fbpx
В двойката

Любов от друго измерение или как изглежда съжителство с холограма

6 февруари 2024
Снимка: Alicia Framis / Elsa

Може би си спомняте филма на Спайк Джоунс „Тя“ с Хоакин Финикс, в който героят се влюбва в операционна система с изключително секси глас (гласът е на Скарлет Йохансон). Връзката, която двамата създават, е достойна за една от най-красивите, макар и нестандартни, любовни истории. И макар да е заснет през 2014 г. тази идея вече не звучи като фантастичен сюжет.

Съвсем скоро испанската артистка Алисия Фрамис от Барселона ще превърне в реалност връзката между човек и изкуствен интелект (ИИ). Тя ще е първата жена, която ще се омъжи за холограма, генерирана от ИИ. Новият ѝ виртуален партньор е създаден по нейни представи, като той може да „задоволява всички нейни емоционални нужди“, предава „Евронюз“.

Алисия определя плюсовете и минусите на новия вид връзка:

Представете си партньор, който е винаги до вас, когато имате нужда от него, но пък никога не ви целува, прегръща или проявява каквато и да е форма на привързаност, включваща и най-малкия физически контакт.

Някой, с когото споделяте „романтична връзка“. Който води дълги дебати, стимулиращи ви интелектуално по задълбочен начин, но който никога няма да ви подаде ръка, за да смени крушката или да ви помогне с носенето на пазарските торби.

Не очаквайте и да си мръдне пръста, за да измие чиниите, да отвори вратата на гост или да ви подаде ръка, ако случайно се спънете.

От друга страна, можете да разчитате на постоянното му присъствие, но никога няма да наруши съня ви с хъркането си.

Описанието може и да не отговаря на идеалната връзка за мнозина, но то олицетворява любов от друго измерение.

Макар че в момента е категоризиран като „пърформанс“, изображението на Фрамис отразява сценарий, който скоро може да се превърне в нещо напълно реално. С този проект тя разсъждава върху взаимодействието между хората, изкуствения интелект и съвременното изкуство.

„Изкуственият интелект все още е тясно свързан с науката и му липсват поезия, изкуство и топлина“, обяснява създателката в изявление на своя уебсайт.

Артистката е развила някои от детайлите на връзката си с холограмата, наречена АИЛекс (AILex), като творението е събрало черти на хора от нейни предишни връзки.

В момента Фрамис проектира сватбената си рокля и се занимава с облеклата на присъстващите на церемонията, която ще се състои това лято на покрива на музея „Бойманс – Ван Бьонинген“ (Depot Boijmans Van Beuningen) в Ротердам.

Също така, заедно с музея LAM – холандския музей на изкуството на храната, Фрамис работи по създаването на молекулярна храна за сватбеното си тържество, на която да се насладят както хората, така и хуманоидите.

Фрамис добавя, че иска да направи документален филм, който включва рисунки, интервюта с други жени, романтичните мечти и ситуациите във всекидневието на новия ѝ партньор.

Като доказателство за връзката и съвместното им съжителство тя споделя видеоклипове и снимки от деня като готвене и хранене в профила си в Instagram @hybridcouples, в които се появява заедно с AILex.

Любов и секс с холограма?

„Любовта и сексът с роботи и холограми са неизбежна реалност. Те са чудесни спътници и са способни да изразяват емпатия. Точно както телефоните ни спасиха от самотата и запълниха празнотата в живота ни, холограмите като интерактивно присъствие в домовете ни могат да стигнат още по-далеч“, казва родената в Барселона и живееща в Амстердам артистка.

Тя, заедно с Rabobank Art Collection, които вярват, че изкуството може да бъде източник на знания за иновации и развитие, проучва и възможността за създаване на първия ипотечен кредит за закупуване на холографски спътник, както и на къща, проектирана специално за холограма и човек.

„Интересно е как можем да получим ипотека, за да си купим нова кола, а сега можем да вземем ипотека, за да си купим нов спътник“, казва Фрамис.

Напредъкът в инструментите за генеративен изкуствен интелект (като ChatGPT) увеличи взаимодействието между хората и машините до неподозирани досега граници. От автоматизираните чатове до създаването на виртуални аватари, с които вече можете да водите романтични разговори – това, което досега не беше нищо повече от научнофантастичен сюжет, се превърна в истинска реалност.

Любов от друго измерение и от ново поколение

„Появява се ново поколение любов, независимо дали ни харесва, или не, в което хората ще сключват брак и ще поддържат отношения с холограми, аватари, роботи и т.н. Точно както практикуваме нови езици с Duolingo, ще практикуваме отношения с тези същности“, обяснява Алисия.

Тя е посветила артистичната си кариера на обединяването на наука и изкуство за култивиране на смислени взаимоотношения, които да предлагат подкрепа на хора, борещи се с болести, увреждания, травматични преживявания като загубата на любим човек например.

Алисия коментира в свое изявление, че ИИ и човешките спътници могат да бъдат полезна опция за хората, които се нуждаят от компания. Фрамис онагледява тезата си с личен пример. „Моя приятелка е вдовица и за нея е трудно да замести съпруга си. ИИ и човешките спътници могат да бъдат полезен вариант за хората, които се нуждаят от компания.“

Това не е първият опит на Фрамис да включи нечовешки елементи в изкуството си.
През 1996 г. тя става първият творец, съжителствал с манекен. Получената творба Cinema Solo се състои от 36 фотографии и диалог между Фрамис и манекена Пиер, вдъхновен от книгата на Маргьорит Дюрас „Болестта на смъртта“.


Източник: Euronews

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross