fbpx
Новини

Магазините от бавния свят

16 януари 2023

Добре ни беше, докато бяхме затворени вкъщи. Пазаруването беше структурирано много подредено, нямаше нито опашки, нито лутащи се с празен поглед граждански елементи. Обаче сега кошмарът се завърна с пълна сила. И не стига лудница пред рафтове, хладилници, витрини и прочие, ами за финал са касите. Те са като чудовището под леглото, само че реално. Бавни баби и дядовци, майки с едновременно пищящи и любопитни деца, неориентирани тийнейджъри, които се чудят дали да си вземат две или три вафли и всъщност за какво въобще съм им вафли и къде, бе, брат, ми е картата за плащане, странният нервен тип, който си брои стотинките, милата хипстър мацка, която си носи три различни платнени торбички за продуктите.

От другата страна на касиерката също е война. Лелката, която иска да развали левче, за да използва багажната клетка, съседът, който е “само за едни цигари” и случайно минаващ чужденец, който наистина иска само да попита нещо. Ад! А и вие, неприлагайки закона за разделение на опашките се местите нервно от каса на каса и винаги съседната опашка е по-бърза. И като цяло искаме целият този хаос да свърши по-бързо. ПО-БЪРЗО!

Представяте си го, нали? Е, след като вече ви настръхнаха косъмчетата по гърба, да ви запознаем с обратния вариант. Каси за бавно, ама наистина бавно плащане. Каси, на които си говориш така, както са си хортували едно време бабите ни в хоремага. “Здравей, Пенке, що чиниш?” за начало и после се започва диалог, който минава през здраве, съседи, животни, спомени, времето, отново болежки, кой е умрял и, разбира се, светските клюки. И който се пренася на пейката пред магазина в компанията на другите свободни баби.

Къде са магазините от бавния свят

Авторите на тази несъвместима с днешното бързо време идея са в Нидерландия - супермаркетите Jumbo. Все е тая дали се казват "Йъмбо" или "Джъмбо" - дори коментаторите по “Евроспорт” са на различно мнение, а те би трябвало да знаят, защото Jumbo-Visma е един от най-силните колоездачни отбори. Бавните им каси функционират вече четвърта година. Първата такава клета каса (Kletskassa на нидерландски означава каса за разговор) отвори във Флаймен в провинция Брабант. Идеята всъщност е търсене на начин да се намали самотата. На този свят (явно) има и хора, които обичат да си говорят с други хора и да изслушват други хора. Разбира се, таргет групата на магазините е най-вече по-възрастните граждани. Обаче представете си какъв кеф би било да зарежете безспирно бърборещото петгодишно на касата, защото рязко сте се сетили, че сте забравили да купите половината неща от дългия списък със седмичното пазаруване. 

Целта на Jumbo е касите да стигнат 200 из цяла Нидерландия. Обозначени са добре, естествено, за да не се случи така, че докато искате набързо да купите две краставици, да изслушате половинчасова дискусия как цветът на лалетата тази година не е толкова жълт, колкото през миналата. И да нападнете с краставиците клетите души пред вас.

магазините с бавни каси

П.П. Не знаем през какви тренировки минават касиерите на тези каси. Но Jumbo твърдят, че има много желаещи доброволци и не се налага да теглят чоп, да заплашват с уволнения и пр. Странни хора са високите типове от Ниската земя.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross