Новини

Лотарията в Керала: Индийски чистачки удариха джакпота

26 септември 2023
Индия лотария

През юни животът на 11 чистачки от южния индийски щат Керала се преобръща за денонощие, след като събират пари за един-единствен билет от лотарията. Съществуването им от години е под санитарния минимум с дневна надница от 250 рупии (5,50 лв.). Докато не осъмват със статут на милионери, удряйки джакпот от 100 милиона рупии (2 161 052 лв.). 

Дните на задружната компания минавали в събиране на неразградими отпадъци от домакинствата в Парапанангади в района на Керала. Освен месечните си заплати, които по роден стандарт гонят стойността на чифт дънки, те периодично се изхранвали и с продажба на захвърлена хартия, стъкло и пластмаса за вторични суровини. Парите, разбира се, пак били крайно недостатъчни да вържат двата края на семейния бюджет. Под натиска на сметките и в битка за добро образование за децата си, всяка живеела в безкрайна спирала от кредити и заеми. 

Това ги мотивирало от време на време да остъргват портфейлите си и да опитват късмета си в лотарията. Тя е нелегално забавление в повечето щати на Индия, но правителството на Керала – щат известен със социалистически и дори комунистически уклон, има държавна лотария.

В Керала нелегални са само частните лотарии

„Веднъж спечелихме 1000 рупии“, спомня си Радха, която обикновено купува билет от името на приятелките си. Това лято те инвестирали 250 рупии за участие в Мегамусонната лотария („Мега“ са издания, които се провеждат само по специални поводи като фестивали, национални празници и др.). „Тъга“ е думата, която 72-годишната Кутималу използва, когато Радха събрала последните им пари за билет. Всъщност на нея не ѝ достигали средства, за да се включи. Тогава колежката ѝ Черуманил Бейби склонила да раздели с нея своите 25 рупии и двете дали по 12,50 като личен принос за билета и мечтаната печалба. Единадесетте жени си обещали да делят поравно в случай на какъвто и да е успех.  

„Не очаквахме такава голяма сума“, споделя Кутималу пред БиБиСи. Разбрали за победата ден след тегленето, когато една от тях помолила мъжа си да погледне резултатите. „Купуваме билет за Мегалотарията за четвърти път. Числото 4 при нас вече значи „късмет“, категорична е Радха. 

„Късметът никога не е бил на моя страна“, казва 62-годишната Бейби. Още не може да повярва, че Вселената им дава зелена светлина за бъдеще. И 100 милиона рупии. Къщата ѝ е пометената от опустошителните наводнения в Керала през 2018 г. Сега тя ще си построи нов дом и ще изплати дълговете си. 

Историите на останалите жени са сходно разтърсващи и тъжни

Кей Бинду (50 г.) остава вдовица, след като съпругът ѝ умира от бъбречна недостатъчност. Семейството не може да си позволи донор.

„Мъжът ми купуваше лотарийни билети с парите, спестени за диализа“, разказва тя. „Напусна ни, преди да сме завършили строежа на къщата си. Джакпотът ще ми позволи да го направя сама сега.“ Бинду планира да инвестира и в образованието на 15-годишната си дъщеря, за да може на по-късен етап да си намери добра работа. 

Лакшми (49 г.) споделя, че в нощта преди тегленето на лотарията семейството ѝ е виждало бъдещето си в задънена улица. Мъжът ѝ не намирал никаква работа като строителен работник заради проливните дъждове в щата. Сега ще вложат своя дял от печалбата в образованието на двете си момичета. 

Лийла (56 г.) изгубила съня си от тревоги как ще покрие разходите по операцията на дъщеря си. „Вече бях затънала в заеми заради сватбата ѝ. На практика ипотекирах къщата“, обяснява тя. Колелото на трагедията спряло да се върти, след като чистачките получили чистата сума от 6,3 милиона рупии (около 1,2 милиона лева) след приспаднати данъци. 

Извън събирането на отпадъци, жените помагат в изграждането на обществени тоалетни и помещения за изхвърляне на боклук под опеката на Suchitwa Mission –  агенцията, оперираща на територията на щата. Ден след животопроменящия джакпот те продължили да действат със задачите си в същия ритъм. „Взехме единодушно решение. Няма да напуснем работата си, защото приятелството ни разцъфна именно край боклука и ни донесе по-добър живот“, казва Лайла.

А ние сме сигурни, че скоро ще има и филм по този сценарий. Не сте забравили „Беднякът милионер“, нали?

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
made by cog + weband
cross