И се смеем заедно до сълзи. Защото няма нищо лошо в това, че дъщеря ми използва такива думи и съставя изречения с тях. Нещо повече, ще се радвам искрено, ако един ден може успешно да разпознава „лайната“ в живота си, да ги поставя на място или пък просто да бяга далече от тях.

Защото животът понякога е пълен с „лайна“ и зависи от нас дали ще им търпим миризмата, или ще им се посмеем.

И все пак запомнете – 3-годишните попиват всичко като гъби. И слушат много, мнооого внимателно какво говорим. Така че внимавайте какво вадите от шкафа в тяхно присъствие и с какво им давате да си играят, че да не изпадате в неловки ситуации.

Защото всичко е шеги и закачки, докато миловидната ти 3-годишна дъщеря не се изцепи с пълно гърло на площадката „Аз спя с едно лайно“.

Вяра Иванова

Отговорен редактор на Майко Мила

всички статии на автора
Споделете статията
cross