fbpx
от 0 до 3 години

Махане на памперс и приучване на гърне

21 април 2022

Малките деца прекарват огромна част от деня с памперси, но идва време, в което те вече изглеждат достатъчно големи и решавате, че е крайно време те да започнат използват гърне. Дали обаче наистина е така? Нека да определим дали вие и вашето бебе сте готови да преминете от памперси на гащички. И да ви помогнем със съвети как да направите този процес възможно най-безболезнен.

Преминаване от памперси на гърне: кога и как?

Памперсът, разбира се, е огромно улеснение и е удобно да се отлага махането му. Освен това памперсите са безопасни и хигиенични. Процесът по махането им е взаимен – трябва и вие, и детето да сте готови. От родителите ще се иска да следват детето, да чистят след него, да го преобличат постоянно и да изпитват определено неудобство. Ако не сте готови – изчакайте малко.

Ясно е, че всичко е в рамките на разумното и никога не сте виждали здрав първокласник с памперси. Но има 3-4 годишни деца, които още използват.

Кога е рано да откажете памперсите

Неразумно е да се отказвате, ако бебето все още не осъзнава връзката между пълния пикочен мехур и уринирането. Тъй като тази връзка се формира в интервала между една и половина и две години, препоръчително е да се премине към гащички не по-рано от тази възраст. През този период може да забележите, че все по-често, когато сменяте памперс след сън или след разходка, че той практически не е бил използван по предназначение.

Как да започне отказът от памперс

Най-добре е да преминете към носенето на гащи вместо памперс през летния, топъл сезон. По-удобно е, защото прането съхне по-бързо. А пране ще има - първоначалните напишвания са неизбежни. Но бъдете сигурни, че детето няма да замръзне.

Опитайте да започнете прехода през ден, когато сте заедно у дома. Поставете гърнето в полезрението на вашето бебе. Напомняйте периодично на детето си да уринира, слагайте го на гърнето на всеки половин час. Това е особено наложително, след като бебето е пило или яло.

Възможно е не всичко да върви гладко. Бебето често може да се стиска, докато отново не му сложите памперса. Това са естествени трудности на началния етап.

Пристъпваме напред само когато детето прекарва дълго време вкъщи по гащички. Следващият етап е разходка с гащи без памперс и спане без памперс. Започнете с кратки разходки близо до дома и носете резервни дрехи за всеки случай. Постепенно увеличавайте продължителността на разходките. Уверете се, че детето пишка както преди, така и след разходка.

Що се отнася до сън без памперс - започнете с дрямка следобед. Защитете бебето, като поставите абсорбираща пелена за еднократна употреба или мушама с пелена в креватчето. Също така, не забравяйте да следите изпразването на пикочния мехур преди и след сън.

Едва след като детето усвои дневния сън, се насочваме към нощния сън. Тук най-вероятно са пропуските, тъй като детето спи най-дълго през нощта.

Как да се отнасяме, ако детето се напикава

Не се карайте на детето си, ако е „направило пиш“ в гащите. Ще минат седмица-две и бебето ще се научи да се справя без памперс. Не го стресирайте. Е, ако бебето се е събудило сухо - не забравяйте да го похвалите!

От памперс до гърне: митове и реалност

Словесните битки относно гърнето, са колкото дискусиите за кърменето. Съответно са се натрупали много митове и легенди. Ето най-често срещаните.

Прекалено късно, прекалено рано

Според педиатрите има два полярни подхода към този въпрос и една златна среда. Някои родители се опитват да тренират бебето си на гърне възможно най-рано, буквално от първите месеци. Други чакат то самичко да се откаже от памперса. И двата случая са прекалени. В първия случай - това е почти безполезно по отношение на развитието на уменията. Във втория - детето не бърза да се лиши от обичайния комфорт и да поеме отговорност за сухи гащи.

Оптималната възраст за опознаване на гърнето е след една година. Със спокойно темпо, като научите бебето да бъде самостоятелно по отношение на тоалетната, ще избегнете стреса за всички и безопасно ще се отървете от памперсите. Това е третият, идеалният вариант.

Детето до една година все още не контролира физиологията си, мозъкът му просто не е узрял за това. Системата се формира по-близо до 18 месеца, а преди това максимумът, който може да се постигне, е несъзнателен рефлекс. Например реакцията на шума на водата, течаща от чешмата. Със сигурност не си заслужава родителските нерви, усилия и време.

Памперсите са неподходящи за момчетата

Представата за репродуктивна дисфункция при момчетата поради употребата на пелени е мит. Сперматогенезата и съпътстващите процеси започват в тялото на децата много по-късно. За ориентир - около навършването на 6-7 години. Съгласете се, никой от нас не е виждал момчета да тичат с памперси преди училище. Прословутият „спарващ ефект“ също е само приказка. Температурата под памперса и над него е изследвана. И резултатите са, че тя е еднаква.

Дете с памперси няма да бъде допуснато до детска градина

Това е абсурдно. Възпитателите слагат всички деца на гърне. Тези в по-малките групи вършат отлична работа с бебета, които не са обучени на гърне. Просто предупредете за това и потърсете подкрепата на преподавателите. Често в детската градина детето придобива навика да ходи на гърне още по-бързо - ефектът от влизането в екипа влияе.

Как мога да помогна на бебето си?

Има мнение, че ако бебето е с памперси, то дълго време не осъзнава необходимостта да ходи до тоалетната като възрастен. Разбира се, че не е така. Тук са важни три фактора:

  • Детето узрява физиологично и едва тогава е готово за гърнето.
  • Детето излиза в обществото и чрез примери осъзнава правилността на отказа на памперса.
  • Около детето се създава правилният информационен фон.

Разходете се с бебето си, играйте, общувайте и му кажете колко ще е страхотно, когато порасне и само отиде на гърнето. Може да ви трябва повече време, но вероятно ще се научи да се изхожда на гърнето за броени дни.

Тук смятат, че с 22 стъпки можете да го откажете от памперса.

Има и друг вариант. Например цветни картинки и забавни стихотворения, които ще разкажат историята на коте, което се е научило да използва гърне. Потърсете такива книжки, а ако няма - измислете приказката самички. Подобни истории можете да разказвате на детето, докато е на гърне. Приказката нежно мотивира бебето да се откаже от памперса. Пейте му, дори с измислен от вас текст за пишкане на гърне. Защото може репертоарът ви да свърши:

Сега имате удобен и достъпен начин да приучите детето си към нов етап от живота. Този етап е неизбежен. За вас е най-добре, ако детето е на подходящата възраст, да отметнете този ангажимент, тъй като има много още на какво да го учите. Всяко усилие ще ви се отблагодари - ще имате осъзнато дете, което самичко си носи гърнето и се обслужва като голям човек. А гледката ще ви достави истинска гордост.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross