fbpx
Новини

Малките ученици в клас най-рано на 10 ноември

4 ноември 2021

Най-рано децата могат да се върнат в клас на 10 ноември. Това обяви министърът на образованието и науката проф. Николай Денков, пише dnews.bg.

"Обединихме се около няколко решения - осигурените от МЗ тестове ще бъдат прилагани в училищна среда за всички ученици от 1 до 4 клас при заболеваемост от 500 на 100 хил. души. От организационна точка децата могат да се върнат най-рано на 10 ноември. Работим те да се върнат в училище, ако тестовете бъдат своевременно доставени от дистрибуторите", обясни министър Денков.

„Работим в сряда те да бъдат на училище, ако бъдат доставени тестовете от дистрибуторите. След сключване на договорите имат тридневен срок, за да ги доставят”, уточни той.

Ще се включат и други лица, за да помагат при тестването - медицински сестри, родители, медиатори, педагогически и непедагогически персонал - те трябва да имат валиден документ за ваксиниране или да се тестват два пъти в седмицата. За целта ще бъдат осигурени бързи антигенни тестове.

Децата ще се тестват всяка седмица в понеделник и четвъртък. В началото на дните ще бъдат отделени 30 минути за тестване при промяна на дневния режим - намаляване на учебните часове, междучасията или обедната почивка - по преценка на директорите и отговорните лица.

"Минимален праг за завръщане на децата в клас е 50% на ниво паралелка желаещи да се тестват. Родителите трябва да са дали писмено сългасие, че искат децата им да бъдат присъствено в дадената паралелка", обясни министърът.

За учениците, нежелаещи да бъдат тествани, обучението се организира асинхронно в зависимост от възможностите на учителите.

Педагогическите специалисти, ангажирани с тестването, ще получат допълнително възнаграждение, което ще бъде уточнено в анекс към трудовия им договор.

"Единствено за децата със специални образователни нужди е решено, че могат да правят тестовете си вкъщи и при идване в училище да представят отрицателен резултат от тест", допълни проф. Денков.

Снимка: БТА

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross