fbpx
Здраве

Линда Еванджелиста и борбата ѝ да се погледне в огледалото

16 февруари 2022

Много от нас срещат трудности, свързани с трансформацията на телата ни с надпредване на възрастта или по време на бременност и след раждане, или пък вследствие на някакво заболяване. Но когато си един от най-емблематичните супермодели в света и се окаже, че една козметична процедура променя живота ти завинаги, обезобразявайки тялото ти до неузнаваемост, тогава вероятно е още по-трудно.

Споделяме ви историята на Линда Еванджелиста, която от няколко години се бори с рядък страничен ефект, след като се е подложила на разкрасителна процедура. Супермоделът от близкото минало за първи път разказва какво се е случило с нея, как го понася и какво ѝ предстои. Прави го в интервю за People, части от които публикуваме тук.

Правим го, защото смятаме, че е важно да се говори за потенциално опасните ситуации, в които вкарваме телата си, без да си даваме сметка какво може да произтече от това.


Супермоделът Линда Еванджелиста, някога една от най-сниманите жени в света, днес не смее да се покаже и живее в изолация вече почти 5 години. 

В специално интервю за списание People 56-годишната Линда Еванджелиста споделя за емоционалната и физическата болка, която хвърля сянка върху живота ѝ в последните години. Всичко това е вследствие на популярна разкрасителна процедура, одобрена от американското здравеопазване, която “замразява” мастните депа в тялото, рекламирайки се като неинвазивна алтернатива на липосукцията.

Linda Evangelista Rollout

Линда твърди, че именно тази процедура я е оставила “обезобразена и загрозена завинаги”. Затова завежда дело за 50 млн. долара срещу компанията, твърдейки, че не е имало как да работи, след като е минала 7 процедура в кабинета на дерматолог в периода август 2015 до февруари 2016 г.

Рядък, но тежък страничен ефект

“Обожавах да съм на подиума. Сега се ужасявам, че ще срещна случайно някого, когото познавам”, казва Еванджелиста. “Не мога повече да живея така - в криене и в срам. Просто не мога да живея с тази болка вече. И затова най-сетне имам желание да говоря.”

Три месеца след процедурите Линда Еванджелиста започнала да забелязва бучки по брадичката, бедрата и на гърба. Точно тези области, които искала да се свият, изведнъж започнали да растат. И да стават все по-твърди. Накрая били абсолютно безчувствени. 

“Опитах се да се оправя сама, мислейки си, че аз не съм направила нещо както трябва”, казва Еванджелиста. И започнала да пази по-строга диета и да спортува още повече. “Стигнах дотам, че не ядях изобщо. Имах чувството, че полудявам.”

Накрая през юни 2016 отишла при лекаря си. “Съблякох се пред него”, спомня си тя. “Плачейки, казах: “Не съм яла, умирам от глад. Къде бъркам?” Когато я диагностицирали с парадоксална мастна хиперплазия (ПМХ), тя си помислила: “Какво, по дяволите, е това?”. Тогава лекарят ѝ обяснил, че нито диета, нито упражнения ще я оправят. 

Linda Evangelista

ПМХ е рядък страничен ефект, който засяга под 1% от пациентите, подложили се на подобни процедури. Получава се, когато процесът по замразяване кара третираната мастна тъкан да се втвърдява и да се разраства.

"Това е притеснителната част", казва нюйоркският пластичен хирург и преподавател д-р Алан Матарасо. “Пациентите отиват, за да намалят нещо, а накрая то се уголемява. Проблемът с това усложнение е, че в някои случаи не се маха. В много случаи засегнатите зони вече не подлежат на липосукция, както е било преди.”

В изявление за People представител на компанията, чийто патент са машините и процедурите, казва, че процедурата "е била много подробно проучена в повече от 100 научни публикации и след 11 милиона курсове на терапия, направени в целия свят". В допълнение в изявлението се казва, че редките странични ефекти като парадоксална мастна хиперплазия "продължават да са подробно документирани в информацията за пациенти и здравни работници".

Процедурата и щетите

През 2010 г. процесът, който използва компанията, познат като криолиполиза, е одобрен от американското здравеопазване. По време на процедурата зона от тялото с натрупани мазнини се поставя между две ледени подложки, които я охлаждат под нулата. 

Проучванията показват, че тези процедури, които са популярни заради свободния достъп до тях в козметични салони и минималното време за възстановяване, могат да смалят мастните депа с до 20%.

Linda Evangelista Rollout

Еванджелиста твърди, че когато лекарят ѝ се свързал с компанията относно нейното усложнение, оттам му отговори, че "искат да се реваншират", като предложили да платят за липосукция при посочен от тях хирург. Казали, че са ползвали този специалист и преди и че той може да оправи щетите от ПМХ. 

В документацията по делото Еванджелиста твърди, че в навечерието на липосукцията ѝ била информирана, че компанията ще покрие процедурата само ако подпише споразумение за конфиденциалност.

Тя отказала и се подложила на първата от две липосукции на цялото тяло, за които платила сама.

Линда Еванджелиста споделя, че след операцията е трябвало да носи стягащи дрехи, колани и ластици за брадичката цели 8 седмици, за да не би състоянието да се завърне. Както се и случило след втората ѝ липосукция година по-късно. 

Linda Evangelista Rollout

Щетите

“Нямаше дори и леко подобрение”, казва тя. “Бучките са изпъкнали. И са твърди. Ако облека рокля без стягащо бельо отдолу, рискувам протърквания почти до кръв. Защото не е като протъркването от мек участък.” 

Еванджелиста казва, че и стойката ѝ е засегната, защото вече не може да постави ръцете си прилепнали до тялото. "Не мисля, че дизайнерите биха искали да ме обличат, изглеждайки по този начин", казва тя, докато съблича ризата си и показва протъркването под ръката ѝ заради бучката, която "стърчи" от тялото ѝ.

"Не се гледам в огледалото", добавя. "Не приличам на себе си."

Това е изключително живописен контраст на популярния образ на Линда Еванджелиста, с която светът се срещна за първи път преди 30 години. С лицето ѝ ала София Лорен и вродения ѝ нюх за фотография и стил тя е покорила над 700 корици на списания за цялата си кариера и е била муза на някои от най-емблематичните фигури в модната индустрия като Карл Лагерфелд и фотографа Стивън Мейзъл. 

"Нямаше друг модел “по-супер” от Линда", казва главният редактор на Vogue Ана Уинтур. Самата тя я е слагала на корици на иконичното издание 11 пъти.

Линда Еванджелиста днес

По-голямата част от историята на Еванджелиста сега, както и делото, което води, е за да възстанови по някакъв начин увереността и самочувствието си. 

"Защо трябва да причиняваме всичко това на телата си? Винаги съм знаела, че ще остарея. И съм наясно, че има неща, през които преминава тялото. Просто не съм си мислила, че ще изглеждам така”, казва Линда и добавя, че е загубила идентичността си.

"Не се разпознавам физически, но не се разпознавам и като човек. Тя - Линда Еванджелиста, моделът - нея вече я няма."

Linda Evangelista Rollout

Въпреки всичко Линда остава оптимист и се надява, че нейната травма ще донесе утеха на други хора, попаднали в подобни ситуации.

"Надявам се да успея да се отърва от част от срама и да мога да помогна на други хора, които са в същото положение. Това е целта ми", казва тя. 

И потвърждава, че това е една от основните причини, поради които е нарушила мълчанието си миналата година в Инстаграм. Това пък доведе до голяма вълна на подкрепа от целия отбор на супермоделите, включително Синди Крауфорд, която каза тогава “Силата и истинската ти същност за разпознаваеми и емблематични завинаги!”

И макар че Еванджелиста се бори всекидневно да си върне това, което е изгубила, е убедена в едно: "Няма да се крия повече".

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross