fbpx
Новини

Лято с децата в музея

14 юни 2023
лято в музея
лято в музея

С деца на море, с деца на планина, с деца на село… Това са добри варианти, ако трябва да почивате (или „почивате“) с децата извън София. Но ако сте с тях в София, става малко по-сложно. Ден след ден в парка не е най-продуктивното занимание. Особено на фона на юнските дъждове. 

Затова имаме едно по-различно предложение. Става въпрос за образователната програма „Гледане с разбиране”. Тя предлага серия събития в музея за деца и възрастни. Събитията са разпределени в различни локации и дати, което ги прави удобни за повече хора. Освен това са безплатни за деца. Повечето от тях са без такса за вход и за възрастни, но е добре да проверите поотделно какви са условията. 

Животните в изкуството

Художничката Калина Терзиева ще провежда детски работилници в изложбата „Анимализмът” в СГХГ, изследваща животните в българското изкуство. Терзиева ще предложи на децата нетрадиционно ателие, в което малките участници и родителите им ще рисуват през движение и танц. Наред с работилниците за деца ще има и уъркшоп за възрастни. 

Кога: 17 и 24 юни от 11:00 (за деца) и 25 юни от 16:00 (за възрастни)

Генко Генков. Отвъд видимото. 

Една от най-очакваните музейни изложби тази година е посветена на 100-годишнината от рождението на Генко Генков. Посетителите в СГХГ ще могат да се потопят в изложбата и чрез специалния аудиогид, създаден от екипа на популярния подкаст „Градски детектив” като част от новия проект на „Гледане с разбиране” с фокус върху аудио съдържанието. Докато разглеждат картините, посетителите ще могат да разберат повече за живота, творчеството и наследството на Генко Генков през разговори с куратори, изкуствоведи, откъси от архивни материали и др. 

В месеците, докато трае изложбата, „Гледане с разбиране” ще предложи и тематични детски работилници с Мария Вълкова, турове в изложбата с Теодосий Георгиев, както и традиционните за програмата специални посещения за пенсионери. 

Кога: Аудиогидът към изложбата ще бъде достъпен на място и онлайн след 13 юни. Начало на детските работилници и туровете в изложбата: 1 юли. Пълната програма е тук

Съвременното изкуство среща археологията

Първата лекция от поредицата разходки лекции с кураторката Десислава Димова ще се състои в Археологическия музей. Димова ще предложи маршрут, преминаващ през някои от основните експонати в музея, но разпростиращ се тематично до съвремието. Разказът ѝ ще започне от богинята майка в древността и ще се разклони тематично и хронологично, разглеждайки различни духовни, културни и художествени практики в търсене на цялост и чувство за принадлежност към света.

Кога: 24 юни, 15:00 ч. Национален археологически институт с музей при БАН

Пълната програма и записване нa www.gledanesrazbirane.com

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
Етикети
cross