fbpx
И аз съм човек

Майко Мила, чете ми се: 5 книги, които да захванеш до края на юни

14 юни 2024
жена книга четене

Все се оплакваме, че покрай работата и децата, не остава време за четене. Не остава, не остава, но ако ние оставим телефоните за малко и скролнем с поглед не по екрана, а по страницата на някоя книга, може и да успеем да прочетем –-2 книги до края на месеца. 

И понеже четенето е важно, хубаво и ни е много любимо, решихме да си помогнем да го практикуваме по-редовно, създавайки нашия „книжен клуб“, в който всеки месец ще препоръчваме нови и интересния заглавия, които според нас заслужават вашето внимание.

До края на юни не остава много време за четене, а препоръките ни за този месец са цели пет, така че или трябва да четете много бързо, или да направите като нас – списък с книги, които искаме да прочетем и грижливо си чакат реда на една купчинка.

Заглавията са доста разнообразни и със сигурност има по нещо за всеки читателски вкус.

„Момичето от Техеран“ на Марджан Камали

Ако сте чели нещо от Халед Хосейни, то е гарантирано, че ще останете очаровани от тази книга, защото стилът е доста подобен. 

Техеран от 50-те години на миналия век – с пъстрата, но турбулентна картина на този голям, ухаещ на Изтока, град ни повежда на емоционално пътешествие награждаваната писателка Марджан Камали. На фона на града от приказките се срещат момче и момиче. И очакват приказката на своя живот. Ала съдбата им е предвидила друго, както и на цялата страна…

Това е историята на Роя и Бахман, които намират пристан за любовта си в една книжарничка. В навечерието на тяхната сватба, когато двамата трябва да се срещнат на градския площад, избухват размирици – извършен е бил държавен преврат, който ще промени бъдещето на Иран. Роя чака своя Бахман, но той така и не се появява. Седмици наред младата жена опитва да се свърже с него, но без резултат. Принудена да продължи напред, тя завършва университет в Калифорния, създава семейство с друг мъж…

Докато един ден, десетки години след съдбовната им раздяла, животът не я среща отново с любимия от младостта. Ще получи ли Роя отговор на всички въпроси, които са я преследвали през целия ѝ живот, а най-вече – как Бахман е успял да я забрави?

„Архитектката на Ню Йорк“ на Петра Хуке

„Архитектката от Ню Йорк“ е сладко-горчив разказ за силата, мечтите, амбициите и неимоверния труд на една крехка жена, живяла в нелеки времена.

Годината е 1865-а. Емили Уорън се омъжва за Уошингтън Рьоблинг, сина на един от най-големите строителни инженери на Съединените щати. Баща и син строят съвместно мост след мост и оставят името си в историята. Но няма да намерят удовлетворение, докато не изпълнят голямата си мечта – мост, който да свързва град Бруклин с насрещния остров Манхатън. А нуждата е огромна, и Манхатън, и Бруклин растат с часове, свързващият ги ферибот не пътува в лошо време, засяда в ледовете през зимата…

И ето че през 1867 г. разрешението за строеж е дадено и на чертожната маса се ражда чудовищен за времето си проект на висящ мост, ново чудо на света. Проектът е уникален, технологията – също. Но като в лошите приказки мостът чудо взема своите жертви – Рьоблинг старши претърпява смъртоносна злополука, а синът му, главният инженер на строежа, заболява тежко вследствие на работата под вода.

С довършването на епохалния проект се заема крехката Емили – въпреки недоверието на обществото, че една жена може да упражнява мъжка професия, въпреки неистовата съпротива на управата на Ню Йорк. След 13 години упорит труд Емили дава на големия град една от неговите емблеми до днес – Бруклинския мост.

„Убийства в Грейт Дидлинг“ на Катарина Бивалд

Харесвате ли мистерии? Вдъхновяващ, очарователен и невероятно забавен, „Убийства в Грейт Дидлинг“ от авторката на бестселъри на New York Times Катарина Бивалд е празник на животопроменящата магия на книгите и хората, които ги обичат.

Писателката Берит Гарднър усеща, че зад безметежното спокойствие на живота в селцето Грейт Дидлинг се крият вълнуващи истории. Местните жители усърдно избягват външните хора. Скрити погледи и подозрително шушукане в присъствието на новодошлите. Всички сякаш крият нещо.

Берит усеща нишката на история, която чака да бъде разплетена. А с наближаващия краен срок за предаване на следващата ѝ книга и обзета от пълно творческо безсилие, Берит не просто иска тази история. Тя се нуждае от нея.

За нейно щастие – или ужас – в живота обратите са по-внезапни, отколкото в литературата, и Берит внезапно става част от сюжета, който така отчаяно търси. В библиотеката на голямо имение избухва бомба и убива един от местните жители.

Последвалото разследване и напливът от туристи хвърлят тихото селце в пълен хаос. Това, което не са предвидили, е как тази нова история, която започват да разказват, ще промени живота на всички тях завинаги. И този на Берит, решена да разнищи тази мистерия на всяка цена.

„Щастие за начинаещи“ на Катрин Сентър

Освежаващо забавен, дълбоко откровен и завладяващо романтичен, „Щастие за начинаещи“ докосва читателя с топлината на подадена ръка и го учи, че колкото по-отворени са очите ни за щастието в света, толкова по-лесно е да го открием. Дори ако сме напълно начинаещи.

Хелън Карпентър има нужда от промяна. Наскоро разведена, от месеци тя е оставила живота просто да минава покрай нея. И е толкова отчаяна, че когато по-малкият ѝ брат Дънкан я убеждава да се запише на курс по оцеляване, решава, че предизвикателството е точната рецепта за ново начало.

Дивите планини на Уайоминг са перфектното място да преоткрие силата, която със сигурност се таи някъде дълбоко в нея, нали? Уви, оказва се, че Хелън за пореден път греши. Курсът не е това, което е очаквала. Нито компанията от весели студентчета, нито раните по ходилата от дългите преходи, нито летните бури или ревът на лосове през нощта — Хелън не е искала нищо подобно. Още по-малко е искала най-добрият приятел на дразнещия ѝ брат — още по-дразнещият Джейк, да се окаже част от абсолютно същия курс, за да я дразни, да я засрамва и… да я целуне.

Но понякога онова, което не искаш, се оказва точно това, от което имаш нужда.

„Северният вятър“ на Александрия Уоруик

Ако сте фентъзи любители, тази нова поредица е идеална за вас! 

Обречен бог, пленник на своето минало. Смъртна жена, която няма да бъде покорена. „Северният вятър“ е началото на шеметна фентъзи поредица, която ще остави следи в душата на всеки читател.

Рен познава страданието. Животът в Сивите земи я е научил, че всеки ден е постоянна борба с вечната зима и ужасите, които нахлуват от Земите на мъртвите. Но дори сред леда човек може да намери мъничко топлина и Рен е готова да се вкопчи във всеки шанс да бъде щастлива. До деня, в който небето предсказва трагедия. Северният вятър, бог на мрака и смъртта, е дошъл да си избере нова съпруга… Някоя от жените на Сивите земи ще бъде отведена в мрачната му крепост, за да не види никога повече света на живите.

Този път избраницата му е Елора – сестрата на Рен. Нежно създание, чиято красота бавно ще изтлее в замъка на Ледения крал. Освен ако някой не заеме мястото ѝ.

Рен. За разлика от всички преди нея, тя няма да приеме съдбата си безропотно и няма да се пречупи. Ще се бори и ще покаже на всички, че не е играчка в ръцете на жесток бог.

А в леденото сърце може да се крие мъничко топлина. Достатъчна, за да даде начало на пролетта.

Вяра Иванова

Отговорен редактор на Майко Мила

всички статии на автора
Споделете статията
cross